-
BIST 100
16159,06%-0,58
-
DOLAR
44,31% 0,24
-
EURO
50,82% 0,05
-
GRAM ALTIN
6911,22% 0,92
-
Ç. ALTIN
11465,56% 0,00
23 NİSAN 1920 PARLAMENTER REJİM İÇİN BİR MİLATTIR
Yrd.Doç.Dr. Sabri Can SANNAV-Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı
23 NİSAN 1920 PARLAMENTER REJİM İÇİN BİR MİLATTIR
Yrd.Doç.Dr. Sabri Can SANNAV
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı
Türk Milleti, 23 Nisan 1920'de, Mustafa Kemal ATATÜRK'ün önderliğinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni kurarak, yeni bir devletin temelini atmıştır.
Bu tarih, egemenliğin hanedandan alınıp Millete devredilişinin resmen başlangıcını oluşturan bir inkılabın tarihidir. Böyle bir inkılabın, yüzyıllar boyu, değil gerçekleştirilmesi, hayâl edilmesi bile mümkün olmamıştı. 23 Nisan 1920, sadece TBMM'nin kuruluş günü değildir. Bu gün, aynı zamanda demokratik parlamenter rejimin temelinin de atıldığı gündür.
Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra, Mondros silah bırakışması imzalanmış, savaşı kazanan emperyalist ve sömürgeci güçler Anadolu'yu aralarında paylaşmışlardı.
Mustafa Kemal Paşa, Türk Milleti ile birlikte, Milli Mücadeleyi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan yola çıkmıştı. O'nun öncelikli amacı Millî Egemenlik ve her bakımdan tam bağımsızlık üzerine yükselen yeni bir Türk Devletinin temellerini atmaktı.
Millî bir uyanışın belgesi olan Amasya Genelgesi'ndeki şu cümle, Mustafa Kemal Paşa'nın bu konudaki kararlılığını ve Milletine verdiği olağanüstü değer ve önemi ortaya koymaktadır:
"Milletin bağımsızlığını yine Milletin azim ve kararı kurtaracaktır".
İşgal güçlerine karşı Milli Mücadeleyi başlatan Mustafa Kemal, parlamenter rejimi ve hukuk devleti ilkelerini bu tarihten itibaren resmen yürürlüğe koymuştur. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, Milletin gerçek temsilcileriyle kurmuştur. Bu nedenle, 23 Nisan Türk Milleti için olağanüstü önemde bir dönüm noktası olmuştur.
23 Nisan, her yıl "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olarak kutlanmaktadır.
- Ulusal egemenlik günü olarak kutlanmaktadır, çünkü artık kişi değil Millet söz
sahibidir;
- Çocuk Bayramı olarak kutlanmaktadır, çünkü her Milletin geleceği çocuklarıdır ve ilk önce onların parlamenter demokrasinin anlamını kavramaları gerekir.
Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nın, uluslararası eğitim, bilim ve kültür konularının çatı organizasyonu olan UNESCO, Türkiye'nin önerisi üzerine, bunu dikkate alarak, her yılın 23 Nisan gününü "Dünya Çocuk Günü" olarak ilan etmiştir.
İşte, uluslararası anlam ve önem kazanan bu tarih, 1979'dan beri, Türkiye'de "Uluslararası Çocuk Şenliği" olarak, ülkemizin geleceği olan çocuklarımız tarafından, dünyanın çok sayıda ülkesini temsilen gelen çocuklarla birlikte, coşkuyla kutlanmaktadır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış ve Türk Milleti'ne egemenliğin devrediliş tarihi olan 23 NİSAN'ın, tüm dünyada resmen "Dünya Çocuk Günü" olarak ilan edilmesi, dünya tarihinin gösterebilecek emsal bulamadığı bir Türk Devlet Adamının, Mustafa Kemal ATATÜRK'ün, O'nun öncülüğünde gerçekleştirilen Türk İnkılâbının ve Atatürk İlkelerinin evrenselliğini ortaya koyması bakımından da büyük önem taşımaktadır.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE YENİ BİR DÖNEMİN AYAK SESLERİ
EDİRNE’DE SU ALARMI: “KESİNTİLER ARTIYOR, ACİL PLAN ŞART ”
DİKKAT! EDİRNE’DE BAYRAM YAĞIŞLI GEÇECEK!
FİLİZ GENCAN’DAN 18 MART MESAJI: “ÇANAKKALE GEÇİLMEZ, BU RUH ASLA SÖNMEZ ”
VALİ SEZER: “ÇANAKKALE, MİLLETİMİZİN SARSILMAZ İRADESİNİN SİMGESİDİR
ÇANAKKALE RUHU MESAJLARDA YAŞATILDI
ATAMAN BEY; 'ZIR CAHİL BİR YOBAZ'OLARAK BİLİNİZ İSTERİM!
EDİRNE’DE ARAÇ SAYISI 210 BİNİ GEÇTİ
LALAPAŞA’DA OSMANLICA İSTİKLAL MARŞI HEDİYESİ SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU
LALAPAŞA’DA NÜFUSUN YARISI İLKOKUL VE ALTI EĞİTİM SEVİYESİNDE
PROF. DR. FİLİZ TUNA’DAN MİNİKLERE SKOLYOZ TARAMASI
EDİRNE’DE ŞUBAT AYINDA 590 KONUT SATILDI
“BU PAYLAŞIM DEVLET CİDDİYETİYLE BAĞDAŞMAZ ”
EDİRNE HIZLA YAŞLANIYOR: NÜFUSUN %18’i 65 YAŞ ÜSTÜ
159 YILLIK ÇINAR: EDİRNE BELEDİYESİ
EDİRNELİ GENÇ AŞÇILAR MÜNİH’TE TECRÜBE KAZANDI
ŞEHİT BABASI ALİŞ BİLEN'E DOĞUM GÜNÜ SÜRPRİZİ
İSTİKLAL MARŞI’NIN 105. YILI: VALİ SEZER’DEN BİRLİK VE VEFA MESAJI
ÖZEL İDARE GENEL SEKRETER YARDIMCISI YILDIRIM KANUN TANIMIYOR
MODİFİYE TARTIŞMASINA EDİRNE’DEN “NETLİK ” ÇAĞRISI
ENEZ’DE NÜFUSUN %17’Sİ ÜNİVERSİTE MEZUNU
HAVSA’DA NÜFUSUN %14’Ü ÜNİVERSİTE MEZUNU
KEŞAN, MUSTAFA AKSAL’I SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
İPSALA’NIN TARİHİ DEĞERLERİ TURİZME KAZANDIRILIYOR
KARAAĞAÇ'TA AĞAÇLAR SADECE BUDANMADI, KÖKÜNDEN DE SÖKÜLDÜ
UZ.DR.DİLEK TUNCER'E EDİRNE TABİP ODASI’NDAN MESLEKİ BAŞARI ÖDÜLÜ
SELİMİYE İLE ESKİ CAMİ ARASINDA RAY MI VARDI?
KADINLARIN ONURLU MÜCADELESİNE SAYGIYLA
GÜMÜLCİNE’DE TARTIŞMALI ÇAĞRI: HASTANEDEKİ BAŞÖRTÜSÜ VE TÜRKÇE KONUŞMA ELEŞTİRİLDİ
Yükleniyor



