10855,15%0,13
36,63% 0,00
40,02% -0,04
3540,12% 0,12
5677,11% 0,00
3 MART DEVRİM YASALARIMIZIN 101. YILI KUTLU OLSUN
Bundan tam 101 yıl önce, 3 Mart 1924 tarihinde TBMM tarafından 3 Devrim Yasamız kabul edilmiştir.
-Tevhid-i Tedrisat (Eğitim Birliği) Yasası,
-Halifeliğin kaldırılmasına dair yasa,
-Şer’iye ve Evkaf Vekâletleri (din ve vakıf işleri ile ilgili bakanlıklar) ile Erkanı Harbiye Vekâletinin kaldırılarak, Diyanet İşleri Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Genelkurmay Başkanlığının kurulmasını sağlayan yasa.
Bu yasaların en önemlisi, Tevhid-i Tedrisat (Eğitim Birliği) Yasası’dır.
Bu yasa; eğitimi çok başlılıktan kurtarmayı, milli nitelikte tek disiplin ve tek otorite altında yürütülmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Tek tip insan değil, çağdaş, laik ve bilimsel bir Milli Eğitim sistemiyle fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür bireyler yetiştirmek hedeflenmiştir.
Bu yasa; Harf Devrimi, okuma yazma kursları, Millet Mektepleri, Üniversite Reformu ve sonrasında köy çocuklarını eğitmek için kurulan Köy Enstitülerinin temelini oluşturmuştur.
Özellikle dünyada örnek gösterilen Kemalist Eğitim Devriminin geri döndürülmesinin başlangıcı, Köy Enstitülerinin kapatılmasıyla olmuştur. Bu tarihten sonra imam hatip okulları, tarikat okulları ve misyoner okulları hızla yayılmış, parasız ve laik eğitim yerini paralı veya dini eğitime bırakmıştır. Müfredat bilimsellikten uzaklaştırılarak dinselleştirilmiştir.
Bugün Milli Eğitim Bakanlığı adı altında faaliyet gösteren kurum için "Eğitim sistemimizde olmayan tek nitelik milliliktir" denebilir.
Halifeliğin kaldırılması, devletin laikleştirilmesi yolunda yapılan siyasi bir devrim niteliğindedir. Osmanlı padişahlarının taşıdığı halifelik unvanı, TBMM tarafından ortadan kaldırılmıştır.
Böylece devlet düzeninin laikleşmesi konusunda büyük bir engel ortadan kalkmış, saltanat ve hilafet yanlılarının güç aldığı önemli bir makam da sona ermiştir.
Halifeliğin kaldırılmasıyla, Türkiye Cumhuriyeti laiklik yolunda büyük bir adım daha atmıştır. 1928’de Anayasa’da yapılan değişiklikle “Türkiye Devleti’nin dini, din-i İslam’dır” maddesi kaldırılmış, cumhurbaşkanı ve milletvekillerinin yemin şekli yeniden düzenlenmiştir. Nihayet, 5 Şubat 1937’de laiklik, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkelerinden biri olarak Anayasa’ya girmiştir.
Şer’iye ve Evkaf Vekâletleri ile Erkanı Harbiye Vekaletinin kaldırılması da aynı doğrultuda bir adım olup Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurulmasını sağlamıştır.
Cumhuriyetçi Vatanseverler olarak 3 MART DEVRİM YASALARIMIZIN 101. YILINI kutluyor ve nice 101. yıllara diyoruz.