-
BIST 100
15975,48%-1,92
-
DOLAR
44,18% 0,15
-
EURO
50,69% -0,47
-
GRAM ALTIN
7238,40% 0,46
-
Ç. ALTIN
11627,35% -1,17
Altın Nakışımız Edirnekari Yeniden Hayat Buluyor
Edirne'nin adını taşıyan, unutulmaya yüz tutan el sanatlarından olan ve ''tahta üzerine boya ve altın yaldız ile yapılan nakış'' olarak bilinen ''Edirnekari'' yaşatılmaya çalışılıyor.
Altın Nakışımız Edirnekari Yeniden Hayat Buluyor
Edirne'nin adını taşıyan, unutulmaya yüz tutan el sanatlarından olan ve ''tahta üzerine boya ve altın yaldız ile yapılan nakış'' olarak bilinen ''Edirnekari'' yaşatılmaya çalışılıyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi'nin açtığı Edirnekari kurslarında öğretmenlik yapan Canan Gürcenan, yaptığı açıklamada, ''Edirne işi'' anlamına gelen el sanatlarından ''Edirnekari''yi çok sayıda kursiyere öğrettiklerini söyledi.
Gürcenan, Edirnekari'yi, kurslardan sertifika alanlar ile Trakya Üniversitesi (TÜ) Edirne Meslek Yüksekokulu (MYO) El Sanatları Bölümü'nden mezun olan öğrencilerin ellerinde ölümsüzleştirdiklerini ifade etti. Canan Gürcenan, Edirnekari'nin 17. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar süren bir dönem içinde ortaya çıkan ve daha sonra tüm Anadolu'ya yayılan bölgesel bir ekol olduğunu belirtti.
Edirnekari'nin ahşap, karton ve deri gibi malzeme üzerine boya ve cila ile yapılan motiflerin yer aldığı bir süsleme üslubu olduğunu belirten Gürcenan, ''Bu süslemeler natüralist çiçek, yaprak ve meyve motifleridir. Daha çok çeyiz sandıkları, çekmeceler, para kutuları, cilt kapakları üzerine uygulanmıştır. Ton rengi olarak yeşil, açık mavi, kahverengi, kırmızı ve açık sarı kullanılmıştır. Fon üzerine doğadakine çok yakın çiçek veya meyve motifleri işlenmiştir'' dedi.
Gürcenan, Edirnekari'yi mezun olduğu TÜ Edirne MYO'daki öğretim görevlisi Hülya Dillek'ten öğrendiğini ve kendisinin de açılan kurslarda yetiştirdiği kursiyerlerle Osmanlı'dan gönümüze gelen bu el sanatlarını yaşatmaya çalıştığını kaydetti. Gürcenan, Osmanlı Devleti döneminde padişahların, yabancı devlet adamlarına Edirnekari işlemeli hediyeler verdiğini sözlerine ekledi.
ŞEHİT BABASI ALİŞ BİLEN'E DOĞUM GÜNÜ SÜRPRİZİ
İSTİKLAL MARŞI’NIN 105. YILI: VALİ SEZER’DEN BİRLİK VE VEFA MESAJI
ÖZEL İDARE GENEL SEKRETER YARDIMCISI YILDIRIM KANUN TANIMIYOR
MODİFİYE TARTIŞMASINA EDİRNE’DEN “NETLİK ” ÇAĞRISI
ENEZ’DE NÜFUSUN %17’Sİ ÜNİVERSİTE MEZUNU
HAVSA’DA NÜFUSUN %14’Ü ÜNİVERSİTE MEZUNU
KEŞAN, MUSTAFA AKSAL’I SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
İPSALA’NIN TARİHİ DEĞERLERİ TURİZME KAZANDIRILIYOR
KARAAĞAÇ'TA AĞAÇLAR SADECE BUDANMADI, KÖKÜNDEN DE SÖKÜLDÜ
UZ.DR.DİLEK TUNCER'E EDİRNE TABİP ODASI’NDAN MESLEKİ BAŞARI ÖDÜLÜ
SELİMİYE İLE ESKİ CAMİ ARASINDA RAY MI VARDI?
KADINLARIN ONURLU MÜCADELESİNE SAYGIYLA
GÜMÜLCİNE’DE TARTIŞMALI ÇAĞRI: HASTANEDEKİ BAŞÖRTÜSÜ VE TÜRKÇE KONUŞMA ELEŞTİRİLDİ
İPSALA’DA HER 7 KİŞİDEN BİRİ ÜNİVERSİTE MEZUNU
UZUNKÖPRÜ’DE HER BEŞ KİŞİDEN BİRİ ÜNİVERSİTE MEZUNU
ROMAN KADINLARIN SESSİZ ÇIĞLIĞI EDİRNE’DEN YÜKSELECEK ”
KEŞAN’DA HER DÖRT KİŞİDEN BİRİ ÜNİVERSİTE MEZUNU
AKARYAKIT'A BEKLENEN ZAM NİHAYET AÇIKLANDI
EMEKLİLER;“BAYRAM İKRAMİYESİ GERÇEKÇİ ARTIRILSIN”
ÇELTİK EKİMİ İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI
EDİRNE’DE BARAJLARIN DOLULUK ORANI
EDİRNE’NİN EĞİTİM HARİTASI: HER 3 KİŞİDEN 1’İ TEMEL SEVİYEDE
“İŞ CİNAYETLERİ KADER DEĞİLDİR ”
TOPRAĞINIZI SADECE BESLEMEYİN, YENİDEN CANLANDIRIN
RECEP DURAL SELİMİYE AÇILDI, EDİRNE DOLDU TAŞTI
Yükleniyor




