Tarih: 23.05.2024 15:46

ABDÜLHAMİT İRİŞ;'İSTANBUL'UN FETHİ EDİRNE'DEN BAŞLAR!'

Facebook Twitter Linked-in

ABDÜLHAMİT İRİŞ;'İSTANBUL'UN FETHİ EDİRNE'DEN BAŞLAR!'

 

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Edirne Şubesi Başkanı Abdülhamit İriş, 26 Mayıs Pazar günü saat 18.00 de Edirne Tophane Bayırı'ndan başlayacak olan 'İstanbul'un Fethi Edirne'den Başlar' programına tüm Edirne'lileri davet etti.

 

"Bizler AGD Edirne Şubesi olarak,2006 yılından bu yana milletimizin hislerine tercüman olmak adına, İstanbul’un fethini Edirne’den başlayarak kutluyoruz." Diyen Abdülhamit İriş,

26 Mayıs Pazar günü saat 18.00 de Edirne Tophane Bayırında başlayacak olan 'İstanbul'un Fethi Edirne'den Başlar' programı öncesi, AGD Edirne Şubesi'nde bir  basın toplantısı. düzenledi. 


 

AGD Edirne Şube Başkanı Abdülhamit İriş, basın toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi.

İçinde yaşamaktan onur duyduğumuz Edirne’miz, yüzlerce eserin yanında binlerce tarihi kişiliği de sinesinde barındır mıştır. Bu önemli şahsiyetlerin başında da hiç kuşkusuz Fatih Sultan Mehmet Han gelmektedir. Bilindiği gibi; dünya tarihindeki en önemli olaylardan birisi olan İstanbul’un fethi, her yıl görkemli bir şekilde kutlanıyor. Fakat, Fatih Sultan Mehmet Han’ın Edirne'li olması, fetih hazırlıklarının Edirne’de yapılması, İstanbul’un fethinde önemli rol oynayan topların Edirne’de dökülmesi gibi Edirne ile özdeşleşmiş birçok konu, bugüne kadar maalesef gölgede kalmıştır. Fetih ile Fatih, et ile tırnak gibi iki kelime, iki isimdir. Özetle fetih İstanbul’dadır ama her şey Edirne’de başlamıştır. İstanbul’un fethini anmak/anlamak için, önce Edirne’yi ve Edirne’de yapılanları anmak ve anlamak gereklidir.

 

İstanbul’un fethi denince ülke gündemine Edirne’nin de gelmesini istiyoruz. Bu çok doğru ve doğal bir süreçtir. Hatta gerekliliktir. Bizler 2006 yılından beri, milletimizin hislerine tercüman olmak adına, İstanbul’un fethini Edirne’den başlayarak kutluyoruz. Sultan Fatih’in fetih yoluna çıkışını sembolize eden 'İstanbul’un Fethi Edirne’den Başlar' programını, tarihi top dökümhanelerinin bulunduğu yerde, Tophane bayırından başlatıyoruz. 'Fetih Yürüyüşü' adını verdiğimiz programda, önde temsili olarak atı üzerinde Fatih Sultan Mehmet Han, Akşemseddin ve Alpler, arkalarında Mehter Takımı ve onlara eşlik eden halkımızla, Selimiye Meydanına kadar yürüyoruz. Program, Kuran tilaveti ile başlıyor, mehter konseri ile nihayete eriyor...

Bizler; aziz bir milletin, parlak bir tarihin evlatlarıyız. Tarihimizin müstesna olaylarından birisi olan İstanbul’un Fethi’nin 571. Yılındayız. Bu fetih şuur ve heyecanı ile gerçekleştireceğimiz “İstanbul’un Fethi Edirne’den Başlar” programına tüm halkımızı davet ediyoruz.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —