• BIST 100

    9685,49%1,73
  • DOLAR

    33,89% 0,03
  • EURO

    37,57% -0,04
  • GRAM ALTIN

    2813,91% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4526,23% 0,70

AYÇİÇEĞİ İÇİN TON BAŞINA ÖN ALIM FİYATI 20 LİRA

Trakya Birlik, ayçiçeği üreticilerinin büyük merakla beklediği 2024/2025 sezonu kapsamında, Yüzde 44 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için ton başına belirlenen ön alım fiyatını 20 TL olarak belirledi.

Ekonomi 24.08.2024 15:34:00 0
AYÇİÇEĞİ İÇİN TON BAŞINA ÖN ALIM FİYATI 20 LİRA

AYÇİÇEĞİ İÇİN TON BAŞINA ÖN ALIM FİYATI 20 LİRA

Trakya Birlik Yönetim Kurulu, ayçiçeği üreticisinin büyük merakla beklediği ayçiçeği ön alım fiyatını açıkladı.

Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Trakya Birlik), ayçiçeği üreticilerinin büyük merakla beklediği 2024/2025 sezonu kapsamında, Yüzde 44 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için ton başına belirlenen ön alım fiyatını 20 bin TL olarak açıkladı.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, yağlı tohumlar ve bitkisel yağların üretiminde ülke yeterliliğinin sağlanmasının günümüz dünya jeopolitiği karşısında kritik bir öneme sahip bulunmakta olduğunun altını çizerek, “Gıda arz güvenliği açısından stratejik öneme sahip yağlı tohumlar ve bitkisel yağların üretiminde ülke yeterliliğinin sağlanması günümüz dünya jeopolitiği karşısında kritik bir öneme sahip bulunmaktadır. Bu hedef çerçevesinde tarladan sofralarımıza uzanan tüm değer zincirinin; öncelikleri belirlenmiş, arz güvenliğinin yanında fiyat istikrarının da sağlanacağı etki analizlerinin yapılarak iktisadi temellere oturtulmuş sağlıklı bir piyasa düzeninin tesis edilmesi büyük önem arz etmektedir” dedi. 

“YAĞLIK AYÇİÇEĞİ REKOLTESİNİN OLUMSUZ İKLİM KOŞULLARININ DA ETKİSİYLE %50 YETERLİLİK ORANININ ALTINDA GERÇEKLEŞECEĞİ GÖRÜLMEKTEDİR.”

2024/2025 üretim sezonu yağlık ayçiçeği rekoltesinin üretim alanlarındaki azalışa ek olarak olumsuz iklim koşullarının da etkisiyle %50 yeterlilik oranının altında gerçekleşeceği görülmekte olduğunu önemle vurgu yapan Trakya Birlik Yönetim kurulu açıklamasında şunları söyledi; 

“Son iki sezonda üreticilerimiz için sürdürülebilir ürün fiyat seviyesinin tesis edilerek tüm üretim havzaların da homojen olarak uygulanmasını sağlayacak piyasa dinamikleri, değişik saiklerle tesis edilememiştir. Bu gelişmelerin ışığında içinde bulunduğumuz 2024/2025 üretim sezonu yağlık ayçiçeği rekoltesinin üretim alanlarındaki azalışa ek olarak olumsuz iklim koşullarının da etkisiyle %50 yeterlilik oranının altında gerçekleşeceği görülmektedir.

Bu itibarla, 2024/2025 yağlık ayçiçeği üretim sezonu çiftçilerimiz için sürdürülebilir gelirin tesis edilerek yeniden üretim artış ivmesinin kazanılması anlamında belirleyici sezon olma özelliğini taşımaktadır. Tüm bu ihtiyaç ve gerekliliklerin ışığında, Ticaret ve Tarım Bakanlıklarımızın önderliğinde, üretici örgütleri ve sektör paydaşlarının eşgüdümüyle Ülke yağlı tohumlar üretim politikasında yeni bir dönemin eşiğine gelinmiştir. Bu eşiğin devamında planlı üretim ve sözleşmeli ekim yöntemlerinin de desteğiyle ülkemiz için kendi kendine yeterlilik seviyesi hedeflenmektedir.”

Ticaret ve Tarım Bakanlıklarının önderliğinde, üretici örgütleri ve sektör paydaşlarının eşgüdümüyle Ülke yağlı tohumlar üretim politikasında yeni bir dönemin eşiğine gelindiği belirtilen açıklamada, “Bu eşiğin devamında planlı üretim ve sözleşmeli ekim yöntemlerinin de desteğiyle ülkemiz için kendi kendine yeterlilik seviyesi hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda, Bakanlığımız tarafından yağlık ayçiçeği ithalatında uygulanan gümrük vergisi oranları üreticilerimiz için sürdürülebilir fiyatın sağlanarak sektörel öngörülebilirliğin tesisi için DTÖ kapsamında belirlenmiş azami oranlara yükseltilmiştir. Buna ek olarak yüksek finans maliyetleri etkisiyle üretici fiyatlarına kısıtlı tesir eden gümrük vergisi katkısının yine üretici lehine daha yüksek oranda tesir etmesi amacıyla, 06.08.2024 tarih 32624 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “ Tarife Kontenjanı Uygulaması'na ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı yürürlüğe girmiştir” ifadesine yer verildi. 

“TARLADAN SOFRAYA UZANAN DEĞER ZİNCİRİNDE YURT İÇİ YETERLİLİĞİN SAĞLANMASI, FİYAT İSTİKRARI VE ARZ GÜVENLİĞİ GİBİ ANA KONULARDA ÇOK ÖNEMLİ KAZANIMLARI BERABERİNDE GETİRECEKTİR.”

“Devletimiz tarafından yürürlüğe konulan bu iki temel ve esaslı uygulama, hâlihazırda hasadı başlayan tüm üretim havzalarında ürün fiyatlarının çiftçi lehine toparlanmasını sağlayarak yine tüm üretim havzalarında homojene yakın sağlıklı fiyat oluşumunun da tesis edilmesini sağlamıştır. Uygulanmakta olan gümrük vergisi oranları sektör paydaşlarınca da desteklendiği üzere öngörülebilirliğin sağlanması, tarladan sofraya uzanan değer zincirinde yurt içi yeterliliğin sağlanması, fiyat istikrarı ve arz güvenliği gibi ana konularda çok önemli kazanımları beraberinde getirecektir. Çiftçilerimizce 2024 yılında üretimi gerçekleştirilen yağlık ayçiçeği üretimine ilişkin Devletimizce açıklanacak fark ödemesi ve alan bazlı desteklerin de etkisiyle üreticilerimizin sürdürülebilir gelir seviyesine erişmesinde önemli bir noktaya ulaşılacaktır.”

“% 44 YAĞ ORANLI AYÇİÇEĞİ ÜRÜNÜ İÇİN ÖN ALIM FİYATININ 20.000 TL/TON OLARAK BELİRLENMESİ KARAR ALTINA ALINMIŞTIR.”

“Tüm bu gelişme ve düzenlemelerin ışığında Ülkemizdeki mevcut gümrük rejimi uygulamaları, dünya rekoltesi ve beklenen fiyat seviyeleri, döviz kurlarının olası seyri, finansman maliyetleri gibi fiyatlamaya tesir eden tüm parametreler Birliğimizce değerlendirilerek oluşan piyasa koşulları çerçevesinde 2024/2025 sezonunda üretici ortaklarımıza uluslararası sözleşme oranı olan % 44 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için Ön Alım fiyatının 20.000 TL/Ton olarak belirlenmesi karar altına alınmıştır. Bu çerçeve de ürün fiyatlarında istikrarlı bir seviyenin oluşması desteklenmektedir. Ham yağ oranına göre yapılan alımlarda % 44 yağ oranlı baz fiyata göre % 1,5 oranında çarpan kullanılarak üretici ortaklarımızın teslim ettiği ürünlerin fiyatı hesaplanacaktır.”

“48 KOOPERATİFE AİT 109 ALIM MERKEZİ VE İKİ FABRİKAYLA BUGÜNE KADAR TOPLAM 16.766 TON AYÇİÇEĞİ MÜBAYAASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

“Yıllara göre değişiklik göstermekle beraber ülkemizde üretilen yağlık ayçiçeği ürününün % 20-30’u, faaliyet bölgesindeki ürünün ise %40-50 oranındaki bölümü Birliğimizce mübayaa edilmektedir. Ağustos ayının ortası ile başlayan hasat günden güne yoğunlaşmakta olup ülke hasadının çok büyük oranda Eylül ayının sonlarında tamamlanması beklenmektedir. Birliğimize bağlı 48 kooperatifimize ait 109 alım merkezi ve iki fabrikamızda bugüne kadar toplam 16.766 ton ayçiçeği mübayaası gerçekleştirilmiştir. Birliğimiz tarafından 2024/2025 üretim sezonunda üretici ortaklarından mübayaa edilecek ürün bedeli ödemeleri teslimat tarihlerine göre belirlenecek ödeme programı çerçevesinde bağlı kooperatiflerimiz vasıtasıyla gerçekleştirilecektir.” 

“TRAKYA BİRLİK’TEN TEŞEKKÜR”

“Gelinen bu noktada tarladan sofraya uzanan değer zincirinde sağlıklı fiyat dinamiklerinin tesis edilerek yerli ve milli imkanlar ile ülke yeterliliğinin sağlanması hedefine yönelik politika ve uygulamaların tesis edilmesi hususunda başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Ticaret Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat ile Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’ya, Ticaret Bakan Yardımcımız Sn. Mustafa Tuzcu ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Sayın Dr. Ahmet Bağcı’ya, süreç boyunca çaba ve desteklerini yakından hissettiğimiz Tekirdağ Millet Vekilimiz Sn. Gökhan Diktaş ile yakın ilgi ve destek gösteren Bölge Millet Vekillerimize, Ticaret Bakanlığımız İthalat Genel Müdürlüğü ile Tarım Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ve Tarım Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın kıymetli Bürokratlarına teşekkür ve şükranlarımızı sunar, 2024/2025 tarımsal üretim sezonunun ülkemiz, milletimiz, üretimine durmaksızın devam eden Milletin efendisi cefakâr ortak üreticilerimiz ve tüm çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olmasını dileriz.” İfadelerine yer verildi. 

 

 

Haber: Cansel Pelvanoğlu 

 


VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KANDİL SİMİDİ DAĞITTI

BAŞKAN YARDIMCILARINDAN SONRA MÜDÜRLÜKLER DE DEĞİŞTİ.

BUĞDAY VE AYÇİÇEĞİNDEN SONRA ÇELTİK ÜRETİCİSİNE'DE TMO'DAN OSMANLI TOKAT'

 “TAŞ OCAKLARINA KARŞI 1480 ADET İTİRAZ DİLEKÇESİ”

“BİR KÖY, KÜÇÜCÜK BİR ÇOCUĞU YUTAR MI!”

VATANDAŞ ÇAREYİ DUA DA BULMUŞ!

ÇELTİK TARLA GÜNÜ  EDİRNE’DE  DÜZENLENDİ.

GENÇLİK VE SPOR BAKANI OSMAN AŞKIN BAK CUMARTESİ GÜNÜ EDİRNE'YE GELİYOR.

CHP EDİRNE'DE 101.NCİ YIL ANMA TÖRENİNE KATILACAK 101 KİŞİ BULAMADI!

NARİN’LER ÖLMESİN!

MHP'DE GÖREV DEĞİŞİMİ

MHP EDİRNE'DE DEVİR TESLİM YAPILDI.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ YENİ AKADEMİK KADROSU ŞEKİLLENİYOR.

AV TÜFEKLERİ RUHSAT YENİLEME İŞLEMİ 31 ARALIK 2024'E ERTELENDİ!

ZAFER BAŞKANDAN ZAFER GİBİ PROJELER

Şemsi Bayraktar, “Ayçiçeği üreticilerine kuraklık desteği verilmeli”

EDİRNE BELEDİYE BAŞKANINDAN ZAFER MESAJI

REKTÖR HATİPLERDEN ZAFER BAYRAMI MESAJI

VALİ YUNUS SEZER'DEN ZAFER BAYRAMI MESAJI

ETSO'DAN ZAFER BAYRAMI MESAJI

EDİRNE TİCARET BORSASINDAN 30 AĞUSTOS MESAJI

SAADET PARTİSİNDEN 30 AĞUSTOS MESAJI

Balkanlar’da Avrupa: Ortak Gelecek" Projesi

BU POLİSLER TAKDİR VE TEŞEKKÜRÜ ALINLARIN AKIYLA HAK EDİYORLAR

KARAAĞAÇ ARDA SPOR YENİ SEZONA YENİ YÖNETİMLE GİRİYOR

HASAN BAŞOĞLU MOLLA KASIM'INA DOĞRU GİDİYOR!

TÜRK'ÜN YAZDIĞI SON DESTANIN GÜNÜDÜR 26 AĞUSTOS!

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK GÖREVİNİ MUSTAFA HATİPLER DEVRALDI.

AYÇİÇEĞİ İÇİN TON BAŞINA ÖN ALIM FİYATI 20 LİRA

PROF. DR. MUSTAFA TAN REKTÖR YARDIMCISI OLDU.

Yükleniyor

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ YENİ AKADEMİK KADROSU ŞEKİLLENİYOR.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK GÖREVİNİ MUSTAFA HATİPLER DEVRALDI.

PROF. DR. MUSTAFA TAN REKTÖR YARDIMCISI OLDU.

T Ü REKTÖR YARDIMCILIĞI GÖREVİNE PROF.DR. AHMET MUZAFFER DEMİR ATANDI.

YENİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ATALAY CÜCE Mİ OLUYOR?

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ BİRKAÇ GÜN İÇİNDE BELLİ OLACAK.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖR ADAYLARI GÖRÜCÜYE ÇIKTI

LAİKLİK DÜŞMANI CELALETTİN VATANDAŞ'DA T Ü REKTÖR ADAYI!

DEVLET ÜNİVERSİTELERİNİN İKİNCİ ÖĞRETİM AVANTAJI KAPATILDI.

BAŞPEHLİVANLARIN MEZUNİYET GURURU

VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KANDİL SİMİDİ DAĞITTI

MESLEKTAŞIMIZIN DEDESİ HASAN PELVANOĞLU VEFAT ETTİ  

MESLEKTAŞIMIZIN ACI GÜNÜ 

İŞ İNSANI SERDAR YALÇINER'İN OĞLU MEHMET CAN YALÇINER EVLENDİ

GENCAN AİLESİNİN ACI GÜNÜ

MÜDAVİM RESTORAN SAHİBİ CÜNEYT ERGİNLER VEFAT ETTİ

ABDÜLHAMİT İRİŞ;'İSTANBUL'UN FETHİ EDİRNE'DEN BAŞLAR!'

EDİRNE'NİN EN YAŞLI KEDİSİ TARÇIN 19 YAŞINDA HAYATA GÖZLERİNİ YUMDU

EDİRNE ROMAN GENÇLİK DERNEĞİ ROMACTED ÇOCUK EVİNİ AÇIYOR

EDİRNE'Lİ BİSİKLETLİLERİN SESSİZ SÜRÜŞ ETKİNLİĞİ (RIDE OF SILENCE)

VATANDAŞ ÇAREYİ DUA DA BULMUŞ!

ÇELTİK TARLA GÜNÜ  EDİRNE’DE  DÜZENLENDİ.

NARİN’LER ÖLMESİN!

AV TÜFEKLERİ RUHSAT YENİLEME İŞLEMİ 31 ARALIK 2024'E ERTELENDİ!

ZAFER BAŞKANDAN ZAFER GİBİ PROJELER

EDİRNE BELEDİYE BAŞKANINDAN ZAFER MESAJI

VALİ YUNUS SEZER'DEN ZAFER BAYRAMI MESAJI

ETSO'DAN ZAFER BAYRAMI MESAJI

EDİRNE TİCARET BORSASINDAN 30 AĞUSTOS MESAJI

SAADET PARTİSİNDEN 30 AĞUSTOS MESAJI

KEŞFETTİĞİNİZ BU GENÇ DEĞERİ  BAŞOĞLU'NUN İNSAFINA TERK ETMEYİN VALİ BEY!

AİLEMİZİN ACI GÜNÜ

GAZETELERİ YAŞATMA MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

BAYRAM ÖNCESİ BÜYÜK FACİA

OTOPARKTA SİLAHLI ÇATIŞMA

SOSYETE MANAVI AYDOĞAN

KOMSER

Her İnsan Bir Hikâye“TARİHİ CİĞERCİ BAHRİ BEY ”İÇİMİZDEN BİRİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 4 4 0 0 11 12
2.Fenerbahçe 4 3 0 1 9 10
3.İstanbul Başakşehir 4 3 0 1 6 10
4.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
5.Eyüpspor 4 2 0 2 4 8
6.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
7.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
8.Göztepe 4 1 0 3 2 6
9.Samsunspor 4 2 2 0 1 6
10.Kasımpaşa 4 1 1 2 0 5
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -1 3
14.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
15.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
16.Alanyaspor 4 0 2 2 -5 2
17.Kayserispor 2 0 1 1 -1 1
18.Hatayspor 4 0 3 1 -5 1
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1