• BIST 100

    9758,14%1,89
  • DOLAR

    34,06% -0,05
  • EURO

    37,89% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2814,76% -0,03
  • Ç. ALTIN

    4578,81% 0,00

“BİR KÖY, KÜÇÜCÜK BİR ÇOCUĞU YUTAR MI!”

Diyarbakır’ın Tavşantepe köyünde minik kız Narin Güran’ın acımasızca öldürülmesi, Tekirdağ'da cinsel istismara uğrayan 2 yaşındaki Sıla bebek ve eğitimde yaşanan sorunlarla ilgili açıklama yapıldı.

13.09.2024 12:12:00 0
“BİR KÖY, KÜÇÜCÜK BİR ÇOCUĞU YUTAR MI!”

“BİR KÖY, KÜÇÜCÜK BİR ÇOCUĞU YUTAR MI!”

Edirne Çocuk Hakları Derneği tarafından, Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) Edirne İl Temsilciliği salonunda basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasında 3 gündem vardı. 

Diyarbakır’ın Tavşantepe köyünde 21 Ağustos'ta kaybolan ve cansız bedeni 19 gün sonra dere kenarında çuval içerisinde acı bir şekilde bulunan 8 yaşındaki minik kız Narin Güran’ın acımasızca öldürülmesi, Tekirdağ'da cinsel istismara uğrayan 2 yaşındaki Sıla bebek ve eğitimde yaşanan sorunlarla ilgili açıklama yapıldı. 

 “Tüm Türkiye konuştu, Narin’in bulunduğu köy sustu” diye açıklamalarına bu sözlerle başlayarak damga vuran Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Nur Yılmaz Ercin açıklamalarına şu sözlerle devam etti;

“SUÇLULARIN ÜÇ MAYMUNU OYNAYARAK KORUNDUĞU BİR TOPLUMDA YAŞAMAK ÇOK KÖTÜ”

“Orada bir köy var uzakta. 24 haneli. Gözden uzak olmadığı düşünülen bu köyde 19 gün önce bir kız çocuğu kayboldu. Tüm Türkiye tek yürek olup minik Narinden gelecek iyi haber için kulak kesildi. Türkiye konuştu o köy sustu. Nihayet minicik bedenin hunharca kıyılıp atıldığı yerde buldular sevgili yavrumuzu. Narin hepimizin çocuğu. Ölümü hiç konduramamıştık. Evet Narinin, Narinlerin başına gelen çok kötü ama suçun suçluların üç maymunu oynayarak korunduğu bir toplumda yaşamak çok kötü. Bir köy, küçücük bir çocuğu yutar mı! 

 

“CEZASIZLIK POLİTİKALARINA SON VERMESİ GEREKEN MERCİLERE SESLENİYORUZ”

Hadi o köy uzakta dedik! Gidemeyiz, göremeyiz dedik! Narin’i hala konuşuyorken, burnumuzun dibinden, Tekirdağ’dan gelen haberle duvara çarpmış gibi olduk. 2 yaşında bir çocuk cinsel istismara uğramıştı ve iki gündür yoğun bakımdaydı. Şimdi bu çocuğun hayata tutunabilmesi en büyük dileğimiz. Ama bu vahşeti yaşatanlar için sadece dilekte bulunmamız yetmiyor. Cezasızlık politikalarına son vermesi gereken mercilere sesleniyoruz. Caydırıcı cezalar olmadığı sürece çocuklar güvende olamayacak. Aileler dokunulmaz değildir. Sadece kutsallıkla bezenecek bir toplumsal kurum da değildir. Devlet, gerektiğinde çocuklarımızı koruyacak her türlü önlemi almak; çocukların güvenli yaşamı için gereken ilgili kurumları çalıştırmak zorunda.” İfadelerine yer verdi. 

 

“ YURTTAŞ DA, TOPLUMSAL KURUMLAR DA SÜREKLİ DİLLERİNE DOLADIKLARI ÇOCUK SEVGİSİNİ YENİDEN DÜRÜSTÇE SORGULASIN”

Çocuklara zarar verenlerin en ağır cezayı almasını istediklerini söyleyen Nur Yılma Ercin; “Türkiye’nin kabul ettiği Lanzarote Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve bizim Türkiye Büyük Millet Meclisimizce çıkarılan çocuk koruma kanunu var. Kanunların hassasiyetle amacına uygun olarak hayata geçirilmesini istiyoruz.

Aile korumuyorsa devlet var, dağdaki kuzudan haberi olanlar çocuklarımızdan da haberdar olsun istiyoruz. Çocuklarımızı kaybetmek istemiyor; çocuklara zarar verenler kim olursa olsun en ağır cezayı alsın istiyoruz. Bugün Narin’i yok edenler, 2 yaşındaki çocuğa cinsel saldırıda bulunanlar hak ettikleri cezayı almazsa, biliyoruz ki, çocuk cinayetleri asla son bulmayacak.

Ayrıca, Diyoruz ki, sokaktaki sade yurttaş da, bütün toplumsal kurumlar da sürekli dillerine doladıkları çocuk sevgisini yeniden dürüstçe sorgulasın.” dedi.

 

Açıklamalarına 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılının başlamasıyla devam eden Nur Yılmaz Ercin Coşkulu bir başlangıç yapamadıklarını vurgulayarak şunları ekledi;

 

“ NE YAZIK Kİ COŞKULU BİR BAŞLANGIÇ YAPAMIYORUZ” 

Hafta başında 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılına merhaba dedik. Ne yazık ki, son günlerdeki acı haberlerden, ülkenin içinde bulunduğu kasvetli atmosferden ve ekonomik sıkıntılardan dolayı coşkulu bir başlangıç yapamıyoruz. Eğitim sistemindeki tartışmalar ve yaşanan sorunlar, eğitimcilerin, öğrencilerin olduğu kadar velilerin de moral motvasyonunu oldukça olumsuz etkiledi. Geçtiğimiz yıldan bu yana, kartopu gibi büyüyerek kapımıza dayanan bu sorunların yetkili ve ilgili kurumlar tarafından acil olarak çözülmesini bekliyoruz. En acil ve temel ihtiyaçlar olan, ücretsiz bir öğün okul yemeği, okullarda içilebilir su sebillerinin bakımı, ihtiyacı olan öğrencilerin okul giysilerinin ve kırtasiye malzemelerinin temini. Ayrıca, okul binalarının içinin ve bahçesinin temizliği ve güvenliğinin sağlanması. MESEMlerin bir daha gözden geçirilmesi. Ki, çocuk işçiliğe dönüşen uygulamalarda zaman zaman iş cinayetleriyle karşılaştık.”  Dedi 

“EN ÇOK KARŞILAŞTIĞIMIZ SORUNLARDAN BİRİ AKRAN ZORBALIĞI” 

“Okullarda son yıllarda en çok karşılaştığımız sorunlardan bir diğeri ise akran zorbalığı. Bu sorunun giderilmesi için en önemli ihtiyacın daha fazla rehberlik uzmanı  istihdamı olduğunu söylemeye gerek yok. Ama aynı zamanda, okul yöneticileri, veliler ve uzmanlarla ortaklaşa yapılacak uzun soluklu iyileştirme çalışmaları gerçekleşmeli. ÇEDES  kapsamında din temelli verilen derslerin pedagojik formasyon açısından olumsuz yanları uzmanlar tarafından dile getirilmiş olmasına rağmen, bu uygulamaya devam edilmesini doğru bulmadığımızı belirtmek isteriz. Yanı sıra, sadece akademik başarı odaklı değil, çocuklarımızın evrensel insani değerlerle ve pozitif bilim ve aydınlanma yolunda eğitim almalarını sağlamanın da, toplumsal görevimiz olduğunu düşünüyoruz. Ancak, her gün siyasilerden gelen başka bir açıklamayla neye uğradığımızı şaşırıyoruz. Siyasetçilerin özellikle eğitimin içeriği hakkında konuşmadan önce uzmanlara sormasını öneririz. Biz yine de burada söylemiş olalım: “Eğitimin de öğretimin de temel amacı, tabii ki öncelikle bilgidir.” İfadelerine yer verdi. 

“EĞİTİM YAZBOZ TAHTASI OLAMAZ!”

“ Maarif Modeli adıyla bu yıl uygulamaya konulan ve belli kademelerde okutulucak olan müfredatın da, bir kez daha gözden geçirilerek ve alanında uzman akademisyenlerle tartışılarak düzenlenmesi gerektiğini belirtmek isteriz. Sürekli tekrarlanan bir eleştirinin altını biz de çizmiş olalım:

Eğitim yazboz tahtası olamaz!

Söz konusu olan sadece çocukların değil, toplumun da geleceğidir. 

Çağdaş bir toplum, bilimsel, laik ve ilerici bir eğitim sistemiyle gerçekleşebilir.

Edirne merkezli bir sivil toplum örgütü olarak, her zaman söylüyoruz, Edirne’de eğitim ve çocuklarla ilgili olarak kamu kurumlarınca yapılacak olan tüm etkinlik ve çalışmalarda biz de elimizi taşın altına koymaya hazırız.

 Edirne Çocuk Hakları Derneği olarak, bu yıl ne yazık ki, daha fazla sorunla karşılaşacağımızı biliyoruz. Hiçbir çocuğu birbirinden ayırmadan hakları için savunuculuğumuzu sürdüreceğimizi ifade etmek isteriz. Gönül isterdi ki, bu yıl sadece çocukların oyun oynama hakkı için etkinlikler yapalım. Çocuklar gülsün, neşeli vakitler geçirsin diye atölyeler açalım. Ne yazık ki, 6 Şubat depreminden bu yana, kaybolan, enkaz altında kalan çocukların hikayeleri, Gazze’de bileye isteye öldürülen binlerce çocuğun hikayesine karışınca, her gün başka bir çocuk ölümüne, tecavüze, vahşete dönüşünce, 

Gördük ki, aslında, bir çuvala sığdırılmaya çalışılan küçücük bir Narin değil! El mecbur, bundan sonra asıl, çocukların yaşam hakkı için, sokaklardaki bütün can dostlarımızın yaşam hakkı için ses çıkarmamız gerek! Derin yoksulluğun da, derin cehaletin ve derin kötülüğün de mağduru çocuklar olmasın diye ses çıkarmamız gerek!” dedi. 

“ÇOCUKLAR, ÖLMEKTEN YORULMASIN, OYUN OYNAMAKTAN, HAYAL KURMAKTAN YORULSUN ”

“Çocuklar, ölmekten yorulmasın, oyun oynamaktan, hayal kurmaktan yorulsun diye ses çıkarmalıyız. Biliyoruz ki, ses veren iyi insanlar, susan 24 haneli bir köyden daha güçlüdür! “Bazen de bilip söyleyemediğimiz şeyler var” diyen vekillerden daha güçlüdür!

Yeni Eğitim-Öğretim Yılı hayırlı olsun!” diye ekledi ve açıklama son buldu.

 

 

 

 

 

 

 

 


" TURGUTLU BELEDİYESİ YAPMIŞ EDİRNE BELEDİYESİ DE YAPABİLİR."

VATANDAŞLAR KİME NE KADAR GÜVENİYOR?

SULTANİÇE VE GÜLÇAVUŞ'TA VATANDAŞLIK HAKLARINI MAHKEMELERDE ARAYACAKLAR!

VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KANDİL SİMİDİ DAĞITTI

BAŞKAN YARDIMCILARINDAN SONRA MÜDÜRLÜKLER DE DEĞİŞTİ.

BUĞDAY VE AYÇİÇEĞİNDEN SONRA ÇELTİK ÜRETİCİSİNE'DE TMO'DAN OSMANLI TOKAT'

 “TAŞ OCAKLARINA KARŞI 1480 ADET İTİRAZ DİLEKÇESİ”

“BİR KÖY, KÜÇÜCÜK BİR ÇOCUĞU YUTAR MI!”

VATANDAŞ ÇAREYİ DUA DA BULMUŞ!

ÇELTİK TARLA GÜNÜ  EDİRNE’DE  DÜZENLENDİ.

GENÇLİK VE SPOR BAKANI OSMAN AŞKIN BAK CUMARTESİ GÜNÜ EDİRNE'YE GELİYOR.

CHP EDİRNE'DE 101.NCİ YIL ANMA TÖRENİNE KATILACAK 101 KİŞİ BULAMADI!

NARİN’LER ÖLMESİN!

MHP'DE GÖREV DEĞİŞİMİ

MHP EDİRNE'DE DEVİR TESLİM YAPILDI.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ YENİ AKADEMİK KADROSU ŞEKİLLENİYOR.

AV TÜFEKLERİ RUHSAT YENİLEME İŞLEMİ 31 ARALIK 2024'E ERTELENDİ!

ZAFER BAŞKANDAN ZAFER GİBİ PROJELER

Şemsi Bayraktar, “Ayçiçeği üreticilerine kuraklık desteği verilmeli”

EDİRNE BELEDİYE BAŞKANINDAN ZAFER MESAJI

REKTÖR HATİPLERDEN ZAFER BAYRAMI MESAJI

VALİ YUNUS SEZER'DEN ZAFER BAYRAMI MESAJI

ETSO'DAN ZAFER BAYRAMI MESAJI

EDİRNE TİCARET BORSASINDAN 30 AĞUSTOS MESAJI

SAADET PARTİSİNDEN 30 AĞUSTOS MESAJI

Balkanlar’da Avrupa: Ortak Gelecek" Projesi

BU POLİSLER TAKDİR VE TEŞEKKÜRÜ ALINLARIN AKIYLA HAK EDİYORLAR

KARAAĞAÇ ARDA SPOR YENİ SEZONA YENİ YÖNETİMLE GİRİYOR

HASAN BAŞOĞLU MOLLA KASIM'INA DOĞRU GİDİYOR!

TÜRK'ÜN YAZDIĞI SON DESTANIN GÜNÜDÜR 26 AĞUSTOS!

Yükleniyor

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ YENİ AKADEMİK KADROSU ŞEKİLLENİYOR.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK GÖREVİNİ MUSTAFA HATİPLER DEVRALDI.

PROF. DR. MUSTAFA TAN REKTÖR YARDIMCISI OLDU.

T Ü REKTÖR YARDIMCILIĞI GÖREVİNE PROF.DR. AHMET MUZAFFER DEMİR ATANDI.

YENİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ATALAY CÜCE Mİ OLUYOR?

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ BİRKAÇ GÜN İÇİNDE BELLİ OLACAK.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖR ADAYLARI GÖRÜCÜYE ÇIKTI

LAİKLİK DÜŞMANI CELALETTİN VATANDAŞ'DA T Ü REKTÖR ADAYI!

DEVLET ÜNİVERSİTELERİNİN İKİNCİ ÖĞRETİM AVANTAJI KAPATILDI.

BAŞPEHLİVANLARIN MEZUNİYET GURURU

VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KANDİL SİMİDİ DAĞITTI

MESLEKTAŞIMIZIN DEDESİ HASAN PELVANOĞLU VEFAT ETTİ  

MESLEKTAŞIMIZIN ACI GÜNÜ 

İŞ İNSANI SERDAR YALÇINER'İN OĞLU MEHMET CAN YALÇINER EVLENDİ

GENCAN AİLESİNİN ACI GÜNÜ

MÜDAVİM RESTORAN SAHİBİ CÜNEYT ERGİNLER VEFAT ETTİ

ABDÜLHAMİT İRİŞ;'İSTANBUL'UN FETHİ EDİRNE'DEN BAŞLAR!'

EDİRNE'NİN EN YAŞLI KEDİSİ TARÇIN 19 YAŞINDA HAYATA GÖZLERİNİ YUMDU

EDİRNE ROMAN GENÇLİK DERNEĞİ ROMACTED ÇOCUK EVİNİ AÇIYOR

EDİRNE'Lİ BİSİKLETLİLERİN SESSİZ SÜRÜŞ ETKİNLİĞİ (RIDE OF SILENCE)

" TURGUTLU BELEDİYESİ YAPMIŞ EDİRNE BELEDİYESİ DE YAPABİLİR."

VATANDAŞLAR KİME NE KADAR GÜVENİYOR?

SULTANİÇE VE GÜLÇAVUŞ'TA VATANDAŞLIK HAKLARINI MAHKEMELERDE ARAYACAKLAR!

VATANDAŞ ÇAREYİ DUA DA BULMUŞ!

ÇELTİK TARLA GÜNÜ  EDİRNE’DE  DÜZENLENDİ.

NARİN’LER ÖLMESİN!

AV TÜFEKLERİ RUHSAT YENİLEME İŞLEMİ 31 ARALIK 2024'E ERTELENDİ!

ZAFER BAŞKANDAN ZAFER GİBİ PROJELER

EDİRNE BELEDİYE BAŞKANINDAN ZAFER MESAJI

VALİ YUNUS SEZER'DEN ZAFER BAYRAMI MESAJI

KEŞFETTİĞİNİZ BU GENÇ DEĞERİ  BAŞOĞLU'NUN İNSAFINA TERK ETMEYİN VALİ BEY!

AİLEMİZİN ACI GÜNÜ

GAZETELERİ YAŞATMA MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

BAYRAM ÖNCESİ BÜYÜK FACİA

OTOPARKTA SİLAHLI ÇATIŞMA

SOSYETE MANAVI AYDOĞAN

KOMSER

Her İnsan Bir Hikâye“TARİHİ CİĞERCİ BAHRİ BEY ”İÇİMİZDEN BİRİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 13 15
2.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
3.İstanbul Başakşehir 4 3 0 1 6 10
4.Beşiktaş 4 3 0 1 6 10
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
7.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
8.Antalyaspor 5 2 2 1 -3 7
9.Göztepe 4 1 0 3 2 6
10.Samsunspor 4 2 2 0 1 6
11.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Trabzonspor 3 0 0 3 0 3
14.Gazişehir Gaziantep 4 1 3 0 -3 3
15.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
16.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 5 0 4 1 -7 1