• BIST 100

    9758,14%1,89
  • DOLAR

    34,06% -0,05
  • EURO

    37,89% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2814,76% -0,03
  • Ç. ALTIN

    4578,81% 0,00

ÇELTİK TARLA GÜNÜ  EDİRNE’DE  DÜZENLENDİ.

Edirne’de Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bahçesinde “Çeltik Tarla Günü” düzenlendi. Çeltik tarla gününde, yeni geliştirilen teknolojiler ve çeşitlerin tanıtımı yapıldı.

Gündem 12.09.2024 17:17:00 0
ÇELTİK TARLA GÜNÜ  EDİRNE’DE  DÜZENLENDİ.

ÇELTİK TARLA GÜNÜ  EDİRNE’DE  DÜZENLENDİ. 

Edirne’de Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bahçesinde “Çeltik Tarla Günü” düzenlendi. Çeltik tarla gününde, yeni geliştirilen teknolojiler ve çeşitlerin tanıtımı yapıldı. 

Çeltik Tarla Günü tanıtımına, Edirne Valisi Yunus Sezer, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, CHP Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, AKP Milletvekili Fatma Aksal, AKP İl Başkanı Belgin İba da katıldı. 

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan tarla gününde Edirne Valisi Yunus Sezer, AKP Milletvekili Fatma Aksal, CHP Milletvekili A.Baran Yazgan ve  Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek konuşma yaptı. 

 

 

Planlı tarımsal üretimde de Edirne'nin her manada bir “ Öncü olacağının ve Rehberlik edeceğinin” inancındayım diye açıklamalarında vurgu yapan Edirne Valisi Yunus Sezer, 

 “Özellikle çeltik denilince aklımıza Edirne geliyor. Çünkü Türkiye'deki çeltik üretiminin yüzde 40'ının üzerindeki üretim Edirne'mizin topraklarında yapılıyor. Bunun yüzde 24'lük kısmı da İpsala'mızda yapılıyor, sadece bir ilçede. Dolayısıyla Edirne bu manada çeltik üretiminde lokomotif bir şehrimiz ve bilinçli bir tarım yapılıyor. Bizi mutlu eden yeniliğe açık çiftçilerimiz ve her gün bu yeniliklerden nasıl faydalanabiliriz ve verimimizi nasıl artırabiliriz anlayışı içerisindeler. Birçok yerde görev yapmış bir mülki idare amiri olarak söyleyeyim; buradaki hem çiftçilerimizin birbirleriyle olan dayanışması, kurumlarla olan dayanışması, hem de az önce belirttiğim gibi yeniliğe açık olmaları işin açıkçası bizim tarım geleceğimiz açısından ümit verici. Bu manada da yeni tarım politikaları açısından da baktığımız zaman artık planlı tarımsal üretim dönemine geçiliyor. Tarım bakanımızın açıklamaları var. Baktığımız zaman da bu planlı tarımsal üretimde de Edirne'miz her manada ben inanıyorum ki bir lokomotif olacaktır. Bir öncü olacaktır ve diğer illerimize de bir rehberlik yapacaktır inancındayım. Çünkü pilot olarak önce Edirne düşünülmüştü. Şimdi ülke genelinde bunun yaygınlaştırılması söz konusu oldu. Bu manada da çiftçilerimize de, hem çeltik üreticilerimizi, hem de diğer alanlarda üretim yapan tüm çiftçilerimize de ilimiz adına şükranlarımızı sunuyoruz” şeklinde konuştu.

 “BU SENE YİRMİYE YAKIN SULAMA SİSTEMİNİN İHALESİNİ YAPTIK VE TAMAMLADIK.”

Özel idare imkanlarıyla küçük sulama sistemlerini hızlı bir şekilde hayata geçirdiklerini ve bu sene yirmiye yakın sulama sisteminin ihalesini yaptıklarını belirten Vali Yunus Sezer,

“Gerçekten de Türkiye ortalamasını çok üzerinde bir sulama yapılıyor. Yani toplam arazinin yüzde 50'sine yakını neredeyse sulanabiliyor. Bu manada çok kıymetli. Bizler de özel idare imkanlarıyla küçük sulama sistemlerini hızlı bir şekilde hayata geçiriyoruz. Bu sene yirmiye yakın sulama sisteminin ihalesini yaptık ve tamamladık. Trakya bölgesinin GAP'ı diyebileceğimiz bir proje; deprem bölgesindeki yatırımlara rağmen bu sene önceliklendirildi ve yatırım programına alındı Çömlek Köyü Barajı. İnşallah kısa süre içerisinde de tamamlanacak. Hem bu sene yaşadığımız kuraklığı da göz önüne alırsak hem ürünlerin çeşitlendirilmesi, alan genişletilmesi, geniş alanlarda sulu tarım yapılması açısından bizim açımızdan çok önemli hayati bir proje. İnşallah kısa zaman içerisinde, şu anda çalışmaları devam ediyor, Edirne'mize kazandırmış olacağız” dedi.

 

 

“HER TÜRLÜ ÇALIŞMAYI DESTEKLEMEK VE YANINDA OLMAK SİYASET ÜSTÜ BİR GÖREVİMİZDİR”

Yerli tohum ve yerli faaliyetleri arttıracak her türlü çalışmayı desteklemenin ve yanında olmanın siyaset üstü bir görev olduğunun vurgusunu yapan CHP Edirne  Milletvekili Ahmet Baran Yazgan,

“Öncelikle ülkemizin tarımda sorun yaşadığı yıllarda, şu anki kuraklığın yaşandığı bu dönemde, hem tarımsal kalkınmanın önemine vurgu yapmak adına, hem de buradaki güzide kurumumuzun yaptığı çalışmaları tanıtmak adına gerçekleşen bu organizasyona çok teşekkür ediyorum ve bütün bu konuyla ilgili girişimlerde bulunan kişilere, Sayın Valimiz ve müdürümüz nezdinde bir kere daha teşekkür ediyorum. Ülkemiz bir kuraklık rejimine girdi. Bunun içerisinde bizim yerli tohum ve yerli faaliyetleri arttıracak her türlü çalışmayı desteklemek ve yanında olmak siyaset üstü bir görevimizdir. Ben bir Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili olarak yapılan bu çalışmaları bir kere daha takdir ediyorum. Diliyorum ki bunlar daha da ilerlemenin öncüsü olsun ve ülkemizin kalkınmasında daha mutlu müreffeh günlerin adımı olsun diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

 

 

“HÜKÜMET OLARAK DESTEKLEMELERİ 3 YIL ÖNCEDEN AÇIKLADIKLADIK.”

Hükümet olarak desteklemeleri 3 yıl önceden açıkladıklarını belirten AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal; “Tarımsal araştırma bizim çeltik konusunda göz bebeğimiz, çok kıymetli. Daha önce bu bölgede yetiştirdiği ürünler, tohumlar bütün Türkiye'de hatta dünyada ekiliyor. Ben kendilerini tebrik ediyorum. Edirne denince tabii akla tarihi geliyor, turizm geliyor. Ama her şeyin ötesinde tarım geliyor. Verimli topraklarımız, sulanabilir ovalarımız, çalışkan çiftçilerimiz çalışmaya, üretmeye devam ediyor. Birileri; 'tarım bitti, geleceği yıl kimse ürün ekmeyecek' diye felaket tellallığı yapadursun Edirne'nin çalışkan çiftçileri gece gündüz çalışarak üretiyor. Türkiye'de üretilen çeltiğin yarısı Edirne'de üretiliyor. Buğdayda, ayçiçeğinde, kanola da yine ona keza. Biz de hükümet olarak her zaman üretenin yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Tabii ki desteklemelerimizi veriyoruz. Bu yıl artık destekleme verilmeyecek diye bir kıyamet koptu. Tam tersine desteklemelerimizi üç yıl önceden açıklıyoruz. Artık bizim üreticimiz ürününü ekerken önümüzdeki üç yıl içinde ne destekleme alacağını bilecek. Bir de mazot ve gübre desteğimizi de eskiden olduğu gibi artık nakit olarak vereceğiz. Maliyetler çok önemli, destekler çok önemli ama biz her zaman söylüyoruz; önemli olan verimlilik. Verimi arttırmanın yolu da sudan geçiyor. Onun için Edirne'mizin verimli topraklarını suyla buluşturmak için gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz. İşte Hamzadere Barajı bitmek üzere. Çömlek Köy Barajı, Trakya'nın GAP'ı, inşallah tamamlandığında bütün bölgenin su ihtiyacının karşılayacak. Güneyde Çömlek Köy Barajı, su yoktu. Çömlek köy barajımızın temelini attık. Meriç-Edirne sulaması ile 78 bin dekar arazimizi suyla buluşturuyor. Bunun yanında göletlerimiz var. Sulanabilir arazimizin Edirne'de yüzde 43'ünü suluyoruz. İnşallah hedefimiz tamamını sulamak. Siz üretmeye devam edin. Bizim en büyük gücümüz çalışkan, üretken çiftçilerimiz. Başkaları üretmiyor. Edirne'deki üretimi Edirneli çiftçiler yapıyorlar. Siz üretmeye devam edin. Biz her zaman sizin yanınızda olacağız diyorum” dedi. 

 

 

“1970'Lİ YILLARDAN BU YANA TOPLAMDA 83 ÇEŞİT GELİŞTİRİLDİ”

1970'li yıllardan bu yana toplamda 83 çeşit geliştirilmiş ve halihazırda da 24 tane çeşidin sertifikalı tohumluk üretimleri yapıldığını dile getiren Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek,

"Bunlardan önemli ürün gruplarından bir tanesi de çeltik. Enstitümüzde çeltik ıslah çalışmaları 1970'li yıllarda başlamış. O günden bu yana toplamda 83 çeşit geliştirilmiş ve halihazırda da 24 tane çeşidimizin sertifikalı tohumluk üretimleri yapılmakta, çiftçilerimiz tarafından üretimi yapılmaktadır. ISLAH ÇALIŞMALARI UZUN SOLUKLU ÇALIŞMALAR. ORTALAMA BİR ÇEŞİDİN GELİŞTİRİLMESİ 10 - 15 YIL ARASINDA değişebiliyor. Tabii bizler aynı zamanında enstitü olarak çeltik ıslah çalışmalarında ülkesel koordinatörlük görevi yürütüyoruz. Çeltik ıslah çalışmaları, adaptasyon çalışmaları her türlü çalışmalarda diğer kurumlarımızla planlı bir şekilde çalışıyoruz. Bugün, 2024 yılında Nisan ayında tescil ettirilen üç çeltik çeşidimizin ve yine bahçemizde ıslah bahçesinde de göreceksiniz günümüze kadar geliştirilen çeşitlerimizin hepsi olmakla birlikte, üç yeni çeşidimiz hakkında sizlere sahada yine bilgilendirme yapacağız. Çok kısa söylemek gerekirse bir tanesi 'Kırbıyık' çeşidimiz. Konvansiyonel bir çeşit, çeltik yanıklık hastalığına karşı da özellikle üreticilerimiz açısından yüksek derecede tolerans gösteriyor. Pirinç randımanı yüksek. Dolayısıyla güzel bir çeşidimiz. Nehir de yine baldo grubunda olan bindane, ağırlığı otuz gram civarında olan bir çeşidimiz. Yine Lazer çeşidi de kamu, özel sektör projesi kapsamında yürüttüğümüz geliştirdiğimiz güzel bir çeşidimiz” diye ekledi. 

 

 

 

Haber: Cansel Pelvanoğlu.


" TURGUTLU BELEDİYESİ YAPMIŞ EDİRNE BELEDİYESİ DE YAPABİLİR."

VATANDAŞLAR KİME NE KADAR GÜVENİYOR?

SULTANİÇE VE GÜLÇAVUŞ'TA VATANDAŞLIK HAKLARINI MAHKEMELERDE ARAYACAKLAR!

VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KANDİL SİMİDİ DAĞITTI

BAŞKAN YARDIMCILARINDAN SONRA MÜDÜRLÜKLER DE DEĞİŞTİ.

BUĞDAY VE AYÇİÇEĞİNDEN SONRA ÇELTİK ÜRETİCİSİNE'DE TMO'DAN OSMANLI TOKAT'

 “TAŞ OCAKLARINA KARŞI 1480 ADET İTİRAZ DİLEKÇESİ”

“BİR KÖY, KÜÇÜCÜK BİR ÇOCUĞU YUTAR MI!”

VATANDAŞ ÇAREYİ DUA DA BULMUŞ!

ÇELTİK TARLA GÜNÜ  EDİRNE’DE  DÜZENLENDİ.

GENÇLİK VE SPOR BAKANI OSMAN AŞKIN BAK CUMARTESİ GÜNÜ EDİRNE'YE GELİYOR.

CHP EDİRNE'DE 101.NCİ YIL ANMA TÖRENİNE KATILACAK 101 KİŞİ BULAMADI!

NARİN’LER ÖLMESİN!

MHP'DE GÖREV DEĞİŞİMİ

MHP EDİRNE'DE DEVİR TESLİM YAPILDI.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ YENİ AKADEMİK KADROSU ŞEKİLLENİYOR.

AV TÜFEKLERİ RUHSAT YENİLEME İŞLEMİ 31 ARALIK 2024'E ERTELENDİ!

ZAFER BAŞKANDAN ZAFER GİBİ PROJELER

Şemsi Bayraktar, “Ayçiçeği üreticilerine kuraklık desteği verilmeli”

EDİRNE BELEDİYE BAŞKANINDAN ZAFER MESAJI

REKTÖR HATİPLERDEN ZAFER BAYRAMI MESAJI

VALİ YUNUS SEZER'DEN ZAFER BAYRAMI MESAJI

ETSO'DAN ZAFER BAYRAMI MESAJI

EDİRNE TİCARET BORSASINDAN 30 AĞUSTOS MESAJI

SAADET PARTİSİNDEN 30 AĞUSTOS MESAJI

Balkanlar’da Avrupa: Ortak Gelecek" Projesi

BU POLİSLER TAKDİR VE TEŞEKKÜRÜ ALINLARIN AKIYLA HAK EDİYORLAR

KARAAĞAÇ ARDA SPOR YENİ SEZONA YENİ YÖNETİMLE GİRİYOR

HASAN BAŞOĞLU MOLLA KASIM'INA DOĞRU GİDİYOR!

TÜRK'ÜN YAZDIĞI SON DESTANIN GÜNÜDÜR 26 AĞUSTOS!

Yükleniyor

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ YENİ AKADEMİK KADROSU ŞEKİLLENİYOR.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK GÖREVİNİ MUSTAFA HATİPLER DEVRALDI.

PROF. DR. MUSTAFA TAN REKTÖR YARDIMCISI OLDU.

T Ü REKTÖR YARDIMCILIĞI GÖREVİNE PROF.DR. AHMET MUZAFFER DEMİR ATANDI.

YENİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ATALAY CÜCE Mİ OLUYOR?

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ BİRKAÇ GÜN İÇİNDE BELLİ OLACAK.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖR ADAYLARI GÖRÜCÜYE ÇIKTI

LAİKLİK DÜŞMANI CELALETTİN VATANDAŞ'DA T Ü REKTÖR ADAYI!

DEVLET ÜNİVERSİTELERİNİN İKİNCİ ÖĞRETİM AVANTAJI KAPATILDI.

BAŞPEHLİVANLARIN MEZUNİYET GURURU

VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KANDİL SİMİDİ DAĞITTI

MESLEKTAŞIMIZIN DEDESİ HASAN PELVANOĞLU VEFAT ETTİ  

MESLEKTAŞIMIZIN ACI GÜNÜ 

İŞ İNSANI SERDAR YALÇINER'İN OĞLU MEHMET CAN YALÇINER EVLENDİ

GENCAN AİLESİNİN ACI GÜNÜ

MÜDAVİM RESTORAN SAHİBİ CÜNEYT ERGİNLER VEFAT ETTİ

ABDÜLHAMİT İRİŞ;'İSTANBUL'UN FETHİ EDİRNE'DEN BAŞLAR!'

EDİRNE'NİN EN YAŞLI KEDİSİ TARÇIN 19 YAŞINDA HAYATA GÖZLERİNİ YUMDU

EDİRNE ROMAN GENÇLİK DERNEĞİ ROMACTED ÇOCUK EVİNİ AÇIYOR

EDİRNE'Lİ BİSİKLETLİLERİN SESSİZ SÜRÜŞ ETKİNLİĞİ (RIDE OF SILENCE)

" TURGUTLU BELEDİYESİ YAPMIŞ EDİRNE BELEDİYESİ DE YAPABİLİR."

VATANDAŞLAR KİME NE KADAR GÜVENİYOR?

SULTANİÇE VE GÜLÇAVUŞ'TA VATANDAŞLIK HAKLARINI MAHKEMELERDE ARAYACAKLAR!

VATANDAŞ ÇAREYİ DUA DA BULMUŞ!

ÇELTİK TARLA GÜNÜ  EDİRNE’DE  DÜZENLENDİ.

NARİN’LER ÖLMESİN!

AV TÜFEKLERİ RUHSAT YENİLEME İŞLEMİ 31 ARALIK 2024'E ERTELENDİ!

ZAFER BAŞKANDAN ZAFER GİBİ PROJELER

EDİRNE BELEDİYE BAŞKANINDAN ZAFER MESAJI

VALİ YUNUS SEZER'DEN ZAFER BAYRAMI MESAJI

KEŞFETTİĞİNİZ BU GENÇ DEĞERİ  BAŞOĞLU'NUN İNSAFINA TERK ETMEYİN VALİ BEY!

AİLEMİZİN ACI GÜNÜ

GAZETELERİ YAŞATMA MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

BAYRAM ÖNCESİ BÜYÜK FACİA

OTOPARKTA SİLAHLI ÇATIŞMA

SOSYETE MANAVI AYDOĞAN

KOMSER

Her İnsan Bir Hikâye“TARİHİ CİĞERCİ BAHRİ BEY ”İÇİMİZDEN BİRİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 13 15
2.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
3.İstanbul Başakşehir 4 3 0 1 6 10
4.Beşiktaş 4 3 0 1 6 10
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
7.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
8.Antalyaspor 5 2 2 1 -3 7
9.Göztepe 4 1 0 3 2 6
10.Samsunspor 4 2 2 0 1 6
11.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Trabzonspor 3 0 0 3 0 3
14.Gazişehir Gaziantep 4 1 3 0 -3 3
15.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
16.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 5 0 4 1 -7 1