Tarih: 12.07.2024 21:56

ÇELTİKLER YANAR-SA- BU HESABIN ALTINDAN KİMSE ÇIKAMAZ!

Facebook Twitter Linked-in

ÇELTİKLER YANAR-SA- BU HESABIN ALTINDAN KİMSE ÇIKAMAZ!

HAMZA YASA: YAZI-YORUM

Edirne Olay Gazetesi internet sitesinde biraz sonra 3 adet video paylaşacağız... Paylaştığımız bu videolar '3 NEHİR 1 ŞEHİR projesinde ki Meriç nehri Enerji Üretim tesisinin, aylardır süren mücadeleler sonucunda, 14 Haziran 2024 tarihi itibarıyla su tutmaya başlaması ile birlikte, Meriç nehri havzasındaki Çeltik tarlalarında yaşanan susuzluğun belgesi olacaktır.

Yaklaşık bir aydır kısıtlı su salı mı nedeniyle Memba'dan, Mansap'a doğru süzülen su,NATO köprüsü'nden başlayarak, yaklaşık 150 km'lik Meriç havzasında azalarak, kurak geçen yıllar için yapılmış İpsala/Karpuzlu ile Enez sınırındaki kösteğe kadar dayandı.

Her ne kadar aşağı Meriç bölgesi dediğimiz, Uzunköprü, Meriç, İpsala Çeltik sahaları bölgedeki Altıyazı , Sultanköy, Karpuzlu ve Hamzadere barajları ile kısmen de olsa Güven altında bulunuyorlarsa da, direkt Meriç'ten su alan bu bölgelerdeki Çeltik sahaları Meriç nehri 10 gün içerisinde su ile dolmazsa büyük sıkıntı ile karşı karşıyalar!
Ancak gözden kaçan bir durum var ki bu da bugün suyun Menba sayılan Meriç Nehri Enerji Üretim Tesisinin hemen 20 kilometre aşağısında bulunan Çeltik alanları, 1 aylık süreç içerisinde Meriç Nehri neredeyse tamamen kuruduğu için an itibariyle büyük sıkıntı içerisindeler!

İlgililerin dikkati için bunları söylüyorum: Ben 65 yaşındayım... Kendimi bildim bileli Çeltik ve Çeltik ekimi ile ilgili bir kişiyim... Haddim olmayarak da burada yazmakta bir sıkıntı görmüyorum... Oldukça da bilgili bir kişiyim... Ben az sonra izleyeceğiniz videodaki gibi -1985-1991 yıllarında yaşanan kuraklar dışında; ki o yıllarda bölgemizde on binlerce dönüm Çeltik sahası kuraklıktan dolayı yanmıştı!- bölgemizde kurumuş, çatlamış Çeltik Tarlası bugüne kadar hiç görmedim!

Bir an önce Menbadan, Mansap'a doğru -Devlet(!)- kontrolünde çalışan bilge kişiler kontrolünde su salınıp, en dip noktaya; Enez sınırındaki Kösteğe kadar ulaştırılmazsa yaşanacak yangının hesabını hiç kimse veremez!

Bu; henüz 50 mumluk bir ampulü aydınlatmayan,3 NEHİR 1 ŞEHİR Projesinde ki Meriç Nehri Enerji Üretim Tesisine harcanan 100 Milyonlarca TL'ye benzemez!!!

Söz bitti.
Haber de bitti.
Şimdi sıra görüntülerde!

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —