CHP NİN BİR NUMARASI: OKAN GAYTANCIOĞLU…

CHP NİN BİR NUMARASI: OKAN GAYTANCIOĞLU…

Edirne CHP milletvekili Okan Gaytancıoğlu ile 7 Haziran seçim sürecini ve gündemi değerlendirdiğimiz söyleşide önemli tespitler yaptık. CHP ön seçimlerinin tartışmasız bir numarası olan Gaytancıoğlu, önseçimlerde Edirne’nin her kö?

CHP NİN BİR NUMARASI: OKAN GAYTANCIOĞLU…

Edirne CHP milletvekili Okan Gaytancıoğlu ile 7 Haziran seçim sürecini ve gündemi değerlendirdiğimiz söyleşide önemli tespitler yaptık. CHP ön seçimlerinin tartışmasız bir numarası olan Gaytancıoğlu, önseçimlerde Edirne’nin her köşesinden oy alarak bütün kulisleri bozmuş ve açık ara birinci sıraya oturmuştu.

Gaytancıoğlu Trakya Birliğin açıkladığı “ön alım fiyatı” için  “Dünyada fiyat 1, 80 TL civarındayken çiftçinin maliyeti 1, 750 TL iken Konya Şeker bizden yüz lira fazla fiyat açıklamışken, Trakya Birlik burada fiyatını yeniden dikkate almalı, değiştirmeli ve çiftçinin hakkını hukukunu korumalı.” Diyerek yaptığı çıkışla ziraat odaları toplantısında gündeme geldi…

Gazetemize samimi ve içten cevaplar veren Gaytancıoğlu, “Türkiye’de ayçiçeği üretiminin % 65’inin, çeltik üretiminin % 55’inin ve buğday üretiminin % 10’unun yapıldığı bu bölgede ciddi bir işsizlik ve buna bağlı olarak göç artışı yaşanmaktadır. Bu beni çok üzüyor. Siyaset müessesi buna çare bulmalıdır.” Dedi.

Kendisini yoğun gündeminden boş kaldığı bir anda yakaladık ve aşağıdaki soruların cevaplarını aldık.    

E.Olay: Seçim Kampanya'nız sırasında sizin ihtisas alanınız dışında size en çok sorulan soru ve iletilen, dillendirilen sorun ne idi?

Okan Gaytancıoğlu: İşsizlik ve göç. Özellikle köylerde bu sorunlarla çok fazla karşılaştım. Çünkü köylerin boşaldığını, gençlerin köyleri terk etmeye başladığını Edirne’nin bir iki köyünü gezdiğinizde görürsünüz. Gece saat dokuz’da kahveler kapanıyor. Oysa Edirne bir tarım şehridir. Ancak insanlar köylerini ve tarımı bırakıyorlar. Bunun nedeni de AKP’nin uyguladığı tutarsız tarım politikaları. Türkiye’nin en önemli tarımsal bölgelerinden biri olan Trakya bölgesi de Türkiye tarımında yaşanan üretimi dışlayan tarım politikalarından nasibini almış durumda. Türkiye’de ayçiçeği üretiminin yüzde 65’inin, çeltik üretiminin yüzde 55’inin ve buğday üretiminin yüzde 10’unun yapıldığı bu bölgede ciddi bir işsizlik ve buna bağlı olarak göç artışı yaşanmaktadır. Bu ciddi bir sorundur. Para kazanamayan, emeğinin karşılığını alamayan insanlar çareyi göç etmekte bulmuştur.  İşte insanlar bunu soruyor. Bu göçü önleyebilir miyiz? Nasıl önleriz diye? Önleyebiliriz; bugün İstanbul 13 - 14 milyon nüfusa ulaşmış, ciddi trafik sorunları bulunan, insanların mutsuz olduğu büyük bir metropol oldu. Köylerde çok ucuza mal edilecek istihdam ve yatırım projeleriyle göç sorununun önüne geçebiliriz diye düşünüyorum. Bu konuda gelişmiş ülkeler, özellikle kalkınma ajansları sayesinde, köylüleri köyünde tutan projelere önem vermektedirler. Köyün önemli özellikleri belirlenerek, örneğin bir köyde çok fazla süt ineği varsa o ineklerin sütünü satmak yerine o sütlerin işlenmesi yoluna gidilmekte, küçük mandıralar teşvik edilmekte ancak bunlar daha sonra büyük işletmelerle adapte edilerek markalaşma sağlanmaktadır. Bu yönde politikalar geliştirilmeliyiz. Köylerde, tarım ve hayvancılığın yanı sıra, köyün turizm potansiyelinin de ortaya çıkarılabiliriz. Böylece turizm potansiyeliyle köyün eksikliklerini de giderilebiliriz. Örneğin köyün yolu eksikse yol yapılır. Bugün birçok insan artık köy kahvaltısını tercih ediyor, köyde yaşamayı tercih ediyor, hatta köyde üste para vererek çalışmayı tercih ediyor. Köy yumurtası yemek istiyor, bu gerçekleştirilebilir.  Köyden kente göç edildiğinde oluşan okul sorunu, ulaşım sorunu,  sıkıntılar oluşturmakta.” Tabi işsizlik ve göç Türkiye’nin sorunu. Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 10’larda, genç işsizlik ise yüzde 20’lerde. Türkiye’de gençler geleceğe umutla bakamıyor. Üniversiteden mezun olan gençlerimiz istihdam sorunu yaşıyorlar. Eşitsiz ve niteliksiz bir eğitim sisteminden çıkan gençlerimiz işsiz kalıyor. Genç işsizlik %20’lerin üzerine çıktı. Biz diplomalı işsizlik istemiyoruz. Bu konuda çok sistemli çalışmalar yapılmalı üniversite kontenjanları belirlenirken, iş dünyasının talepleri dikkate alınmalı, istihdamda teşvik ve pozitif ayrımcılık uygulayarak iş gücü dışında kalan gençlerimiz istihdam edilmeli. Ülkemizde büyüyerek devam eden bu sorunlar her yerde olduğu gibi Edirne’de de var.

E.Olay: Edirne'mizin siyasal iklimini, şehrimizin düşünsel dünyasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Okan Gaytancıoğlu: Biz Edirneliler Cumhuriyetin değerlerine sonuna kadar sahip çıkan insanlarız. Edirneliler çağdaş düşüncelere açık, yenilikleri kavrayan, benimseyen insanlardır. Şehrimizde her türlü ayrımcılığı reddedip, insana öncelik veren bir anlayış var. Edirne insanı, önce “insan” der ve hoşgörüsünü asla yitirmez. Farklılıkların zenginlik olduğuna inanır. Farklı dinlerden, siyasi görüşlerden insanların bir arada yaşadığı güzel bir şehrimiz var.  İnsanlarımız bilinçli ve çevreye duyarlı. Farklı siyasi görüşler hoşgörü içinde dile getiriliyor. Herkes birbirine saygılı. Ve konu Edirne’nin, Edirne insanının sorunları, çıkarları olduğu zaman bir araya gelebiliyoruz. Bu çok güzel. Edirne’mizde benim de her zaman destek verdiğim demokratik değerlerin savunulması, temsil oranı az olan grupların güçlendirilmesi ve katılımcı demokrasinin güçlenmesi gibi roller üstlenen sivil toplum yapılanması da oldukça güçlü. Meslek odaları, sendikalar, dernekler aracılığı ile vatandaşlarımız birçok konu hakkında daha etkin olabiliyor.

E.Olay: Seçim kampanyanız ve teşekkür gezileriniz sırasında gözlemlediğiniz şehrimizin siyasal, ekonomik ve toplumsal sorunlar, eksikler nelerdir?

Okan Gaytancıoğlu: Edirne’miz Türkiye’nin batıya açılan kapısı, tarihi eserleri ve tarihi dokusu ile bir turizm kenti, verimli toprakları ile bir tarım kenti, Trakya Üniversitesi ile Türkiye’nin gözde illerinden biri ve diğer eğitim kurumları ile bir eğitim kenti… Şehrimizin bu özelliklerini daha fazla ön plana çıkarmak gerekiyor. Şehrimizde turizm faaliyetlerinin daha fazla artması için şehrimizin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını daha fazla yapmalıyız. Tarihi eserlerimize sahip çıkmalıyız. Kaleiçinde tarihi evelerimiz yanıyor. Tarihimiz yanıyor. Bu konularda hassas olmalıyız. Çiftçimizin daha fazla desteklenmesini sağlamalıyız, köy turizmini geliştirmeliyiz. Eğitim aydınlığın yoludur, eğitimi daha da iyileştirmek ve Edirne’nin modern üniversite kentlerinden birisi olmasını sağlamalıyız. İlçelerimizin ekonomik faaliyetleri göz önünde bulundurarak, yüksekokul ve fakülteler açılmalıdır. Şehrimizde yatırımları arttırmalıyız. Böylelikle işsizliği ve göçü önlemeliyiz. Çünkü Edirne Türkiye’nin yaş ortalaması en yaşlı şehirlerinden biri olma yolunda ilerliyor. Bunun nedeni göç ve işsizlik. Bu konularda kişisel çalışmalarım devam ediyor.

E.Olay: Erken başlayan ay çiçeği hasadı ve bölgemizdeki rekolte hakkında ne düşünüyorsunuz? Yeni açıklanan ayçiçeği avans fiyatı hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Okan Gaytancıoğlu: Bu yıl kuraklık nedeniyle rekoltenin çok düşük, özellikle kum yerlerde veriminin dönüm başına 80-100 kg. kadar düştüğünü görüyoruz. Son yıllarda uygulanan tarım politikaları üretici gelirlerinin azalmasına neden olmuştur. Bunun sonucu olarak Türkiye birçok üründe net ithalatçı bir konuma gelmiştir. Petrolden sonra en fazla ithalat bedeli ödediğimiz ürünlerden biri olan ayçiçeğinde yıllardır üreticimiz alın terinin karşılığını alamamaktadır. Üreticinin emeğinin karşılığını alamamasının en önemli nedenlerinden biri maliyetlerin yüksekliğidir. Dünya ülkeleri arasında mazot ve gübreyi en yüksek fiyattan kullanan çiftçilerimiz zor durumdadırlar. Ben bu noktada Trakya Birliğin bir çiftçi kuruluşu olarak piyasaya müdahale etmesini ve çiftçinin mağduriyetini önlemesi gerektiğini söylemiştim.

Ancak Trakya Birliğin açıkladığı ayçiçeği ön fiyatı çok düşük bir rakam bu fiyatın değiştirilmesi gerek, ayçiçeğinin maliyetinin şu anda 1, 75 TL. Biz dedik ki üreticinin de üretime devam etmesi lazım, bir nefes alması lazım, borçlarını ödemesi lazım. Ayçiçeğinde 1, 80, 2. TL bir fiyat olması lazım. Hatta sürekli 2 lira diye deklare ettik. Ama dünya piyasalarında yaklaşık 1.766 lirayken bunun Türkiye’ye maliyeti, çiftçinin maliyeti 1, 75 TL iken bakın dünya fiyatlarıyla aşağı yukarı aynı. Trakya Birliğin açıkladığı 1, 47 kuruş çok düşük bir rakam ve ayçiçeği yüzde 40 yağlı. Yüzde 40 yağlı ayçiçeği biçen şuan çok az. Çitçi şuan zararda, Piyasa başka bir kurum daha var. Konya Şeker diye oda bir çiftçi kuruluşu ama o Trakya Birlikten yüz lira fazla fiyat açıklıyor. Neden? O çiftçisini daha mı çok seviyor. Trakya Birlik burada üzerine düşen görevi yapmalıdır. Açıkladığı fiyatta ön alım fiyatıdır. Hep avans fiyat açıklanırdı niye bu sefer böyle bir fiyat açıklandı. Acaba bunun altında şu mu yatıyor. Birlikler iki yıl üst üste zarar ederse yönetim kurulu değişiyor. Trakya Birliğin Yönetim Kurulu Başkanı şuanda AKP İl Başkanı, yani Trakya Birlik bir yerde AKP politikalarıyla yönetiliyor. Biz CHP olarak buna karşıyız. Çiftçimizin siyasete alet edilmemesini istiyoruz. Burada bir oyun var, bu oyunu bozmak zorundayız. Trakya Birlik yönetim kurulu derhal toplanmalı ve bu açıkladığı fiyatı gözden geçirmeli, çiftçimiz korumalı.

Dünyada fiyat 1, 80 TL civarındayken çiftçinin maliyeti 1, 750 TL iken Konya Şeker bizden yüz lira fazla fiyat açıklamışken, Trakya Birlik burada fiyatını yeniden dikkate almalı, değiştirmeli ve çiftçinin hakkını hukukunu korumalı.”

 

 

 



EDİRNE'DE 43 BİNİ AŞKIN ÖĞRENCİ KARNE ALDI

CUMHURİYET TARİHİNE BİRAZ SAYGI: YÜZ YILLIK OKULU KAPATMAYINIZ!

EDİRNELİ ÖĞRENCİLER AVRUPA MUTFAKLARINDAN PARLADI: BUDAPEŞTE'DEN TEŞEKKÜR BELGESİYLE DÖNDÜLER!

EĞİTİM-İŞ’TEN PROJE OKULLARI UYGULAMASINA SERT TEPKİ: “BU BİR TASFİYE OPERASYONUDUR

EDİRNE LİSESİ ÖĞRENCİLERİ VE MEZUNLARINDAN SOSYAL MEDYADA #öğretmenimedokunma KAMPANYASI

İYİ PARTİ EDİRNE MİLLETVEKİLİ PROF. DR. MEHMET AKALIN; BİLİM GERİ PLANDA MI?

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. MUSTAFA HATİPLER’DEN AKADEMİK YIL DEĞERLENDİRMESİ

SADUN GÜRKAN AVUKAT OLDU

MOTOKURYELERE TRAFİK EĞİTİMİ

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ YENİ AKADEMİK KADROSU ŞEKİLLENİYOR.

LALAPAŞA’DA KADINLAR ŞALVAR GECESİYLE GELENEKLERİNE SAHİP ÇIKTI!

ETSO BAŞKANI SEZAİ IRMAK’TAN KURBAN BAYRAMI MESAJI

EDİRNE'DE ENGELLİLER HAFTASI COŞKUSU: PİKNİKTE DOSTLUK, EMPATİ VE DAYANIŞMA KAZANDI

EDİRNE GAZETESİ 63 YAŞINDA

İZZET AKKAN HAYATINI KAYBETTİ

TARİHİ CİĞERCİ BAHRİ BEY'İN (Dinar) ADI EDİRNE’DE  YAŞAYACAK.

İYİLİK KELİMESİNİN HAYAT BULDUĞU ADAM BAHRİ DİNAR

ALTUNHAN AİLESİNİN ACI GÜNÜ

BAKANLAR SELİMİYE ’NİN GÖLGESİNDE BULUŞTU

AGD EDİRNE'DEN BALKAN ŞEHİTLERİ VE GAZZE İÇİN ANMA PROGRAMI

FİNAL HEYECANI TAVAN YAPARKEN, O SADECE GÖREVİNE ODAKLANDI

KEŞAN’IN KALBİNDEKİ TEHLİKEYE KARŞI HALK AYAKTA: TAŞ OCAĞINA DUR DE!

FİLİZ GENCAN AKIN: “KIRKPINAR SAHASI ARTIK YIL BOYU YAŞAYAN BİR ALAN OLACAK ”

ŞABAN YILMAZ ’DAN KIRKPINAR’A  DUYGUSAL DÖNÜŞ: “BANA BİR YIL DAHA HAK VERİLMELİYDİ ”

TÜRK-İŞ’TEN HÜKÜMETE EDİRNE'DEN SERT TEPKİ: “GEÇİNEMİYORUZ, DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ!”

EDİRNE BAROSU’NDAN "TORBA YASA" TEPKİSİ: ÇEVRE KATLİAMINA GEÇİT VERMEYECEĞİZ

MADIMAK KATLİAMI EDİRNE'DE UNUTULMADI TMMOB “UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ!”

40 DAVUL, 40 ZURNA İLE VALİ SEZER'E KIRKPINAR’A DAVET EDİLDİ.

664 YILLIK EFSANE YENİDEN ER MEYDANI’NDA: KIRKPINAR BAŞLADI

ETUS’TA DEĞİŞİM RÜZGARI! YENİ BAŞKAN MUHALİF ADAY AYTAÇ DİLCİ OLDU

EDİRNE'DE 10 YILLIK ERİŞİLEBİLİRLİK SINAVI: ENGELSİZ MECLİS SAHADA

KİTABINI “EDİRNE BASIN EMEKÇİLERİNE ” İTHAF ETTİ

KEŞFETTİĞİNİZ BU GENÇ DEĞERİ  BAŞOĞLU'NUN İNSAFINA TERK ETMEYİN VALİ BEY!

AİLEMİZİN ACI GÜNÜ

GAZETELERİ YAŞATMA MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

BAYRAM ÖNCESİ BÜYÜK FACİA

OTOPARKTA SİLAHLI ÇATIŞMA

SOSYETE MANAVI AYDOĞAN

KOMSER

Her İnsan Bir Hikâye“TARİHİ CİĞERCİ BAHRİ BEY ”İÇİMİZDEN BİRİ

CHP’DEN 81 İLDE SUÇ DUYURUSU: "CUMHURİYETE VE ATATÜRK'E UZANAN DİLİ AFFETMEYECEĞİZ!"

FİNAL HEYECANI TAVAN YAPARKEN, O SADECE GÖREVİNE ODAKLANDI

KEŞAN’IN KALBİNDEKİ TEHLİKEYE KARŞI HALK AYAKTA: TAŞ OCAĞINA DUR DE!

CUMHURİYET HALK PARTİSİ 81 İL BAŞKANINDAN ORTAK AÇIKLAMA

664. KIRKPINAR ’DA ALTIN KEMER ÜÇÜNCÜ KEZ ORHAN OKULU'NUN!

AV. BARIŞ ATEŞ'TEN MEHMET METİNER'E  SERT TEPKİ: “GÜZEL DİNİMİZİ TİPİTİP KILIKLI ADAMLARIN ELİNDEN KURTARACAĞIZ ”

VALİ SEZER: “KIRKPINAR, GEÇMİŞLE GELECEĞİ BULUŞTURAN BİR KÖPRÜDÜR ”

SİGARA MEMURLA AYNI ZAM'MI ALDI!

TÜİK’İN ENFLASYONU DEĞİL, HALKIN CEBİNDEKİ YANGIN GERÇEK!

TÜRK-İŞ’TEN 81 İLDE EŞ ZAMANLI PROTESTO: “ARTIK SABRIMIZ KALMADI!”

FİLİZ GENCAN AKIN: “KIRKPINAR SAHASI ARTIK YIL BOYU YAŞAYAN BİR ALAN OLACAK ”

ŞABAN YILMAZ ’DAN KIRKPINAR’A  DUYGUSAL DÖNÜŞ: “BANA BİR YIL DAHA HAK VERİLMELİYDİ ”

EMEKLİYE %16,67 – MEMURA %15,57 ZAM!

TÜRK-İŞ’TEN HÜKÜMETE EDİRNE'DEN SERT TEPKİ: “GEÇİNEMİYORUZ, DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ!”

EDİRNE BAROSU’NDAN "TORBA YASA" TEPKİSİ: ÇEVRE KATLİAMINA GEÇİT VERMEYECEĞİZ

MADIMAK KATLİAMI EDİRNE'DE UNUTULMADI TMMOB “UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ!”

40 DAVUL, 40 ZURNA İLE VALİ SEZER'E KIRKPINAR’A DAVET EDİLDİ.

664 YILLIK EFSANE YENİDEN ER MEYDANI’NDA: KIRKPINAR BAŞLADI

ETUS’TA DEĞİŞİM RÜZGARI! YENİ BAŞKAN MUHALİF ADAY AYTAÇ DİLCİ OLDU

EDİRNE'DE YARIN KUVVETLİ RÜZGARA DİKKAT!

7396 HAKİM VE SAVCININ GÖREV YERİ DEĞİŞTİ

SİNAN TEKİN KOCAELİ'NDE ORTAK AKIL ÇAĞRISI YAPTI

KEŞANLI HUKUKÇU MHP İSTANBUL İL YÖNETİMİNDE!

664. KIRKPINAR FESTİVALİ'NİN PROGRAMI AÇIKLANDI: EDİRNE, ATA SPORUMUZ VE MÜZİĞİN BULUŞMA NOKTASI OLACAK

MERİÇ NEHRİ’NDE ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR!

KAMU İŞÇİLERİ ALANLARDA: “BU TEKLİF EMEĞİMİZİ YOK SAYIYOR!”

EDİRNE KAVRULACAK! SICAKLIK 39 DERECEYİ BULACAK

DAVUTOĞLU EDİRNE'DE MAĞDURLARIN SESİNE KULAK VERDİ: “BU İNSANLARIN DERDİ HEPİMİZİN DERDİ ”

DAVUTOĞLU; “BUĞDAY POLİTİKANIZ UKRAYNA’YI BESLİYOR, EDİRNELİ ÜRETİCİ PERİŞAN ”

CVP İL BAŞKANI AV. BARIŞ ATEŞ “KÜRECİK VE İNCİRLİK DERHAL KAPATILSIN ”

Yükleniyor