Tarih: 28.10.2017 12:16

ÇOĞAL; “VALİ GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU İŞLİYOR!”

Facebook Twitter Linked-in

ÇOĞAL; “VALİ GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU İŞLİYOR!”

BİRLEŞİK KAMU-İŞ KONFEDERASYONU /GENEL MERKEZ ÖZLÜK HUKUK TİS SEKRETERİ Engin Çoğal Edirne Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 26.10.2017 tarihinde yayımlanan öğretmenlerin ve eş ve çocuklarının ‘Yurt Dışına Çıkış’ hakkını izne bağlayan Genelge hakkında yaptığı yazılı açıklamada, “Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabilir. Edirne İdare Mahkemesince 29.09.2015 tarih ve 2015/618 E., 2015/979 K. sayılı kararıyla bu hukuksuzluğun önce Yürütmesinin Durdurulması sonrada  esastan İptaline verilen kararlar ortada dururken Valiliğin bu konuda yaptığı bu işlem, görevi kötüye kullanma/görevi ihmal suçuna da delalet etmektedir.” Dedi.

Engin Çoğal, “Valiliğin bu genelgesi açıkça bir yetki gaspıdır, Anayasa’nın askıya alınmasıdır!                  Hukuk Devleti ilkesini ve Anayasayı yok sayan Valiliğin bu kararını tanımıyoruz!                                                       Valilikten, Bu Genelgeyi İvedilikle Durdurmasını Ve Geri Almasını Talep Ettik.                                                       Talebimizi gerçekleştirmemesi halinde, gerek idari yargı, gerekse adli yönden hukuka başvuracağız.”

 

BİRLEŞİK KAMU-İŞ KONFEDERASYONU /GENEL MERKEZ ÖZLÜK HUKUK TİS SEKRETERİ Engin Çoğal’ın yazılı açıklaması:

BASINA VE KAMUOYUNA

EDİRNE VALİLİĞİ’NDEN SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜNE BİR KEZ DAHA DARBE

Edirne Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 26.10.2017 tarihinde fiili bir GENELGE yayımlanmıştır. Bu genelgede Valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü ve bağlı kurumlarda görev yapan öğretmenlerin ve eş ve çocuklarının Yurt Dışına Çıkış hakkını izne bağlamakta ve genelge ekinde gönderdiği izin kağıdının düzenlenmesini istemektedir.

Bu genelge, bir fonksiyon gaspı niteliğinde olup, Türkiye’nin taraf olduğu Uluslararası Sözleşmelere, Anayasaya, Devlet Memurları Kanuna aykırı olduğu gibi, “temel hak ve özgürlüklerin korunması”, “Hukuka uygun idare”, “idare işlemlerin belirliliği” ilkelerinin de ihlali niteliğindedir.

Anayasamızın 23. Maddesi “HERKES, YERLEŞME VE SEYAHAT HÜRRİYETİNE SAHİPTİR” dedikten sonra, “Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabilir” istisnasını düzenlemiştir.

Dolayısıyla, hakkında cezai bir takibat olmayan hiçbir yurttaş, hakim tarafından verilmiş bir karar olmaksızın, yurt dışına çıkma hürriyetinden mahrum bırakılamaz. Yurt dışına çıkışı izne de bağlanamaz!

Aynı konuda Edirne Valiliğinin 2015 yılındaki, tüm kamu çalışanlarının yurt dışına çıkışını izne bağlayan genelgesine açtığımız davada Edirne İdare Mahkemesi 29.09.2015 tarih ve 2015/618 E., 2015/979 K. sayılı kararıyla bu hukuksuzluğun önce YÜRÜTMESİNİ DURDURMUŞ, akabinde esastan da İPTAL ETMİŞTİ.

Bu mahkeme kararına rağmen aynı yönde karar ihdas edilmesi, Valiliğin hukuka ve yargıya saygı duymadığını göstermektedir. Esasen mahkeme kararının fiilen ve öğretmenler yönünden UYGULANMAMASI niteliğindeki bu işlem, görevi kötüye kullanma/görevi ihmal suçuna da delalet etmektedir.

Valiliğin bu genelgesi açıkça bir yetki gaspıdır, Anayasa’nın askıya alınmasıdır!

Hukuk Devleti ilkesini ve Anayasayı yok sayan Valiliğin bu kararını tanımıyoruz!

Valilikten, BU GENELGEYİ İVEDİLİKLE DURDURMASINI VE GERİ ALMASINI TALEP ETTİK. Talebimizi gerçekleştirmemesi halinde, gerek idari yargı, gerekse adli yönden hukuka başvuracağız.

Kamuoyuna ilan ederiz. Saygılarımızla. 27.10.2017

ENGİN ÇOĞAL

BİRLEŞİK KAMU-İŞ KONFEDERASYONU /GENEL MERKEZ ÖZLÜK HUKUK TİS SEKRETERİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —