Tarih: 13.03.2016 12:56

DİKKATLİ KULLANILMAYAN TUZ MASUM DEĞİLDİR!

Facebook Twitter Linked-in

DİKKATLİ KULLANILMAYAN TUZ MASUM DEĞİLDİR!

“Günlük normal bireyler için tuz ihtiyacı 3- 7 gr arasında, ortalama 5 gr dır.” Diyen Keşan Devlet Hastanesi Diyetisyeni Elem Kaya, tüketilen tuz miktarının önemine dikkat çekti. Kaya; “Aşırı tuz tüketimi de değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme şeklidir. Özellikle aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde bir numaralı risk faktörüdür. “ dedi.

Diyetisyen Elem Kaya açıklamalarında şunları söyledi:

Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıklar, hızla artan ölümlerin de başlıca nedenlerindendir. Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklardan korunmada önleyici yaklaşımların geliştirilmesi zorunludur. Temel risk faktörlerinden olan yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesi kronik hastalıklardan korunmada güncel stratejilerden biridir.

Aşırı tuz tüketimi de değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme şeklidir. Özellikle aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde bir numaralı risk faktörüdür. Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Ayrıca aşırı tuz tüketimi, inmelerin en önemli sebeplerinden birisi olarak gösterilmektedir. Günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir.

Ülkemizde insanlar yemeğin tadına bakmadan hemen tuza yönelmektedirler. Normalde tüketilmesi gereken tuz miktarının 3,5 katı kadar fazla tuz tüketilmektedir. İnsan vücudunun çok düşük oranda sodyum mineraline ihtiyacı vardır. Yüksek miktarda sodyum tüketiminin ciddi sağlık problemlerine neden olduğu bilinmesine rağmen dünyanın birçok yerinde kişiler alması gereken miktardan çok daha yüksek miktarda sodyum tüketmektedirler.

Günlük normal bireyler için tuz ihtiyacı 3- 7 gr arasında, ortalama 5 gr dır.

Satın alınan ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalı, tuzsuz ya da tuzu azaltılmış besinler tercih edilmelidir. Yemekler pişirilirken kullanılan tuz miktarına dikkat edilmeli, yemeğin ve salatanın tadına bakmadan tuz ilavesi yapmaktan kaçınılmalıdır. Tuzu azaltabilmenin bir yolu da baharat kullanımını arttırmaktır.  Baharatlar yemeğe aroma kattığı için tuz tadına daha az ihtiyaç duyulur. Turşu, konserveler, ketçap, cips ve hazır sosların tuz içeriği çok fazla olduğundan fazla tüketmemeye dikkat edilmelidir.

Sonuç olarak; tuzun çoğu zarar, azı karardır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —