DÜŞÜK DÖVİZ KURU, İŞÇİ-İŞVEREN ÇATIŞMASINI ARTIRIYOR
Türkiye’de baskılanan döviz kuru, ihracatçı sektörlerde ekonomik zorluklara neden olurken, ücretlerin dolar bazında Avrupa ile yarışır hale gelmesi işveren ve çalışanlar arasında gerilimi artırdı. Başta otomotiv olmak üzere birçok sektörde işverenler, toplu iş sözleşmeleri kapsamında belirlenen zam oranlarını karşılamakta zorlanıyor.
Talepteki daralma ve artan üretim maliyetleri nedeniyle bazı fabrikalar ücret artışlarını ertelemeyi veya istihdamı azaltmayı planlıyor. Özellikle otomotiv sektöründe saatlik ücretlerin 14 Euro’ya ulaştığı belirtilirken, bu rakamın Bulgaristan’da 7 Euro, Polonya’da ise 9,5 Euro civarında olduğu ifade ediliyor. İşverenler, düşük kurun ekonomik dengeyi bozduğunu savunurken, birçok sektörde grev ihtimali artıyor.
Sanayide yabancı işçi transferi hızlanırken, Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşlarından birinin, 300 Asyalı çalışanı Çalışma Bakanlığı’ndan izin alarak istihdam ettiği öğrenildi. Tarım ve turizm gibi sektörlerde de benzer uygulamalar dikkat çekiyor.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, toplu iş sözleşmelerinin bağlayıcı olduğunu ve işverenin sözleşmeye uymama hakkı olmadığını vurguladı. Ancak enflasyon nedeniyle alım gücünün hızla gerilediğini belirterek ekonomik politikaların değişmesi gerektiğini ifade etti. Sektör temsilcileri ise tüm kesimlerin hassasiyet göstermesi gerektiği görüşünde birleşiyor.
Haber
https://www.ekonomin.com dan Merve Yiğitce'nin makalesinden alıntıdır!