• BIST 100

    10855,15%0,13
  • DOLAR

    36,63% 0,00
  • EURO

    40,02% -0,04
  • GRAM ALTIN

    3540,12% 0,12
  • Ç. ALTIN

    5677,11% 0,00

EDİRNE ’DE HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARINDAN YAŞAM ALANINA TEPKİ

Edirne’de hayvan hakları savunucuları, Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın’ın yaşam alanı kurma kararına tepki göstererek, çözümün kısırlaştırma seferberliği olduğunu vurguladı.

Gündem 28.02.2025 22:53:00 0
EDİRNE ’DE HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARINDAN YAŞAM ALANINA TEPKİ

EDİRNE ’DE HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARINDAN YAŞAM ALANINA TEPKİ 

Edirne Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu, EDSHAYKO ve 22 Dosteli Derneği, Edirne Belediyesi’nin sokak hayvanları için yaşam alanı kurma kararına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “Yaşam alanları hayvanların güvenli bir ortamda yaşaması için değil, izole edilerek yok edilmesine yol açacaktır” denildi.

Hayvan hakları savunucuları, belediyenin önceliğinin kısırlaştırma olması gerektiğini vurgulayarak, Edirne Belediyesi Bakımevi’nin kapasitesinin yetersizliğine, veteriner ve personel eksikliğine dikkat çekti. Ayrıca, yaşam alanlarının sürdürülebilir olmadığını, hijyen sorunları ve bulaşıcı hastalıklar nedeniyle büyük risk taşıdığını belirttiler.

Belediye ve Valiliğe çağrıda bulunan savunucular, 2028 yılına kadar kısırlaştırma seferberliği başlatılmasını, mevcut barınakların güçlendirilmesini ve gönüllülerle iş birliği yapılarak sokak hayvanlarının refahının sağlanmasını talep etti. “Gelin, şehrimize yakışanı yapalım ve hiçbir cana zarar vermeden kalıcı çözümler üretelim” ifadeleriyle yetkililere seslendiler.

Edirne Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu,(EDSHAYKO) Yaptığı yazılı açıklamada şöyle dediler:

BASINA ve KAMUOYUNA

AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla meclisten geçirilen katliam yasası resmî gazetede yayınlanmadan önce bu yasayı uygulamayacağız diyen ve resmi gazetede yayınlanmasından sonra yasadaki yaşam hakkı ihlallerini görerek Anayasa Mahkemesine İptal başvurusu yapan Cumhuriyet Halk Partisine mensup Edirne Belediye Başkanı direnç göstermeden aldığı yaşam alanı yapma kararı ile Edirne’deki hayvan severlere verdiği sözü tutmamış ve bizleri hayal kırıklığına uğratmıştır. Söz konusu yasa 2028 yılına kadar yaşam alanı kurulmasına süre tanırken, Edirne valisi başkanlığında yapılan İl Hayvanları Koruma Kurulunda, şehrimizde henüz etkin bir kısırlaştırma çalışması bile yokken alınan yaşam alanı kurma kararı kabul edilemez. Edirne belediyesi barınağındaki hayvanların durumu ortada iken, yaşam alanı oluşturmak sokak hayvanlarının kanun adı altında yok edilmesidir. 

2 Ağustos’tan bugüne gelinen noktada, popülasyon artışının üzücü sonuçlarını ne yazık ki şehrimizde de görmekteyiz.

Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren:

• Edirne belediyesi bakımevi toplamalarla doldurulmuşken, ve 350 kapasiteye sahip bakımevinde kendine emanet edilmiş hayvanlara bile bakamıyorken,

• 2004 ten beri Edirne barınağında yeterli kısırlaştırma yapılmamasından kaynaklı popülasyonun artışını durduramamışken

• Hali hazırda barınak hayvanseverlerin ulaşmakta zorlandığı bir konumdayken

• İdari ve saha görevlileri barınakta yetersiz kalıp veteriner hekimler barınaktaki hayvanlara tedavi imkanı sağlayamazken

• Ameliyat sonrası hayvanların kalacağı bir müşahede alanı bile yokken

Sokak hayvanları üzerinde hangi olumlu çalışmanıza dayanarak bizlerden yaşam alanı için destek bekliyorsunuz?

 Yaşam Alanına Karşıyız, Çünkü;

Yaşam alanları, hayvanların doğal yaşamlarını sürdüreceği güvenli ortamlar değil, izole edilerek yok oluşa sürüklenecekleri mekânlar olacaktır.

• Kısırlaştırma ve yerinde çözüm politikaları uygulanmadan, hayvanların toplanarak yaşam alanlarına yerleştirilmesi şehrimizde sorunları çözmeyecek, aksine yeni sorunlar yaratacaktır.

• Nüfusu 25 bin altında olan İpsala, Havsa, Meriç, Enez, Süloğlu, Lalapaşa belediyelerinin popülasyonunu da kapsamak zorunda olan bu alanlarda hayvanların yeterli beslenme, tıbbi bakım ve güvenlik hakları garanti altına alınamayacaktır çünkü sürdürülebilir değildir: Binlerce sokak hayvanını barındıracak alanlar kurmak ve bu alanların yıllar boyunca bakımını sağlamak, ciddi maddi kaynaklar ve insan gücü gerektirmektedir. Bu kaynakların etkin kullanılmaması durumundaysa yaşam alanları, hızla hayvanlar için birer "ölüm kampına" dönüşecektir.Soruyoruz, belediyemiz hangi kaynaklarla bu işe soyunmaya cesaret etmektedir.

• Bulaşıcı hastalıklar nedeniyle toplu ölümler yaşanma riski bulunmaktadır. Birçok yaşam alanında hijyen koşulları yetersizdir ve bu durum, kuduz, gençlik hastalığı, kanlı ishal ve diğer bulaşıcı hastalıkların hızla yayılmasına sebep olmaktadır. Hasta hayvanlara yeterli veteriner desteği sağlanamaması, bu hastalıkların ölümcül sonuçlar doğurmasına yol açmaktadır. Ayrıca, kaynakların sınırlı olması nedeniyle barınaklarda düzenli ve dengeli beslenme sağlanamayacak, bu da hayvanların bağışıklık sistemlerini zayıflatarak sağlık sorunlarını artıracaktır.

• Yaşam alanlarındaki yoğunluk, hayvanlar arasında stres ve saldırganlık sorunlarına neden olacak, zaman zaman ölümcül kavgalara yol açacaktır. Doğal ortamlarından koparılan hayvanlar, yeterli fiziksel hareket alanı olmadan dar kafeslerde yaşamaya mahkûm edilecek, bu da onların psikolojik ve fiziksel sağlığını ciddi şekilde bozacaktır.

• Yaşam alanlarına kapatılan hayvanlar, sokaklardan geçici olarak uzaklaştırılsa bile, üreme devam ettiği sürece popülasyon yeniden artacak ve aynı sorunlar tekrar yaşanacaktır.

• İnsan sağlığı açısından düşünüldüğünde ise mahallelerimizden sokak hayvanlarının toplanması yaban hayvanlarının şehre inmesine yol açacak ve birçok sorun ile birlikte hiç bilmediğimiz hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalmamıza neden olabilecektir. Ayrıca bu durum kemirgen türlerinin de popülasyon artışını tetikleyecektir.


Kentimizin sakinleri olan sokak hayvanları ve şehir halkı için Çözüm Önerilerimiz

1. Valilik ve belediye, yaşam alanı için ayrılan kaynaklarını 2028 yılına kadar kısırlaştırma seferberliğine yönlendirmelidir.

2. Kısırlaştırılan hayvanların rehabilitasyon süreci tamamlandıktan sonra, alışık oldukları bölgelere geri bırakılması sağlanmalı, mahallelerde gönüllülerin desteklediği besleme noktaları oluşturulmalı, muhtarlarla iş birliği yapılmalıdır.

3. Yaşam alanı kurmak yerine, mevcut barınak hastane gibi hizmet verebilecek şekilde güçlendirilmeli, veteriner hekim ve eğitimli personel sayısı artırılmalıve hayvanların refahını sağlayacak önlemler almalıdır.

4. Sürüleşmenin engellenmesi için davranış bozukluğu gösteren ve bakıma muhtaç hayvanlar için belediye tarafından uygun rehabilitasyon ve gözetim tedbirleri alınmalıdır.

5. Kamu denetimi artırılmalı ve yerel yönetimlerin kısırlaştırma ve rehabilitasyon süreçlerine dair sorumluluklarını yerine getirmesi sağlanmalıdır.

6. Sokak hayvanlarına yönelik doğru bilgi paylaşımı ile halkın bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır.

7. Belediye ve Sivil toplum kuruluşları ortak hareket ederek, sahiplendirme süreçleri teşvik edilmelidir.

Asıl Çözüm ise söz konusu yasanın AYM tarafından iptal edilmesi ve onun yerine bu alandaki uzmanlar tarafından bilimsel, etik ve sürdürülebilir bir yasa hazırlanmasıdır.

Yasa belediyelere 2028’e kadar yaşam alanı yapma süresi tanıdığı halde ve halen Ana Yasa Mahkemesinin kararı belli değilken Edirne Belediyesini ve Valiliğini bu süreçte yaşam alanı yapmak yerine hızlı bir kısırlaştırma seferberliğine davet ediyoruz. Ve diyoruz ki hayal görmeyelim kurmayı planladığınız yer bir yaşam alanı değil en az 20.000 CANın ölüm kampı olacaktır. Ülkemizde yoksulluk, işsizlik, adaletsizlik, hukuksuzluk ve bunun gibi pek çok sorun varken masum sokak hayvanları için çıkarılan bu kanlı yasa tamamen siyasidir. Tam 216 gündür insanları bu yasanın karşısında durmaya ve yaşam hakkı için imza vermeye çağırıyoruz. 216 gündür haykırdığımız gibi bugün de haykırıyoruz

Buradan tüm yaşam hakkı savunucuları olarak Belediye Başkanımız Filiz Gencan Akın'a ve Valimiz Yunus Sezer'e sesleniyoruz: Gelin şehrimize yakışır olanı yapalım ve hiçbir CAN'a zarar gelmeden hayvan severler ile birlikte hızlı bir kısırlaştırma seferberliğine başlayalım. TEŞEKKÜR EDERİZ.

Edirne Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu

EDSHAYKO

22 DOSTELİ DERNEĞİ


 

EDİRNE TİCARET BORSASINDAN(ETB) 18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ MESAJI

EMEKLİ MAAŞLARINDA Kİ EROZYON DEVAM EDİYOR

AYNI ÜRÜN, FARKLI FİYAT: BİM VE FİLE MARKET ARASINDAKİ BÜYÜK FİYAT FARKI DİKKAT ÇEKİYO

EDİRNE BELEDİYE BAŞKANI FİLİZ GENCAN AKIN GRİP NEDENİYLE EVDE İSTİRAHAT TE

SOĞUK HAVA EDİRNE’Yİ ETKİ ALTINA ALIYOR: ZİRAİ DON UYARISI!

EDİRNE VALİLİĞİ KAÇAK YAPILARLA MÜCADELEDE DE ÇİFTE STANDART MI UYGULUYOR?

BİRAZDA MAGAZİN KULİS YAPALIM! KİM BASILMIŞ?

SOKAK KEDİLERİNİ KALDIRIM TAŞLARINI ATARAK KOVALIYOR!

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ...

KADIN GAZETECİLERE 8 MART ’TA SAĞLIK TARAMASI

EDİRNE’YE  ULUSLARARASI FOTOĞRAF SERGİ SALONU

ETUS...ETUS

EDİRNE CHP TABAN HAREKETİ KAMUOYU DUYURUSU

EDİRNE BELEDİYESİ'NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ

EKK’DAN ULAŞIM HİZMETLERİNE ZİYARET

EKK’DAN ULAŞIM HİZMETLERİNE ZİYARET

3 MART DEVRİM YASALARIMIZIN 101. YILI KUTLU OLSUN

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ONKOLOJİ HASTANESİ EK BİNASINDA TEMEL ATMAYA SAYILI SAATLER.

ADNAN YILDIZ HOCA’DAN KATKISIZ VE GELENEKSEL KUZU PAÇA ÇORBASI

EDİRNE ’DE HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARINDAN YAŞAM ALANINA TEPKİ

SUBAŞI’NDA AMATÖR FUTBOLA AK PARTİ ENGELİ!

ETSO’DAN YOLSUZLUK SORUŞTURMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

EDİRNE JANDARMADAN DALTONLAR SUÇ ÖRGÜTÜNE  DARBE

SALİH MENEKŞE: SİZ ONU "KOMİSER" OLARAK TANIYORSUNUZ

YSK İLLERE GÖRE YENİ MİLLETVEKİLİ DAĞILIMINI açıkladı

EDİRNE ’NİN VİLLALAR BÖLGESİNDEKİ ARAZİ SATIŞINA SORUŞTURMA: 8 TUTUKLAMA

EDİRNE CHP TABAN HAREKETİNİN 15 YILLIK MÜCADELE VE GELECEK VİZYONU

TARİHİ SARAYİÇİ'NDE ERKEK DANSÖZ LÜ ETKİNLİĞE BÜYÜK TEPKİ!

AK PARTİ 8. OLAĞAN KONGRESİ GERÇEKLEŞTİ

BİR HAYALİN PEŞİNDE: EDİRNE'DE SİYASET DERGİSİ

Yükleniyor

İYİ PARTİ EDİRNE MİLLETVEKİLİ PROF. DR. MEHMET AKALIN; BİLİM GERİ PLANDA MI?

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. MUSTAFA HATİPLER’DEN AKADEMİK YIL DEĞERLENDİRMESİ

SADUN GÜRKAN AVUKAT OLDU

MOTOKURYELERE TRAFİK EĞİTİMİ

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ YENİ AKADEMİK KADROSU ŞEKİLLENİYOR.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK GÖREVİNİ MUSTAFA HATİPLER DEVRALDI.

PROF. DR. MUSTAFA TAN REKTÖR YARDIMCISI OLDU.

T Ü REKTÖR YARDIMCILIĞI GÖREVİNE PROF.DR. AHMET MUZAFFER DEMİR ATANDI.

YENİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ATALAY CÜCE Mİ OLUYOR?

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ BİRKAÇ GÜN İÇİNDE BELLİ OLACAK.

BİRAZDA MAGAZİN KULİS YAPALIM! KİM BASILMIŞ?

EDİRNE’YE  ULUSLARARASI FOTOĞRAF SERGİ SALONU

EKK’DAN ULAŞIM HİZMETLERİNE ZİYARET

EKK’DAN ULAŞIM HİZMETLERİNE ZİYARET

ADNAN YILDIZ HOCA’DAN KATKISIZ VE GELENEKSEL KUZU PAÇA ÇORBASI

TARİHİ SARAYİÇİ'NDE ERKEK DANSÖZ LÜ ETKİNLİĞE BÜYÜK TEPKİ!

AVUKAT AYBİKE ŞİMŞEK ÖNDERLİĞİNDE İPSALA'DA SPORA VE DAYANIŞMAYA BÜYÜK DESTEK

ERDOĞAN DEMİR, YENİDEN 'TYBB' EDİRNE ŞUBE BAŞKANI

ESKİ KIRKPINAR AĞASI’NDAN ASKIDA YEMEK DESTEĞİ

YAZIKLAR OLDUN! ŞEHİTLİĞE GİDEN YOL 5 YILDIR YAPILMAMIŞ!

EDİRNE TİCARET BORSASINDAN(ETB) 18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ MESAJI

SOĞUK HAVA EDİRNE’Yİ ETKİ ALTINA ALIYOR: ZİRAİ DON UYARISI!

EDİRNE VALİLİĞİ KAÇAK YAPILARLA MÜCADELEDE DE ÇİFTE STANDART MI UYGULUYOR?

SOKAK KEDİLERİNİ KALDIRIM TAŞLARINI ATARAK KOVALIYOR!

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ...

KADIN GAZETECİLERE 8 MART ’TA SAĞLIK TARAMASI

ETUS...ETUS

EDİRNE BELEDİYESİ'NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ

EDİRNE ’DE HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARINDAN YAŞAM ALANINA TEPKİ

ETSO’DAN YOLSUZLUK SORUŞTURMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

KEŞFETTİĞİNİZ BU GENÇ DEĞERİ  BAŞOĞLU'NUN İNSAFINA TERK ETMEYİN VALİ BEY!

AİLEMİZİN ACI GÜNÜ

GAZETELERİ YAŞATMA MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

BAYRAM ÖNCESİ BÜYÜK FACİA

OTOPARKTA SİLAHLI ÇATIŞMA

SOSYETE MANAVI AYDOĞAN

KOMSER

Her İnsan Bir Hikâye“TARİHİ CİĞERCİ BAHRİ BEY ”İÇİMİZDEN BİRİ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 27 22 0 5 41 71
2.Fenerbahçe 26 19 2 5 40 62
3.Samsunspor 27 15 6 6 14 51
4.Beşiktaş 26 12 6 8 13 44
5.Eyüpspor 27 12 7 8 11 44
6.Gazişehir Gaziantep 26 11 10 5 1 38
7.Göztepe 26 10 9 7 10 37
8.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
9.Trabzonspor 26 9 9 8 12 35
10.Kasımpaşa 27 8 8 11 -5 35
11.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
12.Antalyaspor 27 9 12 6 -21 33
13.Konyaspor 27 8 12 7 -7 31
14.Alanyaspor 27 8 12 7 -9 31
15.Bodrum FK 27 8 13 6 -9 30
16.Sivasspor 27 7 14 6 -12 27
17.Kayserispor 26 6 11 9 -19 27
18.Hatayspor 26 4 15 7 -17 19
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35