Tarih: 07.01.2013 13:17

EDİRNEDE KIRMIZI KALİFORNİYA SOLUCANI ÇİFTLİĞİ

Facebook Twitter Linked-in

EDİRNEDE KIRMIZI KALİFORNİYA SOLUCANI ÇİFTLİĞİ

 Edirne’de girişimci Mehmet Hanifi Can açtığı solucan çiftliğinde Solucan Gübresi (Solucan Humusu) üretiyor.  Milyonlarca solucanının bir araya geldiği işletme deyim yerindeyse bir solucan çiftliği haline gelmiş. Toprağın içinde yaşayan küçücük canlılar olan Solucanların gübre üretebileceğini hayal bile edemeyen bir çok vatandaş ise Solucan Çiftliğini duyunca şaşkınlıklarını gizleyemiyor.  Yüzde yüz organik gübre olan Solucan Gübresi. Toprakta verimi artırırken, toprağı da koruyor.  2004 yılından buyana Solucan Gübresi üretim tesisini kurmak için Tarım Bakanlığı’ndan izin almaya çalışan girişimci Mehmet Hanifi Can’ın yaşadıkları ise Solucan Çiftliği gibi herkesi şaşırtıyor. Can, bir zamanlar kendisine kimsenin inanmadığını dile getirirken, Solucan Gübresi üretiminin bugün Türkiye’de bir sektör olma yolunda hızla ilerlediğini dile getirdi.

 Edirne’de yaşayan 53 yaşındaki Mehmet Hanifi Can, tamamen organik olan Solucan Gübresi üretimi yapmak için milyonlarca solucanı bir araya getirerek Solucan Çiftliği kurdu.Sarayakpınar köyünde kurduğu Solucan Çiftliğinde Türki’deki ismi Solucan Gübresi olan Solucan Humusunu üretmeye başladı. 2004 yılından bu yana Solucan Gübresi üretim ve pazarlama iznini Tarım Bakanlığından almaya çalışan Can, aradan geçen yıllara rağmen hala bu çalışmasını sürdürmekte. Çalışmaya başladığı ilk yıllarda Sağlık Bakanlığı çalışanlarının bir çoğunun kendisine ‘ne işin var solucanla’ dediğini hatırlatan Can, bugün Solucan Gübresinin Türkiye’de bir sektör olma yoluna girdiğini dile getirdi.

Can, Bulgaristan’da bir firmada danışman olarak çalıştığı yıllarda, firmanın bir başka ürününü de Solucan Humusu olduğunu ifade ederek, “Bu yıllarda Türkiye’den gelen girişimciler Türkiye’de bağ kurmak istiyordu. Benimle iletişine geçtiler. Bende onları Sofya Üniversitesindeki bir profesöre götürerek bilgi almalarını ve bağ çubuklarını almaları konusunda aracılık yaptım. Bu sırada Bağcılıkta Solucan Humusunun önemini öğrendim. Sonra yaptığım araştırmalarda Solucan Humusunun toprak için ne denli yararlı bir gübre olduğunu öğrendim. Uzun yıllar Bulgaristan’da bu gübreyi ürettim. Ardından bu işi Türkiye’ye getirmeye karar verdim. Bulgaristan’da hemen hemen her köyde Solucan Humusu üretiliyor. Türkiye’de de bu olsun istedim. Ama 2004 yılından bu yana yaptığım çalışmalar sonuçsuz kaldı” dedi.

 “NE İŞİN VAR SOLUCANLA” DEDİLER

 Can, kendisinin Solucan Çiftliği açmak istediğini söylediğinde tarım Bakanlığı yetkililerinin de dahil olduğu bir çok insan ‘ NE işin var solucanla’ diye yanıt verdiklerini de hatırlatarak, “Bu yıllarda benden bilgi almaya gelen insanlara hem bilgi verdim hem de bu konuda yardımcı oldum. Bugün bu kişiler Solucan humusu üreterek Türkiye’de satış yapıyor. Ben ise farkla bir sistemle üretim yapmak için çalışma yürüttüğüm için henüz izini mi alamadım. Şu anda kurmayı planladığımız çiftlik modern bir üretim tesisi olacak. Tesis için yaklaşık 1 milyon lira harcadık. İzinimizi almaya çalışıyoruz” dedi.

 Can, Solucan Humusunu kullanılması halinde yaklaşık 20 günlük bir erkencilik yaşandığını dile getirerek, “Biz burada ürettiğimiz solucan gübresini geçtiğimiz yıl kendi tarlamıza attık. Ektiğimiz Kanola’lar yaklaşık 25 gün önce çiçek açtı. Bu da büyük bir avantaj sağlarken verimde de artışı gördük” dedi.

Can, atılan gübrelerin toprağa zarar verdiğini de dile getirerek, şunları söyledi:

“Solucan Humusu toprağı korur, can verir. Doğada yüzlerce yılda meydana gelen humusu solucanlar doğal olarak üretmekte. Solucanlar topraktaki ağır metalleri bir araya toplayarak tüplere hapis etmekte. Bunun yapılmasıyla topraktaki zararlı ağır metaller hassolalarak bitki tarafından emilmesi engellenir. Mucizevi canlılar olan solucanlar, yaptıkları bu çalışmayla toprağı ıslah ediyor.”

 KIRMIZI KALİFORNİYA SOLUCANI

 Mehmet Hanifi Can, Solucan Humusu üretiminde Kırmızı Kaliforniya Solucanının kullanıldığına da dikkat çekerek, “Çiftçiler; tarla, ahır ve bahçeden çıkan atıklarla solucanları kolaylıkla besleyebilir. Böylece gübre maliyeti sıfıra indirilir' dedi.

Solucanların kısa sürede çoğaldığını söyleyen Can, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Solucanlar havuzlara bırakılır. Daha sonra üstlerine organik çürümüş atıklar dökülür. Bunlar da yaklaşık solucan humusuna dönüşür. Bir solucan günde kendi ağırlığı kadar gübre üretir. Solucanlar kısa sürede de çoğalırlar.”

Şu anda yaklaşık 5 milyon solucanla üretim yaptıklarının altını çizen Can, yapmayı planladıkları tesiste yüzlerce ton gübre üreterek pazarlamaya hazırlanıyorlar.

 KALİFORNİYA'DA ÜRETİLDİ

 Kırmızı Kaliforniya solucanı adıyla bilinen 'Lumbricus rubellus', Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde laboratuar ortamında üretildi. Kaliforniya solucanlarının bitkisel ve hayvansal organik atıkları işlemesi sonucu meydana gelen humus, görünüş olarak siyah toprağa benziyor ve kötü kokmuyor. İçeriğinde bitkinin gelişimi için gereken bütün enzimler, toprak antibiyotikleri, vitaminler, büyüme hormonları ve humik maddeler bulunan humus, parazit yumurtaları, ot tohumları ve ağır metaller içermiyor. Kaliteli solucan humusu ortalama 12 ayda üretiliyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —