Düzenlenen törende Edirne Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Gürcan Altun, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Filiz Akata ve İl Sağlık Müdür Vekili Op. Dr.Mustafa Talha Sütçü, Edirne Aile Hekimleri Derneği, Özel Trakya Hastanesi ve Özel Ekol Hastanesi tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunuldu.
Edirne Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Gürcan Altun,günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı açıklamada;
Hastanelerde en çok başvurunun yapıldığı birim acil servislerdir. Özellikle polikliniklerde sıra bulamayan, randevu alamayan yurttaşlar, soluğu acil servislerde almakta olduğunu ifade eden Altun, “Yapılan uygulamalar ise soruna çözüm getirmekten çok uzaktır. Yeşil alanlardaki poliklinik sayısının arttırılması çözüm üretmediği gibi hekimlere idari baskı olarak yansımaktadır. Hastanelerdeki yığılmanın önüne geçebilmek için en akılcı çözüm ise, koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği basamaklandırılmış bir sağlık sisteminin inşa edilmesidir. Sağlık Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesinin %72’sinin “tedavi edici sağlık” hizmetleri, %28’inin de koruyucu sağlık hizmetleri için ayrıldığı görülmektedir. Bilimsel bilgiler ışığında yapılacak planlamada, önceliğin “koruyucu” sağlık hizmetlerine verilmesi gerekmektedir. Tedavi edici ve koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan bütçe oranları tersine çevrilmediği sürece sağlıklı bir toplum yaratmak mümkün olmayacaktır” dedi.
BİZİ GÖRMEZDEN GELEMEZLER
Bizi görmezden, duymazdan gelenlere, yok sayanlara, bizi değersizleştirmeye çalışanlara hiçbir yere çekip girmiyoruz, buradaydık, buradayız, burada kalacağız diye ifade eden Altun, “Bugünün ismi her ne kadar Tıp Bayramı olsa da hekimlerin bir gün dahi bayram yaşadığını söylemek olası değil. 14 Mart hekimlerin sorunlarını ve taleplerini dile getirdiği bir mücadele günüdür. Her şeye rağmen iyi hekimlik değerlerine sahip çıkarak daha adil, daha eşit ve sömürüsüz sağlık emek sistemini hep birlikte yaratacağımıza, geleceğin coşkuyla kutlanacak Tıp Bayramı’na ulaşacağımıza inancımız tamdır” diye ifade etti.
TIP ÖĞRENİMİNİN BAŞLADIĞI GÜN
Yapılan arşiv çalışmalarında ve tanık görüşmelerinde, İngilizlerin eyleme katılan tüm öğrencileri tutukladığı saptandığını dile getiren Akata, “Ancak anlatılanlara göre Hikmet Bey ve arkadaşları bahanelerini hazırlamıştı. 14 Mart 1827 tarihi Osmanlı’da ilk modern tıp öğreniminin başladığı tarih olarak kabul ediliyordu. Ve öğrenciler şunu dediler. Biz her yıl 14 Mart’ı kutlarız diye savunma yaptılar. İngilizler de bu eylemi bu nedenle sineye çekmek zorunda kaldı. Biz o yüzden her yıl 14 Mart Tıp bayramını kutlarız. 14 Mart 1919 yılından itibaren milli mücadelenin sembolü oldu ve Türk Tıp Bayramı olarak kabul edildi. 14 Mart Tıp Bayramınızı kutlar her zaman en ön saflarda yer alan onurlu hekimleri ize sağlıklı, umut dolu gelecek diliyorum” dedi.
EN SAYGIN MESLEK
İnsanın en değerli varlığı sağlığıdır ve sağlıklı yaşam her bireyin temel hakkıdır. Sağlığının koruyucusu ve tedavi edicisi ise Tıp Mesleğidir. Tıp mesleği tarihten günümüze dünyanın en saygın ve onurlu mesleklerinden biri olduğunu ifade eden Edirne İl Sağlık Müdür Vekili Op. Dr. Mustafa Talha Sütçü, “Çünkü tıp mesleği, Dünyanın her bölgesi, her ikliminde, her koşulda, yaz kış, gece gündüz, soğuk sıcak demeden; barışta ve savaşta, her türlü tehlikeyi göğüsleyerek, hiçbir din, dil, ırk farkı gözetmeden insana koşulsuz hizmet etmektir.
14 Mart Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün kabul edilse de Tıbbiye öğrencilerinin işgale karşı bağımsızlık mücadelesinin gizli adı olmuştur “Tıp Bayramı”Tarih boyunca, gerektiğinde canları pahasına milletin yardımına koşan sağlık çalışanları, koronavirüs salgınına karşı yürüttükleri zorlu mücadelede ve ülkemizin yaşamış olduğu büyük deprem felaketinde de yine en ön safta yer aldı. Durum ve koşullar her ne olursa olsun sağlık hizmeti hiçbir zaman aksamadı, aksamayacaktır” diye konuştu.