Tarih: 12.06.2014 18:56

EKMEK İSRAFINI ÖNLEME PROJESİNE ÖĞRENCİLERDEN BÜYÜK İLGİ

Facebook Twitter Linked-in

EKMEK İSRAFINI ÖNLEME PROJESİNE ÖĞRENCİLERDEN BÜYÜK İLGİ

“Toplumumuzun niymet bildiği ve kutsal bir değer atfettiği ekmekle ilgili üretim, tüketim, israf ve tüketici alışkanlıkları konularında; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü tarafından yurt çapında yaptırılan bir araştırmada; ülkemizde günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar ekmeğin israf edildiği sonucu ortaya çıkmıştır. Söz konusu ekmek israfının bugünkü parasal karşılığı; 1,5 milyar TL olup bu rakam, dünya sıralamasında ilk sıralarda olduğumuz un ihracatından elde ettiğimiz bir yıllık gelire eşdeğerdir.” Diyen İl Millî Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan,“Ekmek İsrafını Önleme Projesi” kapsamında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri törenle verildi.

İl Millî Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan ödül töreninde yaptığı konuşmada, “Kampanya ile israf konusunda toplumsal duyarlılık oluşturulması, israfın üretim ve tüketim aşamalarında önlenmesi, ekmeğin uygun yöntemler ile muhafazasının sağlanması, bayat veya ihtiyaç fazlası ekmeğin yine insan gıdası olarak değerlendirilmesi konularında toplumun bilinçlendirilmesi ve tam buğday ekmeği tüketiminin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Çok değerli veliler, değerli öğrenciler 2013 yılından itibaren Başbakanlığımızın başlatmış olduğu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan ekmek israfının önlenmesi kampanyası var.  Edirne İl Millî Eğitim Müdürlüğü olarak bizde, toplumda bir farkındalık oluşturmak, bu konuya dikkat çekmek için bir proje hazırladık ve bu proje kapsamında resim, şiir, kompozisyon dallarında yarışmalar düzenledik.

İngiltere de yapılan bir araştırmada, 1 kg ekmek için, yetişme anından sofraya gelene kadar harcanan su miktarının 1.608 litre olduğu tespit edilmiş. Ülkemizde de her yıl israf edilen ekmekle 880 milyar litre su boşa harcanmaktadır. Bizim ekmekte ki israfımızın karşılığı bu. Türkiye de ekmek israfıyla ilgili yapılan bir araştırmada, bir yılda israf edilen ekmeğin parasal karşılığının 1,546 milyar TL olduğu, bununla 5 kişiden oluşan 104 bin ailenin bir yıl boyunca yoksulluk sınırında geçinebildiği tespit edilmiştir.

Yeteneklerinden dolayı öğrencilerimizi, öğrencilerimizi yüreklendiren öğretmenlerimizi, onları yetiştiren annelerini, babalarını tebrik ediyorum, bundan sonraki süreçte de başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Konuşmanın ardından, proje kapsamında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri İl Millî Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan tarafından verildi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —