9681,11%0,3
34,74% 0,11
36,44% -0,09
2951,27% 0,27
4801,56% 0,00
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne Tepki: Sağlık Çalışanları 2-6 Aralık Tarihlerinde İş Bırakma Eylemi Yapacak
EZİYET YÖNETMELİKLERİ DEĞİL, SAĞLIĞA BAKAN İSTİYORUZ!
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) ve diğer sağlık emekçileri örgütleri, Ekim ayında yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ve sonrasında yapılan yasal değişikliklere karşı 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini Edirne PTT önünde basın açıklaması yaparak duyurdu. Yapılan açıklamada, söz konusu yönetmeliğin halk sağlığını olumsuz etkilediği, sağlık çalışanlarının haklarını yok saydığı ve sağlık sistemini daha da derin bir kriz içine soktuğu ifade edildi. Basın açıklamasına Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (SES), Türk Tabipleri Birliği (TTB) gibi çok sayıda sağlık emekçileri örgütü, destekleyen kuruluşlar yer aldı.
Yapılan açıklamada "HALKIN SAĞLIĞI KORUMANIN YERİNE SORUNLARI DERİNLEŞTİRECEĞİ" belirtildi.
Yapılan açıklamada, Kasım ayında gerçekleştirilen üç günlük iş bırakma eyleminin ardından taleplerin yerine getirilmemesi durumunda, sağlık emekçilerinin 2-6 Aralık tarihlerinde 5 günlük iş bırakma eylemi yapacakları duyuruldu. Ayrıca, söz konusu yönetmeliğin halk sağlığını korumak yerine mevcut sorunları daha da derinleştireceği vurgulandı.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Yapılan düzenlemelerin hiçbiri halk ve hizmet sunan emekçiler açısından kalıcı çözüm getirmiyor. Aile Sağlığı Merkezlerindeki sağlık hizmetleri ücretli olma yolunda hızla ilerliyor. Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği, halk sağlığını iyileştirmek bir yana, yaşanmakta olan sorunları daha da derinleştirecek. Bu sebeple, bu yönetmeliğin geri çekilmesini bekliyoruz.”
"BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETLERİ PİYASAYA TESLİM EDİLEMEZ"
Yapılan açıklamada, 25 Kasım 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan yasa teklifinin birinci basamak sağlık hizmetlerini tamamen piyasa dinamiklerine teslim edeceği ifade edilerek, bu düzenlemenin kabul edilemez olduğu belirtildi. Ayrıca, geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) uygulamalarının aile hekimliği birimlerinde paralı hale getirilmesinin, toplum sağlığını olumsuz etkileyebileceği vurgulandı. Açıklamada şöyle denildi:
“Baştan söylemek istiyoruz; bu değişiklikler TBMM’de yasalaşacak olursa birinci basamak sağlık hizmetleri piyasa dinamiklerine tam olarak teslim edilecektir. Etkili ve güvenilir olduklarına ilişkin henüz yeterli bilimsel veriler bulunmayan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları aile hekimleri birimlerinde mesai dışında paralı olarak gerçekleştirilebilecek.”
"ÜCRETSİZ RAPORLARIN PARALI HALE GELMESİ, HASTA-HEKİM İLİŞKİSİNİ ZORLAŞTIRACAK" DİYE AÇIKLAMA YAPILDI
Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklikle, aile hekimliğinde ücretsiz olarak verilen raporların paralı hale geleceği belirtilerek, bu durumun hasta-hekim ilişkisini zorlaştıracağı, hekimlerin rapor talep eden hastalarla karşı karşıya kalacağı ifade edildi. Ayrıca, bu değişikliğin sağlık çalışanlarına yönelik şiddet vakalarını artırabileceği de kaydedildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Yine aynı yasa taslağı aile hekimliğinde ücretsiz olarak verilen raporları ücretli hale getirmektedir. Bu durum aile hekimi arkadaşlarımızı 'parasıyla değil mi? Raporumu vermek zorundasın' diyen hastalarla karşı karşıya getirecektir.”
"KATKI PAYLARI ARTIYOR, HALK DAHA FAZLA ÖDEME YAPMAYA ZORLANIYOR"
Yeni yasa taslağıyla sağlık hizmetlerine katkı paylarının artırılacağı, bu durumun halkı daha fazla ödeme yapmaya zorlayacağı dile getirildi. Yapılan açıklamada, katkı paylarının artması ve aile hekimliğinden sevk almak isteyen hastaların ikinci ve üçüncü basamağa yönlendirilmesi durumunda aile hekimlerinin cezalandırılacağı belirtildi. Bu durumun sağlık çalışanlarını ve hastaları karşı karşıya getireceği ifade edildi. Açıklamada şunlara değinildi;
“Katkı katılım payı artırılmakta halk cebinden daha fazla ödeme yapmaya zorlanmaktadır. Hasta eğer daha az katkı payı ödemek istiyorsa 2. ve 3. Basamak sağlık kuruluşuna aile hekimliğinden sevkle gitmesi gerekecektir. Ancak Eziyet Yönetmeliği 2. 3. Basamağa yaptığı sevklerden dolayı aile hekimini, gelirini keserek cezalandırmaktadır.”
SAĞLIK BAKANLIĞI’NA "SAĞLIK SİSTEMİNİ DÜZENLEMEK İÇİN BİLİMSEL YAKLAŞIMLAR GEREKLİ" UYARISI
Açıklamada, sağlık emekçileri tarafından yapılan uyarıya yer verildi; Sağlık Bakanlığı’na, sağlık sistemini iyileştirmek için bilimsel yaklaşımlar benimsenmesi ve performansa dayalı yönetmeliklerin terk edilmesi gerektiği ifade edildi. Sağlık çalışanları, "Sağlık Bakanlığını bir kez daha uyarıyoruz; sorun yumağına dönüşmüş sağlık sistemini performansa dayalı, bilimsel yaklaşımdan uzak yönetmelikler ile düzeltemezsiniz." diyerek sağlık sisteminin düzeltilmesi için taleplerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
"TALEPLERİMİZ HAYATA GEÇENE KADAR MÜCADELEMİZ SÜRECEK"
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) ve diğer sağlık emekçileri örgütleri, taleplerinin hayata geçirilmesi için 2-6 Aralık tarihleri arasında yapılacak iş bırakma eylemiyle mücadelelerini sürdüreceklerini duyurdu. Yapılan açıklamada, bu eylemlerin sadece sağlık emekçileri için değil, halkın sağlık hakkı için de yapılacağı ve halkın desteğiyle daha güçlü bir şekilde hayata geçirileceği dile getirildi ve şu sözlere yer verildi.
“Bu taleplerimizin hayata geçmesi için 2-6 Aralık 2024 tarihleri arasında yapacağımız eylemler daha da önemli hale gelmektedir. Bu eylemlerimiz sadece sağlık emekçileri için değildir. Bizler meslek onurumuza sahip çıkarken, bilimsellikten uzak uygulamalara karşı dururken halkımızın sağlık hakkını da savunuyoruz." denildi.