FERHATOĞLU’NDAN SEÇİM DEĞERLENDİRMESİ “BAŞARILI OLDUK”
2019 Yerel seçimlerin öncesi ve sonrasını değerlendiren MHP Edirne İl Başkanı Süleyman Ferhatoğlu, birkaç ilçe bazında bazı hatalar yapıldığını ancak Cumhur İttifakı olarak genel anlamda başarılı bir seçim dönemi geçirdiklerini ifade etti.
MHP Edirne İl Başkanı Süleyman Ferhatoğlu, dergimiz için kamuoyunda merak edilen soruları cevapladı. Ferhatoğlu, Cumhur İttifakı olarak Edirne bazında başarılı bir seçim geçirdiklerini ifade ederken bazı hatalar yapıldığını da dile getirdi. İpsala’da ittifak yapılmış olsaydı,orayı cumhur ittifakı kazana bilirdi diyen Ferhatoğlu; en büyük üzüntüsünün ise, ittifak yapılana kadar beraber yürüdüğü partililerden bazılarının seçim döneminde yanında olmamasından kaynaklandığını söyleyen Ferhatoğlu; önümüzdeki süreçte MHP Genel İdare Kurulu Üyeliği için müracaat etmeyi düşünüyor.
Hamza Yasa: Okurlarımızın sizin hakkında bilgi sahibi olması için kendinizden bahseder misiniz?
- 1973 doğumluyum. Havsalıyım. İlkokul ve ortaokulu Havsa’da okuduktan sonra, Tekirdağ Turizm Otelcilik Meslek Lisesi’nde yabancı dil üzerine bir yıl eğitim gördüm. Ardından lise öğrenimimi de Havsa’da tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim. 1996 yılından beri Havsa’da avukatlık yapıyorum. Evliyim, 2 çocuğum var. Ben siyasete Anavatan Partisi’yle başladım. Havsa’da gençlik kolları başkanlığı yaptım. Daha sonra il disiplin kurulunda çalıştık. Ardından 2003 yılında Milliyetçi Hareket Partisi’ne geçtim. 5 yıl MHP Havsa İlçe Başkanlığı yaptım. Sonrasında yine yönetimlerde yer aldım Havsa’da. En sonunda Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’nin takdiriyle, MHP Edirne İl Başkanı olarak atandım. 4 yıl kadar Havsa’da spor kulübü başkanlığı da yaptım . Bazı derneklerde başkanlıklar yaptım. Yine geçen dönem Baro Yönetim Kuruluna girdim.
Hamza Yasa: Yerel seçimlerin öncesi ve sonrasıyla ilgili bir değerlendirme yapar mısınız?
Ayrıca geçtiğimiz günlerde Antalya’da partinizin bir toplantısındaydınız. Orada Edirne’nin seçim sonuçları da incelendi mi?
- Oradaki toplantıda öncelikle Genel Başkanımızın Türkiye hakkındaki değerlendirmeleri oldu. Seçim sonuçlarına baktığınız zaman, Türkiye’de seçime girdiğimiz illerde de başarılı olduğumuzu gördük. 18,81 oy oranına sahip olduğumuzu gördük. İl Genel Meclisi’ne parti olarak girdiğimizde CHP’den fazla üye çıkardığımızı da gördük. Bize bunlar anlatıldı, şablonlarla gördük. 50 yıllık tarihimizde 1999 seçimleri en başarılı olduğumuz seçimlerdi herhalde. 1999 yılında aldığımız oyları, yeniden yakalamaya başladık. Edirne açısından bakacak olursak, Cumhur İttifakı olarak seçimlere girdik. Edirne Merkez, AK Parti üzerine kuruldu. Genel Başkanımızın bize çok ciddi talimatları var, Cumhur İttifakı’na sadık kalmamız konusunda. Elinizden gelen her türlü gayreti Cumhur İttifakı’nın adayı kim olursa olsun ona göstereceksiniz, şeklinde. Mesela Adana Büyükşehir Belediye Başkanı neyse, Edirne’de Koray Kardeşimizin de aynı olduğunu söyledi. Biz de bu şekilde çalıştık. Cumhur İttifakı’nın adayını hiçbir zaman bizden ya da AK Parti’den diye ayırmadık. İl ve ilçe yönetim kurullarımızın tamamına da bunu anlattım. Bence Edirne’de Cumhur İttifakı olarak başarılı bir dönem geçirdik. Tabi hatalar yapmadık mı? Yaptık. Hepimizin hataları var. Ama genel olarak baktığınızda Cumhur İttifakı olarak biz başarılıyız.
Hamza Yasa: Seçimden önce birkaç yerde başkan ve aday değişimleri oldu. Seçim sürecine beraber girdiğiniz kadroyla, seçimin sonuna kadar bir arada olamadınız. Bunun mutlaka sebepleri vardır. Bu durumun artıları mı oldu, eksileri mi? Neden böyle bir ayrışma söz konusu oldu? Siyasette bu tür şeyler, seçim öncesinde risk oluşturur. Edirne Merkez’de, İpsala’da, Süloğlu’nda, Lalapaşa’da stratejik hatalar yapıldı mı? Ya da bunlar doğru hamleler miydi?
- Tabi siyasette hata da yapılır ama biz hatasız yapmak için elimizden gelen her şeyi yaptık. Fakat şu da göz ardı edilmesin; Edirne’de Cumhur İttifakı son 4 günde kesinleşti. Perşembe günü Genel Merkezimiz tarafından bize, ‘İttifak yapılacak’ dendi. O güne kadar biz ittifak yapılacağını bilmiyorduk ve ona göre çalışmalar yaptık. Ama son 4 günde ittifak kurulunca biraz aceleye geldi işler. Belki beraber de hatalar yaptık. Mesela diyorum ki; İpsala kazanılabilirdi. Orada birkaç stratejik hata yapıldı. Kendi partimiz açısından da mesela biz Lalapaşa’da, Süloğlu’nda adaylar koyduk. Süloğlu adayı zaten kendisi geldi, ‘Başkanım İsmet Bey benden daha iyi’ dedi ve kendisi çekildi. Lalapaşa’da da biz kamuoyu yoklamaları yaptık. Çok kötüydü. Lalapaşa’da bizim için önemli bir belediye. Bizim belediye başkanımız hiç hak etmediğimiz şekilde partimizden istifa etti, bana haber vermedi. Orasını da kazanmamız gerekiyordu. Bu şekilde uygun gördük, başka bir aday bulduk. Ama kamuoyu yoklaması yaptığımızda, oylarımız gerçekten Lalapaşa’da çok düşüktü. Şu anda en azından Lalapaşa’da 2 tane MHP’li belediye meclis üyesi var. Bülent Başkan hepimizi üzdü. Beni çok üzdü, Genel Merkez nezdinde de bizi üzdü. Benim dönemimde haberimiz olmadan istifa etti.
Hamza Yasa: İpsala’da Mehmet Kerman’a ulaşamadınız mı? Kendisine ‘Bizim desteğimiz önemli. Burada bir statümüz var.’ demediniz mi?
- Ben İl Başkanı olarak hiçbir belediye başkan adayıyla görüşmedim. Bizim muhatabımız İlyas Bey’di. Biz İlyas Bey’le görüştük. Pazarlıkta yapmadık aslında, Cumhur İttifakı’nda pazarlık olmaz. Fakat duyduğumuz kadarıyla Mehmet Kerman Bey, MHP ile ittifakı istememiş. Bizim duyduğumuz bu. Ama ben hiçbir belediye başkan adayıyla birebir görüşmedim.
Hamza Yasa: İl Başkanı olarak göreviniz gereği muhataplarınızla görüştüğünüzü söylüyorsunuz. Belediye başkan adaylarının bir tavırları olduysa da, bu durumun dışında olduğunuzu mu söylüyorsunuz?
- Ben İlyas Bey’le görüştüm. O şekilde ittifak olmaması kararı çıktı. Keşke ittifak olsaydı. Ben İpsala’da ittifak yapılması gerektiğini düşünüyordum. Ben bunu görüyordum. Şu anda daha çok üzüldük. İpsala’ya devamlı gidiyoruz. Bir sıkıntı olacağını görüyordum. Ama ittifak yapılması halinde, hiçbir sıkıntı çıkmadan İpsala’yı Cumhur İttifakı olarak kazanacaktık. Seçimden önce de bu konuyu dillendirdim. AK Parti Üyesi arkadaşlardan şahitlerim de var. İpsala’da doğru yapılmadığını söyledim ama İlyas Başkanın da kabahati yok. Çünkü duyduğumuza göre, Mehmet Kerman kendisine çok güvenmiş ve ittifak istememiş. Keşke isteseydi, orasını da kazansaydık.
Hamza Yasa: Yanlış hatırlamıyorsam seçimden önceki dönemde; 1 belediye başkanınız, 21 belediye meclis üyeniz, 3 tane de il genel meclis üyeniz vardı. Seçimden sonra bu rakamlar ne durumda?
-Seçimden sonra belediye meclis üyesi sayımız 9’a düştü. İl Genel Meclis üyesi çıkaramadık. Ama buradaki en önemli faktör Cumhur İttifakı. Biz her yerde anlattık ama anlaşılamamışız. Çok sayıda kişi bizi arayarak, ‘Biz size oy verdik Başkanım. 3’ünü de AK Parti’ye attık.’ dedi. Cumhur İttifakı olan illerde baktığımda, örneğin; Çanakkale ve Tekirdağ’da da milletvekili seçimlerine göre oylarımız baya düşmüş. Çünkü insanlar 3’ünü de basıp çıkıyorlar. Cumhur İttifakı hangi parti üzerinden kurulduysa, diğer parti için İl Genel Meclisi’ndeki zarar kaçınılmaz oluyor. 2014 döneminde ben de ilçe yöneticisiydim. O zaman da bizim tavan yaptığımız bir dönemdi. Her yerde biz 14-15 puanları yakaladık. Fakat en son milletvekilliği seçiminde tahmin etmediğimiz bir şekilde, 4,8’le seçimi bitirdik. Bu dönemde de 5,6. İyi mi? Tabii ki iyi ama ben şunu söyleyeyim: Cumhur İttifakı’na gidilmeseydi, ben eminim ki bizim oylarımız 10 puanın altına düşmezdi. Baya bir kaybımız oldu.
Hamza Yasa: Seçimden 4 gün öncesine kadar beraber çalıştığınız kişilerden, size küsenler, darılanlar oldu. Sizin de küstükleriniz, darıldıklarınız oldu. Seçimden sonra bu konuda bir çalışmanız oldu mu?
-Bizim hareketimizde küskünlük olmaz. Ben şu anda da o arkadaşlarla görüşüyorum. O zaman belki bir takım tasarruflar yapmamız gerekiyordu. Doğru veya yanlış biz de bunu yaptık. Bunu kendi aramızda tartışırız, zaten tartışıyoruz da. Genel Merkeze de söylüyorum. Hiçbir şeyi saklamam. Benim tek üzüldüğüm nokta; O arkadaşların hepsinin seçim çalışmalarında yanımda olmalarını isterdim. Ne olursa olsun. Çünkü biz bir dava partisiyiz. Biz A Partisi, B Partisi gibi maddiyata veya güce önem vererek partiye girmiş insanlar değiliz. Bu, dava partisinde nöbet değişimidir. Beni il başkanlığından alsalar da, ben hep yanlarında olurum. Dava partisi olduğumuz için, bunu yapmalarını beklerdim. Maalesef arkadaşlarımız bunu yapmadılar. O yönden üzüldüm.
Hamza Yasa: Kamuoyunda vatandaşlar, AK Parti’nin en büyük dayanağının MHP olduğunu söylüyorlar. Genel Başkanınız Devlet Bahçeli’nin dünkü söylemleriyle, bugünkü söylemleri çok farklı. Bu durum AK Parti’ye cephe alanların otomatik olarak size de cephe aldığı bir duruma dönüşüyor. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Sosyal medyada gördüğüm kadarıyla, iktidarın her türlü yanlışı, her nedense sanki MHP’ye yazılıyor gibi. Tabii ki MHP olarak çok güçlüyüz ama mecliste gücümüz 50 milletvekili. 50 milletvekiliyle hangi yasayı çıkarabilirsin, neyi yapabilirsin? Ama iktidarın her yanlışı maalesef MHP’ye yansıtılıyor. Durum böyle olunca vatandaşlar da MHP’ye cephe alıyor. Bu, bilinçli yapılıyor diye düşünüyorum ben. Genel Başkanımızın açıklaması çok net. Ben söyledim, o zaman bir hata yapılıyordu, diyor. Ama hepinizin bildiği gibi 15 Temmuz’da bir darbe oldu. Orada silahlı kuvvetlerimiz bir zafiyete uğradı. Emin olun; iktidarda CHP de olsaydı, vatanın bekası için yanında olurdu. Çok net olarak iktidarın arkasında durdu 15 Temmuz’dan sonra. Neden durdu? Ülkemiz bölünmesin diye durdu. Hala da bu beraberlik devam ediyor. Bir gemi düşünün. Bu gemi yanlış yoldaydı, bunu söylüyorduk. Ama en azından MHP’nin telkinleriyle bu gemi doğru yola girdi. Bunu bir türlü insanlarımıza anlatamıyoruz. Trakyalı insanlarımıza anlatamıyoruz. Şu anda hala belki bir tehdit var. Biz büyük düşünüyoruz. Çok hakaretler de yiyoruz bu konuda Trakya’da. Cumhur İttifakı, Türkiye’nin ilelebet muhafazası için kuruldu. Biz pazarlık yapmadık, Bakanlık dahi almadık. Almak istesek, bence alırdık. Çünkü ülke menfaatleri önemliydi. Bize seçim üstü çok büyük bir saldırı yapıldı. ‘İP’ Partisi kuruldu. Bizim içimizden çıkan arkadaşlarımız, maalesef ben onların kandırılmış olduğunu söylüyorum. Bu, bir parti için çok büyük bir operasyondur. Partimizden parti çıktı. Tamamen bizi parçalamaya yönelik olarak çıktı. Çok zor günlerden geçtik ama biz dualarla kurulmuş bir partiyiz. Allaha şükür bu zor günleri atlattık.
Hamza Yasa: Edirne’de bir kongre hazırlığınız var mı? Siz yeniden aday olacak mısınız?
- Edirne’de kongremiz kısmetse seneye yapılacak. Ama benim bu konuda bir hazırlığım yok. Ben bir dahaki dönem için İl Başkanlığı görevini düşünmüyorum. Ben aileme çok vakit ayırıyordum. Bu süreçte vakit ayıramaz oldum. Bundan sonra aileme vakit ayırmak istiyorum. Ben bu dönem İl Başkanlığı misyonumu tamamlayacağım ama Genel İdare Kurulu için müracaatta bulunmayı düşünüyorum.