Tarih: 20.08.2015 18:32

GLOSA ÇEŞİDİ BUĞDAY TOHUMU TON VERMEYE ADAY

Facebook Twitter Linked-in

GLOSA ÇEŞİDİ BUĞDAY TOHUMU TON VERMEYE ADAY

Tarım Kredi Genel Müdürü İrfan Güvendi, “Tarım Kredi şirketi TAREKS’in geliştirip, tescil ettirdiği ekmeklik buğday çeşidi GLOSA yüksek verimi ve kalitesiyle çiftçinin yeni gözdesi olacak. Olumsuz iklim ve toprak koşullarına meydan okuyan GLOSA, Trakya Bölgesi’nde dekar başına ortalama 890 kilogram, İç Anadolu Bölgesinde ise 650 kilogram verim rakamlarını yakaladı.” Dedi.

Tohumculuk sektörünün dünyadaki artan önemine vurgu yapan Tarım Kredi Genel Müdürü İrfan Güvendi, “Özellikle İç Anadolu bölgesinde yaygın ekilen ve çiftçi tarafından beğenilen, piyasada yüksek fiyatla alıcı bulan bazı çeşitlerin kıştan ve olumsuz şartlardan etkilenmesine rağmen Glosa çeşidimiz, olumsuz iklim koşullarından etkilenmemiştir” dedi.

RAKİPLERİNE FARK ATTI

Rekor buğday rekoltesiyle yüzü gülen çiftçiye, bir müjde de Tarım Kredi’den geldi. Tarım Kredi’nin çılgın buğday tohumu Glosa, olumsuz iklim ve tarla koşullarına rağmen yüksek verimi ve kalitesiyle en yakın rakiplerine açık ara fark attı.

Tarım Kredi şirketi TAREKS’in tescil ettirdiği ekmeklik buğday çeşidi Glosa, çiftçinin yeni gözdesi olacak. Trakya Bölgesi’nde dekar başına ortalama 890 kilogram verim elde edilen Glosa’dan, İç Anadolu Bölgesinde tüm olumsuz mevsim koşullarına rağmen 650 kilogram verim yakalandı.

OLUMSUZ İKLİM KOŞULLARINDAN ETKİLENMİYOR

Tohumculuk sektörünün dünyadaki artan önemine dikkat çeken Tarım Kredi Genel Müdürü İrfan Güvendi, “Özellikle İç Anadolu bölgesinde yaygın ekilen ve çiftçi tarafından beğenilen, piyasada yüksek fiyatla alıcı bulan bazı çeşitlerin kıştan ve olumsuz şartlardan etkilenmesine rağmen Glosa çeşidimiz, olumsuz iklim koşullarından etkilenmemiştir. Bölgede bu yıl yaşanan sert kış koşulları ve aşırı yağışlara rağmen Glosa’yla dekar başına Konya’da 700, Çorum’da 600 kilogram verim alınırken, verimde en yakın çeşitler ortalama 400-500 kilogramda kaldı” dedi.

ÇILGIN TOHUMDAN REKOR VERİM

Glosa’nın Tarım Bakanlığı’nın 2011-2013 yıllarında Trakya Bölgesinde yapmış olduğu resmi tescil denemelerinden de başarıyla çıktığını dile getiren Güvendi, “Bölgede en yaygın ekilen çok sayıda çeşidi geride bırakarak 890.7 kg/da ortalama verim ile ilk sırada yer aldı. Glosa’nın verimi, kontrol amaçlı denemede yer alan çiftçi tarafından yaygın olarak üretilen standart çeşitler verim ortalaması olan dekar başına 791kg’ın yaklaşık yüzde 13 üzerine çıkıldı. Denemelerde dekar başına en yüksek bin 41 kg verime de ulaşıldı” diye konuştu.

ÇİFTÇİDEN YOĞUN TALEP

Tarım Kredi şirketlerinin TAREKS’in geliştirdiği Glosa’nın buğday üretimine damga vuracağını kaydeden Güvendi, “Şirketimizin Ar-ge çalışmaları sonucunda ülkemize kazandırdığı Glosa çeşidi aynı zamanda Romanya’da ekmeklik buğday üretim alanlarının yüzde 35’ni oluşturmakta ve çiftçiler tarafından beğeniyle ekilmektedir. Glosa’yabu yıl üretimin yapıldığı Trakya ve İç Anadolu bölgesinde yoğun talep olmuş ve ihtiyacın ancak bir kısmı karşılanabildi. Önümüzdeki yıl için çiftçilerimizin ihtiyacının tamamına yakınının karşılanması yönünde üretim programı planlayarak, çalışmalarımıza hız verdik” diye konuştu. Üreticilerden ilk yılında gelen 450 ton talebin 110 tonunu karşılayabilen TAREKS, gelecek yıl için üretim hedefini bin tona çıkardı. Talep artışının devam etmesi halinde ise üretim hedefi 10 bin ton olarak tespit edildi.

GLOSA’NIN FARKI NE?

Kışlık, orta boylu, yatmaya karşı dayanıklı, kılçıklı, beyaz başaklı ve başaklanma zamanı erkencidir. Kalite değerleri incelendiğinde; kırmızı taneli olan çeşit adayının bin tane ağırlığı 33.8-43.0 g, hektolitre ağırlığı 74.9-83.4kg/hl, protein oranı %11.0-15.0, zelenysedimentasyon 30-58 ml, su absorbsiyonu %59.2-62.6, alveograf değeri (enerji) 200-234, yumuşama derecesi % 200-70 ve un verimi %68.8-71.1 arasında değişmektedir. Tescil denemeleri Edirne, Tekirdağ, Kırklareli (Lüleburgaz),Edirne’de (Keşan) yapıldı. Bu denemelerdeki en yüksek verim 1.041 kg/da, ortalama verim ise 890,7 kg/da gerçekleşti.    http://www.tarimdanhaber.com/

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —