Tarih: 29.03.2022 15:17
KALP HASTALARI,CİNSEL GÜCÜ ARTTIRAN İLAÇLARA DİKKAT!
KALP HASTALARI,CİNSEL GÜCÜ ARTTIRAN İLAÇLARA DİKKAT!
Koroner arter hastalığında 1-2 kat artış oldu
Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, cinsel gücü artıran bazı ilaçların kalp ve tansiyon hastalığı ilaçlarıyla birlikte alınmasının, kalp krizine kadar neden olabileceğini söyledi.
Gül, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Erkeklerde sertleşme sorununda bazı kullanılan ilaçlar var. Bu ilaçlar kalp ve damar sistemini etkiliyor. Direkt kalp krizine neden olduğuna dair bir bulgu yok. Ancak şöyle; kalp hastalarının ve tansiyon hastalarının kullandığı bazı ilaçlarla çok ciddi ve ters bir etkileşime giriyor bu ilaçlar ve ani şoka sokacak kadar tansiyon düşüklüğü yapabiliyor. Bu tansiyon düşüklüğü koroner arter hastalığı olan bir hastada kalp krizine de yol açabilir” dedi.
Kardiyoloji polikliniklerinde her Ramazan ayına girmeden 15 gün önce yoğunluğun iki katına çıktığını ifade eden Gül, “Bunu soran hastalar aslında hep aynı hastalar. Her yıl aynı cevabı aldıkları halde bir sonraki yıl yine aynı soruyu soruyorlar bize. Oruç tutamazsınız dediğimiz bir hasta 1 sene sonra gelip, 'oruç tutabilir miyim?' diye soruyor. Maalesef bunu her Ramazan'da yaşıyor. Bu sene farklı olarak sadece beslenme farklılığı değil, sıcak havalar da bastırdığı için, top atıldığında ya da iftar için ezan okunduğunda acil servisi gelip görmenizi isteriz. O bize poliklinikte soru soran hastaların çoğu acilde 18-20 tansiyon ile görebiliyoruz. Engel olamıyoruz bu hastalara, maalesef söz dinlemeyen yaşlı hastalarımız oluyor. Kesinlikle sıcak havalarda kalp krizi riski artıyor, o nedenle gölgede dışarı çıkmalarını, daha hafif beslenmelerini ve çok su tüketmelerini istiyoruz” dedi.
“Corono aşısının yan etkileri Abartılıyor”
Koronavirüs aşılarında kalp krizi bulgusunun yaşanmadığını belirten Gül, “Aşı ile ilgili bizim tesadüfi dediğimiz bir durum oluştu pandemide. Mesela 65 yaşında şeker hastası bir hasta günde 2 paket sigara içiyor ve acile kalp krizi ile gelmiş. Bu beklenmedik bir durum değil. Bunun 1 hafta ya da 10 gün önce Biontech veya Sinovac aşısı yaptırmış olması, kalp krizinin aşıdan olduğunu göstermez. Çünkü aşıların yapıldığı dönem zaten kalp krizi geçirecek bir hasta bu. Bu durumun aşıdan önceye veya sonraya denk gelmesinde aşıyı suçlayamayız. Bunu yapabilmemiz için bilimsel olarak 8 - 10 bin hastanın üzerinde yapılmış çalışmaların istatistiksel olarak sonuçları lazım. O nedenle pandeminin ya da koronavirüsün getirdiği bir takım sıkıntıların koroner arter hastalığı sıkıntılarını arttırdığını söyleyebiliriz ama aşıların direkt bunu yaptığına dair elimizde bir bulgu yok. O yüzden biraz kulaktan kulağa bazı şeyler abartılıyor. Ülkemizde yapılan hem Sinovac hem Biontech aşısında olsun, bunların ikisinde de gösterilmiş, 'kalp krizini arttırıyor' veya 'kandaki pıhtılaşmayı arttırıyor' şeklinde bir çalışma veya sonuç yok. Avrupa'da kullanılan AstraZeneka ile ilgili bir pıhtılaşmaya meyilli olduğu ve Akciğer embolisine neden olduğu ile ilgili bir kaç yayın oldu” şeklinde konuştu.
“Koroner arter hastalığında 1-2 kat artış oldu”
Pandemi döneminde koroner arter hastalığında 1-2 kat artış yaşandığını kaydeden Gül, “Pandemi döneminde biliyorsunuz ülkemiz bir kaç yıl eve kapandı. Spor yapanlar sporu bıraktı, pandeminin verdiği stres ile yeme ve içme alışkanlığımız bozuldu. Hareket kısıtlılığı oluştu, kimse eskisi kadar yürüyemez, gezemez oldu. Bundan dolayı biraz hepimizde bir kilo artışı, hareketsizlik oldu, bir stres bozukluğu oldu. Bu saydıklarımın hepsi zaten koroner arter hastalıklarının risk faktörleri aynı zamanda. Böylelikle pandemi döneminde koroner arter hastalığında 1-2 kat artış oldu” dedi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —