Tarih: 03.09.2015 13:16

ÖLÜMÜNE UYKUYA DALANLAR… (UYKU APNELİLER)

Facebook Twitter Linked-in

ÖLÜMÜNE UYKUYA DALANLAR… (UYKU APNELİLER)

Uyku deyip geçmeyin… 6 saatten azı, 8 saatten fazlası zarar… İnsan uyku düzensizliği sonucu bu gün bilinen yaklaşık 85 hastalıkla karşı karşıya ki, bunların bazıları ‘Uyku Apnesi’ gibi ölümcül hastalıklar… İçlerinde öyle hastalıklar var ki birçoğumuzun ‘bizim çocuğun ayakları uykusuna hiç durmuyor’ dediğimiz ve önemsemediğimiz “Huzursuz Bacak Sendromu” gibi ancak uzman doktorların muayenesinde tespit edebileceği bizim için hiçte hasalık sayılmayacak meseleler…

T.Ü. Tıp. Fak. Hastanesi Nöroloji ana bilim dalı başkanı Prof. Dr. Yahya Çelik geçtiğimiz hafta yaptığı basın toplantısında, birçoğumuz için sırdan, konuşmaya bile değmez kabul edilen uyku bozukluluklarının aslında insan hayatında çok ciddi sıkıntılara yol açan hatta ölümlere sebebiyet veren birçok hastalığı tetiklediğini söyledi.

 “Uyku; günlük yaşamın bir süre için kesintiye uğraması ya da boşa geçen zaman değildir. Zihinsel ve fiziksel sağlığımızı her gün yenilememiz için önemli olan ve yaşamımızın üçte birini kapsayan aktif bir dönemdir. Uyku bozuklukları trafik ve mesleki kazalara neden olabilmesi nedeniyle bir halk sağlığı sorunudur.”diyen T.Ü. Tıp. Fak. Hastanesi Nöroloji ana bilim dalı başkanı Prof. Dr. Yahya Çelik;

 “Vatandaşlarımız, uyku ile ilgi her türlü sorunlarında; uykusuzluktan, gündüzleri uyku hali, uykuya dalma ve uyuklama haline, horlamadan, nefessiz kalmaya, uyurgezerlikten, uykuda konuşmaya, uykuda altını ıslatmaktan, huzursuz yatmaya, uykuda el kol hareketlerinden, ayakları ve ayak parmakları kramplarına kadar aklınıza gelen her türlü rahatsızlıkta imkân varsa mutlaka bir uyku merkezine veya bir uzman doktora müracaat etmeli…” diyen Prof. Dr. Yahya Çelik; uyku düzensizliğini kendince sebeplere bağlayan birçok kişi farkında olmadan ‘uyku Apnesi’ gibi ölümcül hastalıklarla birlikte yaşıyor. Dedi.

Yatak odanızda asla Tv bulundurmayın ve kitap okumayınız… Yatak odanız mutlaka karanlık olsun ve yatak odanıza sadece uyumak için giriniz, diyen Prof. Dr. Yahya Çelik düzenli bir uyku için dikkat edilecek hususları şöyle sıraladı:

1.            Uykulu hissetmeden yatağa gitmeyin.

2.            Eğer 20 dakika sonra halen uykuya dalamadıysanız, yataktan çıkın.

3.            Her gece yatağa gitmeden önce sizin rahatlamanızı sağlayacak meşguliyetlere başlayın.

Ilık banyo, hafif atıştırma veya birkaç dakika okuma olabilir.

 4.           Her sabah aynı saatte kalkın..

 5.           Düzenli olarak tüm gece uykusuna sahip olmaya çalışın.

6.            Eğer yapabilirseniz, şekerleme yapmaktan kaçının..

 7.           Düzenli bir programı takip edin. Yemek, ilaçlar, ev işleri ve diğer aktivitelerin düzenli olması vücut saatinin düzgün olarak çalışmasına yardımcı olur.

 8.           Yatağınızı sadece uyku ve cinsel aktivite amacıyla kullanın.

 9.           Öğle yemeğinden sonra kafein almayın.

 10.         Yatma vaktinden altı saat öncesinde bira, bir bardak şarap veya diğer alkollü içeceklerden kaçının.

 11.         Yatma vakti öncesinde sigara içmeyin veya diğer nikotin içeren gıdalar almayın.

 12.         Yatağa aç girmeyin, ancak yatma vaktine yakın saatlerde ağır yemek de yemeyin.

 13.         Yatma vaktinden önce altı saat içerisinde ağır egzersizden kaçının.

14.          Uyku haplarından kaçının veya dikkatli kullanın.

15.          Endişelenmenize yol açan nedenlerle gün içinde ilgilenin.

16.          Yatak odanızı sessiz, karanlık ve hafif soğuk duruma getirin.

İlimizde T.Ü. Tıp. Fak. Hastanesinde bulunan uyku merkezine yeni açılan Trakya Hastanesi Uyku Merkezi de ilave oldu. Prof. Dr. Yahya Çelik’in hafta içi her gün mesai saatlerinden sonra hizmet vereceği Trakya Hastanesi Uyku Merkezi ilimizde çok önemli bir eksikliği ortadan kaldıracak.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —