Tarih: 08.05.2014 16:45

“OSMANLI İLİM, DÜŞÜNCE ve SANAT DÜNYASINDA BALKANLAR” SEMPOZYUMU BAŞLADI

Facebook Twitter Linked-in

“OSMANLI İLİM, DÜŞÜNCE ve SANAT DÜNYASINDA BALKANLAR” SEMPOZYUMU BAŞLADI

Trakya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi – İslâmî İlimler Araştırma Vakfı (İSAV) ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İslâm araştırmaları Merkezi’nin iş birliği ile gerçekleştirilen “Osmanlı İlim, Düşünce ve Sanat Dünyasında Balkanlar” sempozyumunun açılışı, 7 Mart 2014 Çarşamba günü kültür dünyamızın önde gelen isimleri ve geniş bir dinleyici katılımı ile yapıldı. İlâhiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hüseyin Sarıoğlu’nun selâmlama konuşmasının ardından Nağmeler Topluluğu müzik dinletisi gerçekleştirildi. Açılış oturumu Başkanı Prof.Dr. Salih Tuğ, öncelikle İSAV Başkanı Prof.Dr. Ali Özek’e söz verdi. Özek Hoca kısaca İSAV’ı tanıttı.

Salih Tuğ, ikinci konuşmacı olarak Gümülcine’nin seçilmiş müftüsü İbrahim Şerif’e söz verdi. İbrahim Şerif kısaca şu andaki Müslüman halkın durumlarından bahsetti.

Ardından kürsüye davet edilen İskeçe müftüsü Ahmet Mete, “Biz Osmanlı mirasıyız ve Osmanlıyız” dedi ve Osmanlı’yı ihya etmeye çalıştıklarını anlattı.

Oturum başkanı, Hırvatistan müftüsü Aziz Hasanoviç’e söz verdi. Hasanoviç de, Hırvatça olarak herkesi selâmladıktan sonra “Gelecek sene Osmanlı mirasının envanterini çıkartmayı düşündüklerini” söyledi.

Başkanın serhat şehri Edirne’de ve bu bölgede önemli bir görev ifa ettiğine inandığını söylediği Trakya Üniversitesi’ne başarılar diledi ve üniversitemizin rektörü Prof.Dr. Yener Yörük’e söz verdi, Yörük Hocamız da, Herkesi selâmladıktan sonra, “Öncelikle bize Balkanlar’da yol açan atalarımızı hayırla anmak istiyorum. Orada atalarımız dünyanın en güzel güllerini, atlarını, köprülerini, camilerini yaptılar. Manevî önderler de insanları gül suyu ile yıkadılar. Osmanlı ideale yakın bir hayat düzeni kurdu. Bizim görevimiz de bu dünyayı insanlığa tanıtmaktır. Bu anlamda sosyal bilimlere büyük görevler düşmektedir” dedi.

İslâm İşbirliği Teşkilâtı Eski Genel Sekreteri Prof.Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu da bu konuşmaların ardında “açılış konferansı” gerçekleştirdi. Açılış oturumunun ardından kısa bir ara verildi ve aradan sonra üç gün sürecek olan tebliğ sunumlarına başlandı. İlk günde üç oturum yapıldı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —