9681,11%0,3
34,74% 0,11
36,44% -0,09
2951,27% 0,27
4801,56% 0,00
Arabamla her gün yanından geçtiğim bahçedeki kalabalık dikkatimi çekmiş ve şöyle göz ucuyla baktığımda; Özel Edirne Yağmur Çocuklar Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi yazısını okuyabilmiştim…
Doç. Dr Yeşim Özlü Fazlıoğlu...
Halen Trakya Üniversitesi İlköğretim Bölümü, Okulöncesi Eğitim Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevini sürdüren Doç. Dr Yeşim Özlü Fazlıoğlu'nun akademik kariyeri;
Lisans: Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi. HACETTEPE ÜN. 1989.
Yüksek Lisans: Ana Çocuk Sağlığı. İSTANBUL ÜN. 1996.
Doktora: Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi. ANKARA ÜN. 2004.
Akademik Unvanlar: Dr. Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi. ANK. ÜN. 2004
Uzmanlık Alanları: Erken çocukluk eğitimi, özel eğitim, otizmli çocukların eğitiminde görsel iletişim tekniklerinin kullanımı, duyusal entegrasyon çalışmaları, temel hareket eğitimi...
Verdiği Dersler: İlköğretimde Drama, Okul Öncesi Eğitim İlke ve Yöntemleri, Cinsel Eğitim, Gelişim Öğrenme, Yaratıcılık, Rehberlik, Çocuklarda Motor Gelişim
İdari Görevler: 2005-2007 Bölüm Başkan yardımcılığı: Trakya Üniversitesi, İlköğretim Bölümü.
2005 İlköğretim Bölümü Okulöncesi Eğitim Ana Bilim Dalı Başkanlığı (Devam Ediyor.)
Yurt İçi Mesleki Deneyimler...
1992-1993 yılları arasında Robert Koleji Çocuk İnceleme Merkezi'nde Çocuk Sağlığı ve Eğitimi uzmanı olarak çalışmıştır.
1994-1995 yılları arasında Tekirdağ Zihinsel Yetersiz Çocukları Koruma ve Yetiştirme Vakfı'nda Genel Koordinatör olarak çalışmıştır.
1995-2005 T.Ü. Armağan Dönertaş Engelli Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi'nde Çocuk Sağlığı ve Eğitimi uzmanı olarak çalışmıştır
Yurt Dışı Mesleki Deneyimler...
1998 yılında İsveç Stockholm'daki Karolinska Çocuk Hastanesinde ve İsveç Otizm Derneğine kayıtlı okullarda 1 ay süre ile staj görmüştür.
2001 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Maryland şehrinde CSAAC'da; Reinforcement training, Verbal Imitation training ve Discrimination training alanlarında 15 gün eğitim almıştır.
2001 yılında Bulgaristan Starazagora'daki Üniversiteye bağlı Özel Eğitim merkezinde 1 hafta süreyle gözlemci olarak bulunmuştur.
...............................................................................................................
Arabamla her gün yanından geçtiğim bahçedeki kalabalık dikkatimi çekmiş ve şöyle göz ucuyla baktığımda; Özel Edirne Yağmur Çocuklar Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi yazısını okuyabilmiştim...
İlgimi çeken bu ismi araştırdığımda öğrendim ki; bu şirin yer; Otizmli, zihinsel engelli, özel öğrenme güçlüğü olan, işitme engelli, serebral palsli çocukların ve gençlerin uygun özel eğitim ve rehabilitasyon programları uygulayan özel bir okulmuş... Her gün yanından geçtiğim bu eğitim merkeziyle ilgili bilgi edinmek ve faaliyetlerinden siz değerli okurlarımı bilgilendirmek istedim.
Kapılarını çaldığımda beni adeta bir akademik kurmay heyeti karşıladı. Ne yalan söyleyeyim okuldan içeriye girerken; kendini işine vermiş akademisyenlerin bir arada bulunduğu bir yerin; bu kadar şirin olabileceğini hiç hayal etmemiştim.
Bu şirin okulla ilgili bilgi alabileceğim kişiyi sorduğumda bana Doç. Dr Yeşim Özlü Fazlıoğlu Hanım efendiyi işaret ettiler. Biraz çekinerek kendimi tanıştırdığımda Mütevazı olduğu kadar güler yüzlü bir akademisyenle karşı karşıya olduğumu anlayıp rahatladım. İşte bu rahatlıkla yaptığımız sohbetten geriye kalanlar;
RÖPÖRTAJ...
H.Yasa; Özel Edirne Yağmur Çocuklar Eğitim ve Rehabilitasyon merkezinde neler yapılır, bu merkez ne zaman kuruldu?
Doç. Dr Yeşim Özlü Fazlıoğlu; Otizmli, zihinsel engelli, özel öğrenme güçlüğü olan, işitme engelli, serebral palsli çocukların ve gençlerin eğitim ve rehabilitasyon çalışmaları yapılan okulumuz; 2008 Temmuz ayında eğitim rehabilitasyon çalışmalarına başladı.
H.Yasa; Özel Edirne Yağmur çocuklar Eğitim ve Rehabilitasyon merkezinin kurucuları kimlerdir?
Doç. Dr Yeşim Özlü Fazlıoğlu; Prof. Dr Serap Karasalihoğlu, Prof. Dr Dikmen Dökmeci, Dr. Mustafa Dökmeci, Dr. Selçuk Ercan
H.Yasa; Özel Edirne Yağmur Çocuklar Eğitim ve Rehabilitasyon merkezinin hizmet alanları nelerdir?
Doç. Dr Yeşim Özlü Fazlıoğlu; Erken çocukluk eğitimi, erken dönemde tanılanan ve risk grubundaki çocukların desteklendiği programların yürütülmesi ve ailelerinin çocuğu kabullenip eğitimi destekleyecek düzeye getirilmesi
Aile eğitimi ve aile eğitimi programlarının yürütülmesi
Otizmli, zihinsel engelli, özel öğrenme güçlüğü olan, işitme engelli, serebral palsli çocukların ve gençlerin uygun özel eğitim ve rehabilitasyon programlarında desteklenmeleri.
Engelli çocuk ve gençlerin bağımsız yaşam becerilerinin desteklenmesi ve toplumla entegrasyonlarının sağlanması.
H.Yasa; hocam hep duyuyoruz bu Otizm nedir? Belirtileri nelerdir?
Doç. Dr Yeşim Özlü Fazlıoğlu;Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir genel gelişim bozukluğudur. Otizm genellikle 2 yaşından itibaren ortaya çıkar. Otistik çocuklar genelde öğrenme ve algılama bozukluğu çekerler. Otistik çocukların büyük bir bölümünde farklı seviyelerde zeka geriliği görülsede zeka seviyeleri normal olan otostik çocuklarda vardır. Ancak genel zeka seviyeleri ne olursa olsun, otostik çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta bir zorluk çekerler. Bir annenin doğum sonrası çocuğunun özürlü olma oranı % 2 dir. otistik olma ihtimali % 0.5 ' tir. Otizm erkek çocuklarda kız çocuklarından 4 kat daha fazla görünmektedir. Asperger sendromu ve Rett sendromu olarak bilinen otizm formları da bilinmektedir.
Otizm Belirtileri; Otistikleri, etkilenme dereceleri değişse de aşağıda ortak belirtiler görülür. Sosyal ilişkilerde güçlük Konuşma güçlüğü. Konuşma güçlüğü. Sözsüz İletişimde zorlanma. Oyun oynama ve hayal kurmada güçlük çekme. Değişiklere karşı tepki ve direnç gösterme. Otostik bir çocuk; Başkalarına ilgisizdir. Göz temasından kaçınır. Başkaları ile kendiliğinde temas kurumaz. İsteklerini bir yetişkinin ellerini kullanarak belirtir. Diğer çocuklarla oynamaz. Sürekli bir konu üzerinde konuşur. Tekrarlar fazladır. Sebepsiz şekilde ağlar, güler ve sebepsiz davranışlarda bulunur. Anlamsız sözleri üst üste tekrarlar. Nesneleri tutup sürekli döndürmekten hoşlanır. Değişikliklerden hoşlanmaz. Yaratıcılık gerektiren oyunları oynamaz. Bazıları yaratıcılık gerektirmeyen bir takım işleri oldukça hızlı ve iyi yaparlar.
H.Yasa; peki; bütün bu hastalıklara karşı siz ne gibi programlar yürütüyorsunuz?
Doç. Dr Yeşim Özlü Fazlıoğlu;
Bireysel eğitim,Grup Eğitimi,Sanat eğitimi,Seramik çalışması,Müzik terapi,Hipoterapi (Atla tedavi),Hareket eğitimi,Yüzme eğitimi,Dans eğitimi ve Yaz okulu programları... Gibi eğitim programlarımız var.
H.Yasa; sanırım şu an sadece yaz okulu var; diğer okullarda olduğu gibi. Sizin yaz okulu programlarınızın içeriği nedir? Ne tür etkinlikler yapıyorsunuz?
Doç. Dr Yeşim Özlü Fazlıoğlu; Yaz okulu programlarımızın ana amacı çocukların grup çalışmaları içine daha yoğun eğitim almasıdır. Bu çalışmalar bağımsız yaşam becerileri, dans, yüzme, müzik sanat, oyun ve gezi aktivitelerini içermektedir. Aynı zamanda bu programlarda amaç çocuk ve ailenin toplumla entegrasyonun sağlanması amaçlanmıştır. Genç gönüllü, lise ve üniversite öğrencileri bu programlarda bizleri destekliyorlar.
H.Yasa; Ekibinizde kimler yer almaktadır?
Doç. Dr Yeşim Özlü Fazlıoğlu; Ekibimiz alanında uzman olan profesyonellerden oluşmaktadır. Psikolog, Doktorlar, Okulöncesi eğitim öğretmenleri, Zihinsel engelliler sınıf öğretmenleri, Seramik öğretmeni, Müzik öğretmeni, Beden eğitimi öğretmenleri, Fizyoterapist ve İşitme engelliler sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Prof. Dr. Sreap Karasalihoğlu (Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi ve ben Doç. Dr. Yeşim Fazlıoğlu (Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi) Yağmur Çocuklarda Danışman olarak görev yapmaktayız.
H.Yasa; Aile eğitimi ve aile eğitimi programlarımız var dediydiniz; Ailelere yönelik çalışmalarınız nelerdir?
Doç. Dr Yeşim Özlü Fazlıoğlu; ailelerle ilgili çalışmalarımızı; bireysel görüşmeler, grup toplantıları, çocuğun gelişimi ile ilgili bilgilendirme toplantıları ve eğitim seminerleri şeklinde yürütülmekteyiz.
H.Yasa; Okulunuz ileriye dönük hedefleri nelerdir?
Doç. Dr Yeşim Özlü Fazlıoğlu;
Erken tanı ve müdahaleye yönelik ek bir birimin oluşturulması ve meslek edindirme programlarını açmayı hedefliyoruz.
H.Yasa; bildiğim kadar sizinle aynı işi yapan başka özel kurımlarda var. Sizi diğer kurumlardan ayıran özelikler nelerdir?
Doç. Dr Yeşim Özlü Fazlıoğlu; 1-Uzman ekibimiz.
2-Özel eğitim ve rehabilitasyon çalışmalarının yürütülmesinde materyal ve çevre düzeni çok önemlidir. Bu noktada Özel Edirne Yağmur Çocuklar Eğitim Ve Rehabilitasyon merkezinin fiziki mekânı çocukların ihtiyaçları, özelikleri ve ailenin gereksinimleri göz önünde bulundurularak dizayn edilmiştir. Kapalı yüzme havuzumuz bulunmaktadır.
3-Özel eğitim programları yanı sıra yüzme, seramik, hippoterapi (at tedavisi), duyu bütünleme gibi farklı alternatif terapi yöntemleri de kurumumuzda uygulanmaktadır.
H.Yasa; bizlere son olarak neler söylemek istersiniz...
Doç. Dr Yeşim Özlü Fazlıoğlu; bildiğiniz üzere okulumuzun ilgi alanına giren çocuk ve gençlerin tedavi giderlerinin tamamını Devletimiz karşılıyor. Hala bu tür hastaları maalesef toplumdan saklayan aileler var. Ülkemiz genelinde yapılan çalışmalar gösteriyor ki nüfusumuzun %8 inin özel eğitim ve rehabilitasyona ihtiyacı var. Bu rakam ilimiz içinde aşağı yukarı aynıdır. Şu an ilimizde yaklaşık 600 kişi özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti alıyor. Bu da gösteriyor ki hala ilimizde hastalığından haberdar olmayan ya da haberdar olup ta tedavi görmeyen hastalar var. Bu hastaların tedavi giderlerinin tamamını devlet karşılıyor. Bir an önce tespitleri yapılıp özel eğitim ve rehabilitasyon imkanlarından faydalanmaları sağlanmalıdır.
Özel eğitim ve rehabilitasyon gerektiren rahatsızlıklar asla utanılacak ve toplumdan saklanacak bir durum değildir. Aksine bu durumda olanların hayata entegrasyonu bir insanlık borcudur. T.C.Devleti bu durumdaki vatandaşlarına elini uzatıyor. Bu büyük imkan mutlaka kullanılmalıdır.
H.Yasa; hocam bize vakit ayırdığınız için ve gayretlerinizden dolayı size teşekkür ediyorum.
Doç. Dr Yeşim Özlü Fazlıoğlu; bana bu imkanı tanıdığınız için ben gazetenize ve size teşekkür ederim. Umarım sesimizi duyan birileri olur ve Özel eğitim ve rehabilitasyon gerektiren birkaç hastayı tedavi ettirmek üzere ilgililere yönlendirmiş oluruz...