Tarih: 31.10.2014 16:24

PROF.DR. YENER YÖRÜK, “30 YILLIK ALT YAPI SORUNUNU ÇÖZÜYORUZ…”

Facebook Twitter Linked-in

PROF.DR. YENER YÖRÜK, “30 YILLIK ALT YAPI SORUNUNU ÇÖZÜYORUZ…”

Amerika'daki Acil Servis'ten bile hızlıyız diyen Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yener Yörük,  vatandaşların hastaneyle ilgili bütün yenilikleri Ocak ayından sonra fark edeceğini belirterek, “Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bugün en büyük sorunun personel sıkıntısıdır. Şu an 500 hemşireyle çalışıyoruz, olması gerekli hemşire sayısı bin 300… 500 hemşirenin 100'ü de doğum izninde. Aktif olarak 400 hemşireyle bu 1 üçyüz hemşirenin vereceği hizmeti vermeye çalışıyoruz.” dedi.

Rektör Prof.Dr. Yörük önceki gün katıldığı bir açılışta,  gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Yörük gazetecilerin özellikle T.Ü. hastanesinde pis kokular, sivrisinekler, böcekler ve yeterli temizlik yapılmamasından dolayı vatandaşların kafasında oluşan tereddütlerle ilgili sorularına; verdiği cevapta şöyle dedi; “Hastanecilik açısından Sağlık Bakanlığı'nın son 12 yılda çok önemli adımlar attı. Bu değişikliklere üniversite hastanelerinin yetişemedi. Bunun değişik sebepleri var… Mesela personel açısından kaynak aktarımı ve kendi iç dinamiklerimiz yönünden. Ama bugün 7 gün 24 saat anjiyografi yapılan, stent takılabilen, beyin müdahaleleri ve benzeri birçok bölüm açısından Trakya bölgesinde tek hastaneyiz. Bu anlamda mutlaka eksiklerimiz var ama son zamanlarda Sağlık Bakanımızın desteğiyle iyiye gidiyoruz. Bu yaz da çok şiddetli yaşadık, bunu biliyorsunuz. Sinek ve koku zirveye çıkmıştı. Bu konular, bu altyapı sorunları bugün itibariyle kayboldu. Bütün pencerelerimiz değişti ve sineklikli oldu. Bunun dışında kanalizasyon, hastane yapıldığı günden bu yana ilk defa çözümlendi. Kalıcı ve ileriye doğru, en az 50 yıl yetebilecek çözüm getirildi. Zaten göreve geldiğim süreçte ilk imzam kaloriferin doğalgaza geçişi olmuştu. Tabi bu inşaat yapmak kolay değil. Çalışan bir hastanede, hele üniversitemiz gibi yoğun bir yerde. Yazın yoğunluğun daha da arttığı bir yerde inşaat yapmak çok kolay değil. Bu açıdan belli sıkıntılarımız oldu, halkımıza verdiğimiz rahatsızlıklarımız oldu. Ama şunu bilsinler ki bütün bunlar halkımıza çok daha nitelikli kaliteli sağlık hizmet sunmak için.”

Rektör Prof.Dr. Yörük konuşmasını şöyle sürdürdü; “sağlık hizmeti sunmanın iki boyutu var. Birincisi altyapı, yani, hastanecilik ve otelcilik hizmetleri. Diğeri de sağlık hizmeti. Bunların birbirinden ayırmak çok doğru değil ama hastanecilik hizmeti açısından yani sağlıklı, nitelikli, modern, çağdaş tıp hizmeti sunmak açısından hastanemizin eksiklikleri yok, çok ileride bir noktadayız. Bence en önemlisi bu. Tabii ki algıda önemli. Bu günden güne artacaktır. Bu en ideal noktaya gelemeyecek ama şu anda bizi en zorlayan nokta personel eksikliği. Şu an 500 hemşireyle çalışıyoruz, olması gerekli hemşire sayısı bin 300. 500 hemşirenin 100'ü de doğum izninde. Aktif olarak 400 hemşireyle bu hizmeti veriyoruz. Bu anlamda hemşire ve yardımcı personel ihtiyacımız bizi en zorlayan nokta. Hizmet kalitemiz bunlarla orantılı ama hastanede sürekli geziyoruz, eşim her hafta hastaneyi ve hastaları ziyaret ediyor. Yani aslında hastanemiz bölgede insanımızın beğenmediği kadar değil.”

Hastane enfeksiyonu iddialarını da cevaplayan Rektör Yörük, “hastanede enfeksiyon var tezi doğru değil. Tabii ki yoğun bakımda 2 günden fazla yatan her hastada zatürree gelişir. Bu dünyada olan bir durum. Yani yoğun bakımlardaki enfeksiyon kapma değil hastanın kendi durumu gereği oluşan bir enfeksiyon. Amacımız burada en nitelikli sağlık hizmetini herkese sunmak. Tabii ki ideal ulaşmak mümkün değil ama o doğrultuda çalışmalarımız var. Ocak ayında bütün bu yenilikler ve farklar fark edilecek diye düşünüyorum.” Dedi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —