29 Mayıs'ta yapılacak 'Beyaz Miting'e çağrı yapan sağlık emekçileri, “Mesleğimiz, sağlığımız alarm veriyor. Ama değiştirme, dönüştürme, geri alma şansımız var. Gelin birlikte dur diyelim' dedi
Sağlık emekçileri, 29 Mayıs'ta Ankara'da düzenlenecek Beyaz Miting öncesi Saraçlar Caddesi’nde basın açıklaması düzenlendi.
Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Gürcan Altun, “Pandemi dönemi boyunca ertelenen sağlık hizmetlerinin yaratacağı tıkanıklıklar konusunda yaptıkları uyarıların görmezden gelindi” dedi.
SANAL KUYRUKLARA DÖNÜŞTÜ
Hastane kapısında kuyruk dönemi bitti diyenlerin; üç aydan önce randevu alınamadığını ve artık kuyrukların telefon başındaki sanal kuyruklara dönüştüğünü gayet iyi bildiğini söyleyen Altun, muayene olacakların ve ameliyat sırası bekleyenlerin ya evlerinde kaderine ya da özel hastanelerin insafına mahkûm edildiğini vurguladı.
HASTALAR MÜŞTERİ OLDU
Pandemi dönemi boyunca ertelenen sağlık hizmetlerinin yaratacağı tıkanıklıklar konusunda yaptıkları uyarıların görmezden gelindiğini hatırlatan Altun, “Uyarılarımız görmezden gelinmiş; örneğin yaşa bağlı hastalıklar, kronik hastalıklar ve kanser hastalarında ilgili öngörülerimiz ne yazık ki gecikmiş tanı ve tedaviler ve olarak yaşanmıştır. Sağlıkta devrim yarattık diye övünenler, aylar sonrasına ancak randevu alabilen yurttaşlara ise 5 dakikada muayeneyi reva görmüştür. Koruyucu sağlık hizmetlerini yok sayan, daha çok harcama yapılması için sağlık talebini kışkırtan ve sağlığı piyasalaştıran anlayış; hastalık üreten, toplumu yok sayan sağlık politikaları ile daha çok hastalanmış toplum ve daha çok tükenmiş hekim kitlesi yaratmıştır” diye konuştu. Sağlıkta dönüşüm projesi ile sağlığın piyasalaştırıldığını, hastanın müşteri ve sağlık kuruluşlarının ticarethane, işletme haline geldiğini ifade eden Altun, hekimlik mesleğinin değersizleştirildiğini, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yoksullaştırıldığını dile getirdi.
SAĞLIKLI BİR GELECEK İÇİN 29 MAYIS'TA ANKARA'DA BULUŞUYORUZ'
11-14 Nisan tarihlerinde bin 674 hekimin katıldığı anket çalışmasında hekimlerin yüzde 73’ünün çalışma şartlarının yoğunluğu nedeniyle hastalarla veya işiyle yeterli ve uygun bir şekilde ilgilenemediğini belirten Altun, yüzde 46'sının ise aylık ücretinin yetmediğini söyledi. Hekimlerin yüzde 85’inin daha önce hasta veya yakını tarafından sözel veya fiziksel şiddete uğradığını ve sadece Yüzde 5’inin çalışma ortamında sağlıkta şiddet ile alakalı kendini yeterince güvende hissettiğini dile getiren Altun, “Emeğimiz, mesleğimiz ve toplumun sağlık hakkı için yaptığımız eylemlerin iktidar üzerinde oluşturduğu baskı; vaatler ve oyalamalarla geçiştirildi, halen de geçiştirilmeye çalışılıyor. Haklarımızı alabilmenin yolunun hep birlikte, yılmadan mücadele etmekten geçtiğini iyi biliyoruz, dün yaptığımız gibi bugün de mücadeleye devam ediyoruz. Yine uyarıyoruz: Mesleğimiz, sağlığımız alarm veriyor. Ama değiştirme, dönüştürme, geri alma şansımız var. Gelin birlikte dur diyelim, değiştirelim. “Emek Bizim Söz Bizim, Sağlık Hepimizin” mitinginde buluşalım. Sorunların kaynağı ortadadır ve iktidar da dahil herkesçe bilinmektedir. Sağlıklı bir gelecek için, bu topraklarda hekimlik yapabilmek için 29 Mayıs’ta Ankara’da tüm sağlık emek meslek örgütleriyle buluşuyoruz” ifadelerini kullandı.