Tarih: 17.09.2016 17:02

ŞALLI; ‘SİROMA’ PROJESİNİN BAŞARISIZLIĞA UĞRAMASINI İSTEMİYORUZ!

Facebook Twitter Linked-in

ŞALLI; ‘SİROMA’ PROJESİNİN BAŞARISIZLIĞA UĞRAMASINI İSTEMİYORUZ!

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı; “Roman Açılımı kapsamında Türkiye’de, “Romanların yoğun olarak yaşadığı yerlerde sosyal içermenin desteklenmesi operasyonu –“SİROMA” Projesi yaklaşık bir yıl önce başladı. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyetinin finanse ettiği bu projeyi önemsiyor ve değerli buluyoruz. “ dedi.

Şallı; 24 ay sürecek Projedeki amaç: Romanlara hizmet sunan kurumların kapasitelerinin artırılması, sunulan hizmetlerin kalitesinin iyileştirilmesi ve koordinasyonun artırılması, hizmet sunanlar için kapasite artırıcı ve ayrımcılığın önlenmesi temelinde eğitimler verilmesi, konu hakkında kamuoyunda farkındalığın sağlanması ve Romanların mesleki niteliklerinin geliştirilerek sürekli ve güvenceli işlere girişlerinin desteklenmesi temelinde faaliyetler yürütülmesi, Romanlara yönelik bir politika geliştirme, kapasite artırma, eğitim, işbirliği ve istihdam Projesidir.

Avrupa Birliği, kendi ülkelerinde yaşayan romanların sorunları ile mücadele ettiğini, iyileştirme adı altında yüzlerce proje üretip büyük bütçeler ayırmasına rağmen başarıya ulaşamadığı bilinmektedir.

Roman mahallelerindeki okullarda çocuklarla ders dışı aktiviteler gerçekleştirilmesi, Roman çocukların okul öncesi ve ilköğrenim düzeyinde başarısının artırılması için destek çalışmaları yürütmek amaçlı olduğunu düşündüğümüz Romanların yoğun olarak eğitim gördüğü 44 okula konteynerler konuldu. Konteynerlerin bir bölümünde tuvalet olmakla birlikte İçinde farklı eğitim materyelleri, spor, Müzik, bilişim malzemeleri bulunmaktadır.

Kırsal kesimde geçici tarım işçiliğinin olduğu bölgelerde veya okul olmayan yerlerde konteyner konulması ihtiyaç gereğidir. Var olan bir okulun bahçesine ayrı bir bölüm oluşturmak tezat bir görüntü oluşturmaktadır. Daha önce bu tür projeler Avrupa’da uygulanmış, başarıya ulaşılamamıştır. Malzemeler Roman çocukların  sosyal ve kültür etkinliklerinde fayda sağlayacaktır. Gönderilen malzemeler bir sınıf düzenlenerek diğer çocuklarla birlikte kullanımının sağlanması daha sağlıklı bir yaklaşım olabilirdi.

 Roman çocuğunun yeri diğer arkadaşları ile beraber sınıfıdır. Önemli olan çocuğu sınıfta tutmaktır. Okulun birinde çocuklara sorduk: “Bu konteyneri  neden okulun bahçesine koydular ?” yanıt:  “Okulumuzdaki Roman çocuklar için getirmişler” ‘sözü düşündürücüdür. Proje kapsamında ayrımcılıkla mücadele alanında farkındalığın yaratılması düşünülürken, farkında olmadan diğer çocuklar arasında ayrımcılığı yaratmaktadır.

Temennimiz yürütülmekte olan SİROMA projesi başarılı olsun.. SİROMA projesinin uygulama aşamalarına baktığımızda özensiz çalışmalar ve eksiklikler olduğu görülmektedir.

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkan Turan Şallı Bu projeyle yapılacakları sıraladı;

             Roman vatandaşlara çeşitli konularda yardım ve danışmanlık sunulacak,

             Romanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde araştırmalar gerçekleştirilecek,

             Ayrımcılıkla mücadele alanında farkındalığın ve sivil diyaloğu güçlendirmek için eğitimler verilecek,

             Roman mahallelerindeki okullarda çocuklarla ders dışı aktiviteler gerçekleştirilecek,

             Roman çocukların okul öncesi ve ilköğrenim düzeyinde başarısının artırılması için destek çalışmaları yürütülecek,

             Sağlık sisteminden daha kolay yararlanılmasına yönelik sağlık okur yazarlığı eğitimleri yapılacak,

             Mesleki kurslara erişimi sağlamak ve ücretsiz taşıma hizmeti sunmak gibi faaliyetler gerçekleştirilecek ve

             Romanların mesleki nitelikleri geliştirilecek ve istihdam edilebilirlikleri artırılacaktır.

Projenin Adı: Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Operasyonu - SİROMA

Faydalanıcılar: 

             T.C. Aile ve Sosyal Politiklar Bakanlığı – Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü;

             T.C. Aile ve Sosyal Politiklar Bakanlığı – Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü;

             T.C. Milli Eğitim Bakanlığı – Temel Eğitim Genel Müdürlüğü

             T.C. Milli Eğitim Bakanlığı – Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

             T.C. Sağlık Bakanlığı – Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü

Üç Bakanlığın katılımı ve işbirliği ile yürütülen Projenin koordinasyonu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.

Finansman: Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir.

Sözleşme Makamı: ÇSGB Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı

Proje Süresi:   24 ay – 9 Kasım 2015 – 9 Kasım 2017

Yüklenici:

             WYG Türkiye (Konsorsiyum Lideri)

             Project Group

             Archidata

             ANFE

             Romanya Roman Ulusal Ajansı

Hedef Gruplar:

             Romanlar,

             Romanların yoğun olarak bulunduğu gecekondu bölgelerinde yaşayanlar ve göçmenler,

             Yoksulluk içinde yaşayan ya da yoksulluk riski ile karşı karşıya olan dezavantajlı kişiler.

Projenin Genel Amacı:

Romanların/dezavantajlı bireylerin topluma entegrasyonunun kolaylaştırılması hedefiyle sosyal koruma alanındaki kurumların kapasitelerinin artırılması, mekanizmaların işleyişine destek verilmesi ve koordinasyonun sağlanması.

Projenin Özel Amacı:

Romanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde, özellikle Romanların ve dezavantajlı kişilerin sosyal güvenceli işler temelinde işgücü piyasasına girişlerini kolaylaştırarak sosyal içermeyi artırmaktır.

Proje Hedefleri:

             Hedef gruplara sunulan eğitim/mesleki eğitim, hayat boyu öğrenme kapsamındaki eğitimler, sağlık, istihdam, sosyal koruma ve sosyal yardım hizmetlerinin kalitesini artırmak,

             Kamu hizmeti sağlayan farklı kurumlar arasındaki koordinasyonu artırmak,

             Hedef grupların sosyal içermelerine yönelik bilgi ve farkındalık düzeyini geliştirerek, sosyal uyumu artırmak,

             Hedef grupların, kamu hizmetlerine erişimlerini ve bu hizmetlere taleplerini artırmak,

             Hedef grupların istihdam edilebilirliklerini artırmak.

Proje Sonuç Alanları:

             Sonuç 1: Romanlara hizmet sunan kamu kurumlarının ve hizmet veren tarafların eğitim, sağlık, istihdam, sosyal koruma ve sosyal yardımlar alanında daha iyi hizmet sunmak üzere kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi;

             Sonuç 2: Kamu kurumları, STK’lar, paydaşlar ve toplum arasındaki iletişim ve diyaloğun ayrımcılıkla mücadele amacıyla artırılması;

             Sonuç 3: Eğitim hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması ve çocukların akademik başarılarının iyileştirilmesinin sağlanması;

             Sonuç 4: Sağlık hizmetlerine erişimin ve sağlık hizmetlerine talebin arttırılması;

             Sonuç 5: Mesleki niteliklerin arttırılması yoluyla istihdam hizmetlerine erişimin ve işgücüne katılımın kolaylaştırılması.

Copyright 2016 by SIROMA | Gizlilik | Kullanım Şartları

Bu websitesi Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mali desteğiyle hazırlanmıştır. Bu websitesinin içeriği yalnızca WYG Türkiye liderliğindeki Konsorsiyum sorumluluğundadır ve Avrupa Birliği’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —