Tarih: 10.02.2016 18:37

SESSİZ KATİL KARBONMONOKSİT’E DİKKAT…

Facebook Twitter Linked-in

SESSİZ KATİL KARBONMONOKSİT’E DİKKAT…

Meteorolojiden gelen şiddetli lodos uyarısını dikkate alan Edirne Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği, Uzunköprü Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Ertaş Doğan’ın, sessiz katil karbonmonoksit konulu açıklamasını kamuoyu ile paylaştı. Sessiz katil karbonmonoksit zehirlenmeleri hakkında bilgi veren Uzmanı Dr. Mehtap Ertaş Doğan; “Eğer evinizde bir karbonmonoksit kaçağından şüphelenirseniz yapacağınız ilk şey orayı terk etmek ve temiz havaya çıkmaktır.” Dedi.

Edirne Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği, Uzunköprü Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Ertaş Doğan Zehirlenmeleri hakkında yaptığı açıklamalarda şunlara dikkat çekti;

Karbonmonoksit Gazı

Doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında “karbon” bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gazdır. Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için “sessiz katil” olarak bilinmektedir

Başlıca Karbonmonoksit Kaynakları Nelerdir

Motorlu taşıtların egzoz gazları, kömür, odun ve gaz sobaları, gazlı şofben tipi su ısıtıcıları,  her türlü yangınlar, sigara dumanı, kimya endüstrisinde karbon monoksit üretilmesi ile meydana çıkar.

Karbonmonoksit Zehirlenmesi Nasıl Olur

Karbonmonoksit, solunduktan sonra akciğerler aracılığıyla kana geçer.  Vücudumuzda yer alan oksijen azalarak korbonmonoksit ile yer değiştirir. Kan dokulara yeterince oksijen taşıyamaz. Kalp, beyin ve diğer organlarımız çalışamaz hale gelir. Bu da hastalıklara ve en kötüsü ölümlere neden olur.

Karbonmonoksit Zehirlenmelerinin Belirtileri

Oksijen yetersizliği nedeniyle deride kırmızılaşma, kısa soluk alma, göğüste sıkışma, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, rehavet çökmesi , göğüs ağrısı, kaslarda halsizlik ve genel halsizlik, bilinç kaybı olur.

Karbonmonoksit Kaçağından Şüphelenirseniz Ne Yapmalısınız

Eğer evinizde bir karbonmonoksit kaçağından şüphelenirseniz yapacağınız ilk şey orayı terk etmek ve temiz havaya çıkmaktır. Giderken açabileceğiniz pencere, kapı varsa açın. Kullandığınız yanmalı bütün araç gereçleri, havalandırmayı, bacayı yetkili kişilere kontrol ettirmeden kullanmaya başlamayın. Çökme veya yangın tehlikesinin bulunduğu durumlarda derhal 110 No'lu telefondan İtfaiye Servisini arayın. Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında derhal 112 No'lu telefondan Acil Yardım Servisini arayın. Doğalgaz Şebekesi ile ilgili ortaya çıkabilecek sorunlar için 187 No'lu telefondan Doğalgaz Arıza Servisi arayın.

 

               

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —