Tarih: 12.08.2015 15:47

SICAKLARDA BEYİN KANAMALARINA DİKKAT!

Facebook Twitter Linked-in

SICAKLARDA BEYİN KANAMALARINA DİKKAT!

Edirne Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamada, “Sıcaklarda dikkatli davranmazsak kavurucu sıcaklar yaşamı tehdit edici boyutlara ulaşabilir.” Dendi. Sıcak Çarpmasına dikkat çeken yetkililer; “Hava sıcaklarının arttığı dönemlerde en çok karşılaşılan sağlık sorunu sıcak çarpmasıdır. Sıcak çarpması yüksek ateş, terleme, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı ve nabız hızlanması gibi belirtilerle kendini gösterebilir.  Ayrıca sağlık için güneş ışınları her ne kadar gerekliyse de uzun vadede deri kanserine neden olabileceği unutulmamalıdır.” Dediler.

Edirne Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamada aşırı sıcakların etki alanları ve sıcaklardan korunma yöntemleri hakkında bilgi verdiler.

Kimler Risk Altında!

Özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler, kronik rahatsızlığı olan ve açık tenli insanların daha fazla etkilendiği görülmektedir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastaları, ruh ve sinir hastalıkları, alkol ve uyuşturucu madde bağımlıları, tansiyon ve idrar söktürücü ilaç kullananların sıcak havalarda dikkatli olmaları gerekir.

Sıcağın Etkilerinden Korunma Yöntemleri

Günde en az 2-2,5 litre su tüketimi çok önemlidir. Sıcakların etkisiyle yaşanan su kaybının telafi edilmesi için susamayı beklemeden her saat su içilmelidir. Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır.

Güneşin zararlı etkilerinden korunmanın en basit yolu güneş gözlüğü, delikleri olan geniş kenarlı şapka veya şemsiye kullanmaktır. Aşırı sıcağın etkisini azaltmak için şapkanın ıslatılarak kullanılması yararlı olabilir. Sürekli ıslak şapka veya kıyafetlerle rüzgârda kalmak kas ve iskelet sistemi hastalıklarına yol açabilir.

Sıcak havalarda kıyafet seçimi doğru yapılmalı hafif, teri emen, ince, pamuklu, bol giysiler giyilmelidir. Ayaklarda mantar oluşumunu engellemek için pamuklu çoraplar giyilmelidir. Ayakkabılar çorapsız giyilmemeli, her gün yıkandıktan sonra iyice kurulanmalıdır.

Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.

Baygınsa Sıvı Verme!

 

Serinletici önlemler alarak hastayı yavaş yavaş soğutmak ve sıvı takviyesi yapmak gerekir. Öncelikle hastanın giysilerinin çıkarılıp, esintili ve serin bir yere alınması çok önemlidir. Tuzlu ayran içirilebilir. Hastanın bilinci yerinde değilse kesinlikle ağızdan sıvı verilmemesi gerekir.

Kramplara Karşı Ayran

Terleme ile kaybedilen su ve tuzun sadece su içilerek karşılanması yeterli değildir. Bu durumda sodyum değeri düşük olarak kalacağından, sıcaklara bağlı kramplara neden olacaktır. Kramplar kısa sürelidir ama tekrarlayıcı olması nedeniyle can yakıcı olabilir. Genellikle bacak ve karın bölgesinde gözüken kramplarda sakin olmak gerekir. Heyecan krampın etkisini daha da arttırabilir. Hasta serin bir yerde dinlenmeli, 1-2 bardak tuz içeren sıvı alınmalıdır. Kramp girmiş kasa hiçbir şekilde masaj yapılmamalıdır.

Sıcaklarda dokularda su toplanması el ve ayaklarda şişkinliklere neden olabilmektedir. Sıcaklarda yaşanan el ayak şişmesi nedenlerinden biride hareket kısıtlılığıdır. Soğuk uygulama yapılarak bu ödemin azalması sağlanabilir.

Sıcak Zehirlenmeleri

Sıcak havalarda zehirlenme ve buna bağlı olarak ishal vakalarında artış yaşanıyor. Bunun yanı sıra hijyen kurallarına dikkat edilmeden yapılan yemekler, iyi yıkanmayan sebze ve meyveler, bağırsak enfeksiyonlarına davetiye çıkarabilir. Bir yemeğin üstüne konan sineğin bıraktığı bakteri bile nemli ortamda üreyerek hastalığa yol açar.

Zamanında Müdahale Hayat Kurtarır

Aşırı sıcaklarda yükselen vücut ısısının beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabildiğini belirten Uzunköprü Devlet Hastanesi Başhekim yardımcısı ve Nöroşirurji Uzmanı Op. Barış Bilgili “Beyin kanamasına yol açan en önemli faktör vücudun susuz kalması ve ısı dengesinin bozulmasıdır. Vücut susuz kalınca kan basıncında oynamalar, kan pıhtılaşmasında bozulma ve beyindeki kan dolaşımında belirli bir hipertansiyona bağlı beyin kanamasına yol açıyor. Çok hızlı gelişen bu olaylar felç, hatta ölümle bile sonuçlanabiliyor. Bu nedenle hasta zaman kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna ulaştırıldığı takdirde, beyin kanamasından görebileceği zarar en az seviyeye indirilebiliyor. “ diyerek zamanında müdahalenin hayat kurtardığının altını çizdi.                                                     




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —