16074,37%0,38
44,07% 0,18
51,23% 0,10
7247,94% 0,94
11873,13% 0,00
SURİYELİLER EDİRNE’YE OTOBANDAN YÜRÜYOR
Almanya’nın kendilerine 400 Euro aylık vereceğini ve 400 Bin mülteci alacağını öne süren yüzlerce Suriyeli Avrupa ülkelerine gitme umuduyla Bulgaristan ve Yunanistan sınırındaki Edirne’ye yürüdüler. Avrupa ülkelerine gitme umuduyla dün geceden itibaren, Edirne’ye akın eden 4 bin 500 Suriyeliyi, Edirne Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü ekipleri geldikleri otobüsleri otobanda durdurarak geri gönderdi. Yürüyerek otobandan Edirne’ye ulaşmaya çalışan yüzlerce bazı mülteciden bazıları sıcak hava nedeniyle bayılınca 112 acil servis ekipleri tarafından yapılan müdahalelerle ayıltıldılar.
Edirne merkezine kadar giren yüz kadar Suriyeli İlhan Koman Parkı’nda toplandılar. Parkta toplanan grubun tercümanlığını yapan Nidal adlı Suriyeli, “biz Almanya’ya gitmek istiyoruz ancak polisin bize izin vermiyor. Binlerce kaçak Suriyeli Edirne’ye geliyor. Şuan 4 bin kişi Edirne’ye geliyor, 7 bin kişide İstanbul otogarda bekliyor. Burada hiçbir şey yok. Yunanistan bizi kabul edecek ama Türkiye izin vermiyor. Yaya olarak gitmek istiyoruz ama salmıyorlar. Almanya’ya gitmek istiyoruz çünkü Almanya çok seviyor Suriyelileri. 2 milyon Suriyeli şu anda Almanya'da. Her ay Almanya’da Suriyelilere 400 Euro veriyor. Burada ev, maaş, hiçbir şey yok”.dedi.
Taşıdıkları Arapça, Türkçe ve İngilizce pankartlarda yardım istedikleri yazılı olan Suriyeliler seslerini Avrupa ülkelerine duyurmak istediklerini söylüyorlar.
İlhan Koman parkında bekleyen Suriyelileri geri dönmeleri için ikna etmeye çalışan Edirne Emniyet Müdürlüğü Adnan Armağan; “Avrupa’ya gitme durumunuz yok çünkü sizi istemiyorlar. Siz bizim kardeşlerimizsiniz. Burada kalmak isterseniz size en iyi şartlarda misafir ederiz. Ama buradan sınıra yürümek isterseniz buna izin veremeyiz”. dedi. Geri dönmek istemeyen Suriyeliler parktan ayrılmadılar.
Öte yandan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Yunanistan’a geçme umuduyla TEM Otoyolunda bekleyen Suriyeli mültecilere su ve kumanya yardımda bulundu. Gürkan, “mültecilerin temizlik ihtiyaçlarını gidermeleri için de bir tankerle su yollayacağız. İhtiyaçlar doğrultusunda yardımlarımız devam edecek” dedi.