• BIST 100

    16166,38%3,62
  • DOLAR

    44,08% 0,07
  • EURO

    51,25% 0,15
  • GRAM ALTIN

    7383,81% 0,39
  • Ç. ALTIN

    11864,39% 0,00

Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneğinden Basın acıklaması…

Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği adına bir basın acıklaması yapan;Dr.Esma Gündoğudu; Son günlerde komşu ve dost ülke Bulgaristan’da bazı siyasi partilerin ve yerel yönetimlerin etnik ayrımcılığı yeniden gündeme g

Gündem 1.02.2011 12:45:06 0
Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneğinden Basın acıklaması…
 

Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneğinden Basın acıklaması...

 Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği adına bir basın acıklaması yapan;Dr.Esma Gündoğudu; Son günlerde komşu ve dost ülke Bulgaristan'da bazı siyasi partilerin ve yerel yönetimlerin etnik ayrımcılığı yeniden gündeme getirmelerini,  Türkiye'deki sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimler endişe ve üzüntüyle takip etmektedir. Bulgaristan'daki yerel yönetimler ve iktidar partisi GERP ve ırkçı ATAKA partisi, özellikle Bulgaristan'da yaşayan   Türk azınlığa karşı bir yıl önce başlayan  siyasi baskıları giderek artırmaktadır.Dedi.

Dr.Esma Gündoğdu devamla;Bilindiği gibi Bulgaristan'da yaşayan Müslümanlar, dini işlerini düzenleyen Başmüftülüğün atanması sorunuyla  ile ilgili  olarak hukuki statüsünü düzenleyen nizamnameler ve uluslararası anlaşmalarla yüzleşerek Bulgaristan yetkili makamlarının, Bulgaristan Müslüman toplumunun haklı talepleri yönünde hareket etmesini bekliyoruz.

 Ekonomik kriz ve tiyatro reformu bahanesiyle Türk devlet tiyatroları kapatıldı.  Bulgaristan'da milliyetçilik ve ırkçılık çizgisinde politika yapan ve parlamentoda temsili olmayan VMRO(İç Makedon Devrimci Örgütü)  partisinin 320 bine aşkın imza ile parlamentoya getirdiği Türkiye'nin AB üyeliğine karşı referanduma gidilmesi talebinde bulundu.  Bulgaristan'ın ulusal devlet televizyonunda (BNT) hafta içi her gün on dakika olarak yayımlanan Türkçe haber programına karşı ırkçı ve aşırı milliyetçi görüşleriyle tanınan ATAKA partisinin kampanya başlatması ve son günlerde düzenlenen yeni seçim yasası ile yerel seçimlerde oy kullanmak isteyenlere 12 ay ikamet zorunluğu getirildi. Bununla çoğunlukta olan iktidar partisi ve onu destekleyen ırkçı partı ATAKA kabul edilen bu değişiklerle yurtdışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının haklarını hiçe sayarak ayrımcılık politikası yürütmektedir.         

Bu olayların en düşündürücüsü ise son iki yılda Bulgaristan'da 14  Belediye Meclisi tarafından 1915 yılında yaşanan trajik olayları, "soykırım" olarak tanımalarıdır. Son olarak Edirne'ye sınır olan Svilengrad  Belediye Meclisi ve ardından 28 Ekim 2010 tarihinde Edirne ile kardeş şehir olan Yambol Belediye Meclisi tarafından da bu yönde kararlar alınmıştır.

Bugün başta Edirne ve Trakya'nın diğer illeri olmak  üzere, Türkiye Cumhuriyeti nüfusunun yaklaşık yedide birinin Balkan kökenli aileler ve bunların soyundan gelenlerden oluştuğu tahmin edilmektedir. Dolayısıyla gerek I. Dünya Savaşı, gerek 1915 olayları, Edirne ve Türkiye'nin diğer şehirlerindeki vatandaşlarımız için acı dolu hatıralarla özdeştir. Tüm bu acı hatıralardan husumet çıkartmıyor olmamıza rağmen ayni dönemde bizim de fazlasıyla yaşadığımız can kayıpları ve acıların görmezden gelinerek olayların siyasi nedenler ve tek taraflı bir bakış açısıyla Türkler tarafından işlenen "soykırım" olarak nitelendirilmesi kamuoyunda infialle karşılanmaktadır.                                                                                                                                                                            Tarihin yazılmasını tarihçilere bırakıp, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri olarak tarihe, iki komşu ülkenin dost halklarının ortak noktalarını gelştirmek, işbirliği ve dostluğu ilerletmek için, bugün yapacağımız katkılarımızla kalıcı barışa  geçme yolunda yürümemiz daha doğru olacaktır.

Bu bağlamda Bulgaristan'da bu yönde karar alan illerde çeşitli şekillerde işbirliği içinde bulunan Edirne'deki sivil toplum örgütleri, dernek, eğitim kurumu ve diğer kurumları da tepki göstermeye ve ilişkilerini gözden geçirmeye davet ediyoruz.Buradan, Bulgaristan'da iki ülke arasında hiçbir alaka teşkil etmeyen 1915 olayları ile ilgili kararları alan, başta Yambol olmak üzere tüm Belediyelere sesleniyoruz.

Birbirine komşu, aynı coğrafyayı ve kültürü paylaşan iki ülke arasında bu zamana kadar varolan ortak ilişkilerin devam etmesi ve bölge halklarımıza başta sınır belediyeleri olmak üzere, sivil toplum örgütleri, eğitim kurumları ve diğer ilgili kuruluşlarla ortak çalışmalarımızla daha fazla katkılar sağlamaya devam etmemiz için, aldığınız bu meclis kararlarını iptal edeceğinizi umuyor ve bekliyoruz.Diyen Dr.Esma Gündoğdu acıklamasını; Gelin hep birlikte bu coğrafyada huzur ve barış içinde, güçlü komşuluk ilişkileri ile ortak yaşamaya devam edelim. Diyerek bitirdi.

ENEZ’DE NÜFUSUN %17’Sİ ÜNİVERSİTE MEZUNU

HAVSA’DA NÜFUSUN %14’Ü ÜNİVERSİTE MEZUNU

KEŞAN, MUSTAFA AKSAL’I SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI

İPSALA’NIN TARİHİ DEĞERLERİ TURİZME KAZANDIRILIYOR

KARAAĞAÇ'TA AĞAÇLAR SADECE  BUDANMADI, KÖKÜNDEN DE SÖKÜLDÜ

UZ.DR.DİLEK TUNCER'E EDİRNE TABİP ODASI’NDAN MESLEKİ BAŞARI ÖDÜLÜ

SELİMİYE İLE ESKİ CAMİ ARASINDA RAY MI VARDI?

KADINLARIN ONURLU MÜCADELESİNE SAYGIYLA

GÜMÜLCİNE’DE TARTIŞMALI ÇAĞRI: HASTANEDEKİ BAŞÖRTÜSÜ VE TÜRKÇE KONUŞMA ELEŞTİRİLDİ

EMEKLİ İKRAMİYESİ KALKIYOR MU?

İPSALA’DA HER 7 KİŞİDEN BİRİ ÜNİVERSİTE MEZUNU

UZUNKÖPRÜ’DE HER BEŞ KİŞİDEN BİRİ ÜNİVERSİTE MEZUNU

ROMAN KADINLARIN SESSİZ ÇIĞLIĞI EDİRNE’DEN YÜKSELECEK ”

KEŞAN’DA HER DÖRT KİŞİDEN BİRİ ÜNİVERSİTE MEZUNU

AKARYAKIT'A BEKLENEN ZAM NİHAYET AÇIKLANDI

EMEKLİLER;“BAYRAM İKRAMİYESİ GERÇEKÇİ ARTIRILSIN”

ÇELTİK EKİMİ İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI

EDİRNE’DE BARAJLARIN DOLULUK ORANI

BU AKŞAM "ZAM'LANARAK" SİSTEME GİREBİLİR

EDİRNE’NİN EĞİTİM HARİTASI: MERKEZ İLÇEDE KUŞAKLARDA GÖRE EĞİTİM TABLOSU

AKARYAKIT ZAMMI GERİ ÇEKİLDİ

EDİRNE’NİN EĞİTİM HARİTASI: HER 3 KİŞİDEN 1’İ TEMEL SEVİYEDE

“İŞ CİNAYETLERİ KADER DEĞİLDİR ”

TOPRAĞINIZI SADECE BESLEMEYİN, YENİDEN CANLANDIRIN

RECEP DURAL SELİMİYE AÇILDI, EDİRNE DOLDU TAŞTI

MALİ MÜŞAVİR CEM KÜRKÇÜ YENİ ADRESİNDE HİZMET VERMEYE BAŞLIYOR

AV. MEHMET TOLGA AKALIN İYİ PARTİ DEN İSTİFA ETTİĞİNİ AÇIKLADI

EDİRNE’DE KONUT HEYECANI: 2 BİN 530 AİLE YENİ YUVASINA KAVUŞUYOR

İSKEÇE’DE HÜRRİYET CAMİİ’NE ÇİRKİN SALDIRI

EDİRNE’DEN TARİHE GEÇECEK MANİFESTO: EMEKLİLER ARTIK SUSMUYOR

Yükleniyor

loading

ENEZ’DE NÜFUSUN %17’Sİ ÜNİVERSİTE MEZUNU

HAVSA’DA NÜFUSUN %14’Ü ÜNİVERSİTE MEZUNU

İPSALA’DA HER 7 KİŞİDEN BİRİ ÜNİVERSİTE MEZUNU

UZUNKÖPRÜ’DE HER BEŞ KİŞİDEN BİRİ ÜNİVERSİTE MEZUNU

KEŞAN’DA HER DÖRT KİŞİDEN BİRİ ÜNİVERSİTE MEZUNU

EDİRNE’NİN EĞİTİM HARİTASI: MERKEZ İLÇEDE KUŞAKLARDA GÖRE EĞİTİM TABLOSU

EDİRNE’NİN EĞİTİM HARİTASI: HER 3 KİŞİDEN 1’İ TEMEL SEVİYEDE

EDİRNE İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NDE ASALET RESMİLEŞTİ

SAYIŞTAY T Ü’NİN 2024 BÜTÇESİNDE 653 MİLYON TL ZARAR TESPİT ETTİ.

MESLEK LİSESİNİN ÖĞRENCİLERİNİN YERİNDEN ETMEYİ DÜŞÜNMEK  BENCİLLİKTİR ”

KEŞAN, MUSTAFA AKSAL’I SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI

UZ.DR.DİLEK TUNCER'E EDİRNE TABİP ODASI’NDAN MESLEKİ BAŞARI ÖDÜLÜ

ROMAN KADINLARIN SESSİZ ÇIĞLIĞI EDİRNE’DEN YÜKSELECEK ”

EDİRNE’DEN TARİHE GEÇECEK MANİFESTO: EMEKLİLER ARTIK SUSMUYOR

EMEKLİLER DERNEĞİNDEN BİR İLK: “EMEKLİ ÇALIŞTAYI ” GELİYOR

TÜRK KIZILAY EDİRNE’DE YENİ DÖNEM: İYİLİK İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ

SANAYİDE YETİŞTİ, ODAYA TALİP OLDU: YUSUF DOBRANYALI SAHAYA İNDİ

KIRKPINAR LİONS’TAN ANLAMLI DESTEK: 6 TEKERLEKLİ SANDALYE İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞACAK

SEZERLER GIDA’DAN PATİLİ DOSTLARA 1 TON CAN DESTEĞİ

TEZCAN LİZNAK “MAKAM İÇİN DEĞİL,HİZMET İÇİN YENİDEN ADAY"

KARAAĞAÇ'TA AĞAÇLAR SADECE  BUDANMADI, KÖKÜNDEN DE SÖKÜLDÜ

SELİMİYE İLE ESKİ CAMİ ARASINDA RAY MI VARDI?

KADINLARIN ONURLU MÜCADELESİNE SAYGIYLA

GÜMÜLCİNE’DE TARTIŞMALI ÇAĞRI: HASTANEDEKİ BAŞÖRTÜSÜ VE TÜRKÇE KONUŞMA ELEŞTİRİLDİ

ÇELTİK EKİMİ İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI

EDİRNE’DE BARAJLARIN DOLULUK ORANI

“İŞ CİNAYETLERİ KADER DEĞİLDİR ”

EDİRNE’DE KONUT HEYECANI: 2 BİN 530 AİLE YENİ YUVASINA KAVUŞUYOR

İSKEÇE’DE HÜRRİYET CAMİİ’NE ÇİRKİN SALDIRI

DİKKAT: MERİÇ’TE TEHLİKE GEÇMİŞ SAYILMAZ

AKÇA CAFE – 1986’DAN BUGÜNE EDİRNE’NİN DEĞİŞMEYEN LEZZETİ!

BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ: HAMZA ERHAN

SERKAN ÇAKIRLAR: ONU TANIYANLAR “FERDİ TAYFUR” DİYE ÇAĞIRIYOR

TOPRAKTAN SPORLA BEREKET FİLİZLENİYOR: HAMZA ERHAN VE SUBAŞI KOOPERATİFİ

İPSALA’DA BİR YAZAR, BİR SOHBET: MURAT AKYOL’LA KİTAPLARDAN KAMERALARA

EDİRNE'DE 10 YILLIK ERİŞİLEBİLİRLİK SINAVI: ENGELSİZ MECLİS SAHADA

KİTABINI “EDİRNE BASIN EMEKÇİLERİNE ” İTHAF ETTİ

KEŞFETTİĞİNİZ BU GENÇ DEĞERİ  BAŞOĞLU'NUN İNSAFINA TERK ETMEYİN VALİ BEY!

AİLEMİZİN ACI GÜNÜ

GAZETELERİ YAŞATMA MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14