Tarih: 10.07.2014 15:45

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ YENİ ÖĞRETİM YILINA HAZIR

Facebook Twitter Linked-in

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ YENİ ÖĞRETİM YILINA HAZIR

Ülkemizin saygın eğitim kurumlarından Trakya Üniversitesi; geçtiğimiz yıl çok önemli bir hamle yaparak bölgemizde ve Balkanlarda bir ilke imza atarak bünyesinde bir İlâhiyat Fakültesi faaliyete geçirdi. Geçtiğimiz yıl 26 akademik personel  ile 13’ü Balkan ülkelerinden 95 öğrenci ile eğitim öğretime başlayan Trakya Üniversitesi bu yıl; 15’i balkan ülkelerinden toplam 75 yeni öğrenci ile Eğitimine devam edecek. Trakya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin SARIOĞLU,  İlâhiyat Fakültesi’nin Anadolu'nun Balkanlar’a açılan kapısı Edirne’de olması açısından çok önemli olduğunu;  Trakya Üniversitesinde İlâhiyat Fakültesi’nin 2013 – 2014 eğitim öğretim yılında geçtiğimiz yıl ilk defa öğrenci aldığını ve fakültenin bölge için çok büyük önem taşıdığını da söyledi.

Trakya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Eylül 2013 tarihi itibariyle Selimiye Camii’nin doğusunda Edirne Arkeoloji Müzesi’nin yanındaki hazırlık sınıfı binasında toplam 26 akademik personel (1 profesör, 1 doçent, 13 yardımcı doçent, 1 öğretim görevlisi, 4 yabancı uyruklu öğretim elemanı ve 6 araştırma görevlisi) ve 13’ü Balkan ülkelerinden olmak üzere 95 öğrenci ile eğitim öğretime başladı.

2014 – 2015 eğitim öğretim yılında ise, 15’i balkan ülkelerinden olmak üzere toplam 75 öğrenci ile eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürecek.

Edirne'nin tarihi, coğrafi konumu, kültür ve medeniyet misyonu açısından önemli bir şehir olduğunu dile getiren Prof. Dr. Sarıoğlu, 'Edirne serhat şehri. Batı'ya açılan kapımız. Osmanlı'ya uzun yıllar başşehirlik yapmış. Kültürümüzün, mimarimizin şahika noktası olan Selimiye Camii burada… II. Beyazid Camii ve Külliyesi burada bulunuyor. Dolayısıyla bu geleneğin devam ettirilmesi için İlâhiyat Fakültesi’nin varlığı önemli. Herkesin arzuladığı bir şeydi burada bir İlâhiyat Fakültesi’nin olması' dedi.

Fakültenin kurulduğu hazırlık sınıfı binasının Selimiye Camii'ne çok yakın olduğuna dikkat çeken Sarıoğlu, 'Fakültemize gelecek öğrencilerimiz bu manevi atmosferde bir yıl Arapça hazırlık sınıfında bu binada ders görecekler.” Dedi.

İlâhiyat Fakültesi’nin toplumla iç içe olmasını çok önemsediğini ifade eden Sarıoğlu, “Birçok üniversitede İlahiyat Fakültesini  merkezin dışında tutulur. Toplumun her kesimiyle iletişim içinde olması gereken İlâhiyat öğrencileri, kendi atmosferlerine hapsolup üniversite atmosferini koklayamazlar. Bunu ben de yaşadım. Toplumun değişik kesimleriyle iletişime girebilecek ve herkese ulaşabilecek şekilde yetişen İlâhiyatçı her bakımdan daha verimli ve etkin hizmet üretecektir. Bu tecrübeye binaen ısrarla öğrencilerimizin hem Edirne'nin tarihi, kültürel ikliminden hem de üniversite ortamından beslenmesi gerek. Bunun çok faydalı olacağını düşünüyoruz.' Diyen Sarıoğlu, ilk yıl hazırlık sınıfı olacağını, daha sonra dört yıl boyunca hem İslâmî ilimler hem de felsefî ilimler, tarih ve sanat alanında dersler verileceğini anlattı.”

Balkanlar’a çok yakın konumda olmaları dolayısıyla Balkan ülkelerinden de öğrenci alacaklarını vurgulayan Sarıoğlu, 'Günümüzde Balkanlar’ın cazibe merkezi olan Edirne, tarihsel süreçte de Osmanlı Devleti’nin başşehri olmuş; büyük rüyalar önce bu şehirde görülmüş, geleceğe dair umutlar burada yeşermeye başlamıştır. Güzel bir geleceğin umut ve rüyasıyla 2013-2014 akademik yılında yeni bir ilim merkezi faaliyete başladı… Trakya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi. Trakya Üniversitesi’nin en genç üyesi olan İlâhiyat Fakültesi akademik yapılanmasını kısa sürede tamamlayıp, 95 öğrencisiyle eğitim öğretime başladı” dedi.

Sarıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu arada İlâhiyat Fakültesi iki ayrı uluslararası projeye imza attı. Bunlardan biri Bulgaristan Bölge Müftüleri Eğitim Semineri Projesi, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın da desteği ile 3-11 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirildi.

İkinci olarak da İSAV (İslâmî İlimler Araştırma Vakfı) ve İstanbul Üniversitesi İslâm Araştırmaları Merkezi’nin katkılarıyla 7-9 Mayıs 2014 tarihleri arasında, Balkan ülkeleri başta olmak üzere, birçok farklı ülkeden otuz dört katılımcının bildiri sunduğu ‘Osmanlı İlim, Düşünce ve Sanat Dünyasında Balkanlar’ başlıklı uluslararası bir sempozyum gerçekleştirdi. Balkanlar Trakya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nin öncülüğünde serhat şehri Edirne’de bir araya geldi. Ayrıca sempozyuma Balkan ülkelerinin Baş Müftüleri De katıldı.”

Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Prof.Dr. Fikret Karaman, üniversitemiz İlâhiyat Fakültesi’nin henüz çok genç bir fakülte olmasına rağmen coğrafî konumu itibariyle yalnızca Trakya’yı değil, başta Bulgaristan olmak üzere bütün Balkanlar’a hizmet edeceğine inandığını söyledi. Dr. Mustafa Hacı’ya da, Edirne’nin Bulgaristan’da yaşayan soydaşlarımız için önemini belirttiği konuşmasında üniversitemizin hayata geçirdiği seminerin bir başlangıç olduğu ve bu tür çalışmaların devam edeceğine inandığını ifade etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —