Tarih: 08.08.2024 09:25

ÜRETİCİYİ MEMNUN EDEN UYGULAMA

Facebook Twitter Linked-in

ÜRETİCİYİ MEMNUN EDEN UYGULAMA

Cumhurbaşkanlığı kararı ile başlanan , Ayçiçek Tohumu ve Yağında Tarife Kontenjanı 06.08.2024 tarihinde resmi gazetede yayınlandı.

  Trakya Birlik Yönetim Kurulu açıklama yaptı. Açıklamada, Ayçiçek Tohumu ve Yağında Tarife Kontenjanı uygulamasının yürürlükte olduğunu duyurdu.

 Açıklamayı Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç yaptı.

Şafak Kırbiç; “YAĞLARIN ÜRETİMİNDE KULLANILAN TOHUMLARIN YÜKSEK YETERLİLİKLE YURT SATHINDA ÜRETİMİNİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ BÜYÜK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR.”

“ En temel gıda maddelerinden ve arz güvenliği açısından Ülkemiz için stratejik öneme sahip bitkisel yağlar ve bu yağların üretiminde kullanılan tohumların yüksek yeterlilikle yurt sathında üretiminin gerçekleştirilmesi büyük önem arz etmektedir.” Dedi.

“ÜLKEMİZ İÇİN ARZ GÜVENLİĞİ VE FİYAT İSTİKRARI GİBİ PEK ÇOK FAYDAYI BERABERİNDE GETİRECEKTİR”

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç uygulamanın üretici için iyi bir karar olduğunu vurgusunu şu ifadelerle yaptı; 

“Ülkemizde tüketilen bitkisel yağların kompozisyonuna bakıldığında sıvı yağ grubunda rafine ayçiçek yağının %85 payıyla açık ara en çok tüketilen bitkisel yağ olduğu görülmektedir. Bu çerçevede Ülkemizin ulaştığı nüfus büyüklüğü ve turizm potansiyeli birlikte değerlendirildiğinde yıllık 1,3 milyon ton seviyesinde rafine Ayçiçek yağına ihtiyaç bulunduğu hesaplanmaktadır. Bu miktar yağın elde edilebilmesi için asgari 3 milyon ton seviyesinde yağlık ayçiçeği tohumunun üretilmesine ve/veya tedarik edilmesine ihtiyaç bulunmaktadır.İçinde bulunduğumuz üretim sezonunda Ülke yeterliliğinin %45 seviyesine gerilemesine ek olarak ihtiyaç duyduğumuz tedariğin neredeyse tamamını karşıladığımız Karadeniz ve Balkan havzasındaki ülkelerin tarımsal sanayi alt yapılarını tamamlamaları sebebiyle işlenmemiş yağlı tohum tedariki son derece kısıtlı hale gelmiştir. İhracatçı ülkelerin dış ticaret politikaları da her geçen yıl katma değerli ürün ihracı konusunda daha da sertleşmektedir. Bu minvalde ülkemiz için stratejik öneme sahip yağlı tohumların yerli ve milli imkanlarla azami üretim yeterliliğine kavuşturulması gıda arz güvenliği konusunda hayati öneme sahiptir. Doğru bir planlama ve rasyonel uygulamalarla yurt içinde bu miktar üretimin gerçekleştirilmesi son derece mümkün bulunmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, çiftçilerimiz için sürdürülebilir gelirin sağlanacağı ürün fiyat seviyesinin tüm üretim havzalarında homojen olarak oluşmasını tesis edecek politika ve uygulamalara ihtiyaç bulunmaktadır. Planlanarak hayata geçirilecek bu model; çiftçilerimiz için planlı üretim ve sürdürülebilir gelir, üretici örgütleri ve sanayiciler için öngörülebilirlik ve sürdürülebilir ticari kazanç, ülkemiz için arz güvenliği ve fiyat istikrarı gibi pek çok faydayı beraberinde getirecektir”

  “ 2025-2026 SEZONU İÇİN DE ÇİFTÇİMİZİ YENİDEN AYÇİÇEK EKİMİ KONUSUNDA MOTİVE EDECEKTİR.”

Cumhurbaşkanlığı kararı ile uygulamaya başlanan tarife kontenjanı hakkında oluşan soru işaretlerine açıklık getiren Kırbiç; 

“Bu amaç ve hedef doğrultusunda üreticilerimiz için sürdürülebilir gelirin tesis edileceği sağlıklı fiyat oluşumuna hizmet edecek “ Tarife Kontenjanı Uygulaması” na ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı 06.08.2024 tarih 32624 sayılı resmi gazete yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.Bu karar çerçevesinde, özellikle son iki sezonda yurt dışında ve içinde yaşanan çeşitli saiklerle üretici fiyatlarında karşılaşılan olumsuz fiyatlama dinamiklerinin tedavi edilerek tüm üretim havzalarında çiftçilerimiz için sürdürülebilir fiyatın tesis edilmesine yönelik önemli bir adım atılmıştır. Değişken gümrük vergisi uygulamaları ve yüksek finans maliyetlerinin etkisiyle yurt içinde alım iştahı azalan sanayicilerimizin ve diğer sektör paydaşlarının yurt içinde alım motivasyonu ve öngörülebilirliği sağlanarak sağlıklı piyasa koşullarının oluşması hedeflenmektedir. Hasat döneminde oluşacak olumlu fiyat gelişmeleri, 2025-2026 sezonu için de çiftçimizi yeniden ayçiçek ekimi konusunda motive edecektir. Uygulamanın çiftçilerimize ve sektörümüze sağlayacağı katkıların yanı sıra yerli üretimin tüketilerek ithal ürün tedarikinin başlayacağı sezonun ikinci yarısına ilişkin mamul fiyatlarında da istikrarlı bir seviyenin oluşmasına da katkı sağlayacaktır.” Dedi.

Şafak Kırbiç, 2024/2025 tarımsal üretim sezonunun Ülkemiz, Milletimiz, üretici ortakları ve tüm çiftçiler için hayırlı ve bereketli olmasını dileyerek teşekkürde bulundu;

  “  TRAKYA BİRLİK YÖNETİM KURULUNDAN TEŞEKKÜR ”

“Gelinen bu noktada tarladan sofraya uzanan değer zincirinde sağlıklı fiyat dinamiklerinin tesis edilerek yerli ve milli imkanlar ile ülke yeterliliğinin sağlanması hedefine yönelik bu uygulama hususunda başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN olmak üzere Ticaret Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ömer BOLAT ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim YUMAKLI’ya, Ticaret Bakan Yardımcımız Sn. Mustafa TUZCU ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Sayın Dr. Ahmet BAĞCI’ya, süreç boyunca çaba ve desteklerini yakından hissettiğimiz Tekirdağ Millet Vekilimiz Sn. Gökhan DİKTAŞ’a, Ticaret Bakanlığımız İthalat Genel Müdürlüğü ile Tarım Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ve Tarım Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın kıymetli Bürokratlarına, teşekkür ve şükranlarımızı sunar, 2024/2025 tarımsal üretim sezonunun Ülkemiz, Milletimiz, üretici ortaklarımız ve tüm çiftçilerimiz için hayırlı ve bereketli olmasını dileriz.” 

Haber: Cansel Pelvanoğlu 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —