UYKU-FİZİKSEL AKTİVİTE VE SAĞLIĞIMIZ

UYKU-FİZİKSEL AKTİVİTE VE SAĞLIĞIMIZ

Hayatımızın önemli bir parçası olan uyku, günümüzde çeşitli faktörlerden etkilenerek kişinin sosyal yaşamını ve sağlığını olumsuz etkilemektedir. Günümüz tıbbının popüler konularından olan uyku sağlığının hangi tıp dalı

UYKU-FİZİKSEL AKTİVİTE VE SAĞLIĞIMIZ

Hayatımızın önemli bir parçası olan uyku, günümüzde çeşitli faktörlerden etkilenerek kişinin sosyal yaşamını ve sağlığını olumsuz etkilemektedir. Günümüz tıbbının popüler konularından olan uyku sağlığının hangi tıp dalının asıl çalışma konusu olduğu hakkında ise çeşitli tartışmalar söz konusudur. Pratikte, kulak–burun-boğaz hastalıkları uzmanları, göğüs hastalıkları uzmanları, nörologlar ya da psikiyatrlar uyku hastalıkları ve bu hastalıkların teşhis ve tedavisi konusunda çalışmaktadırlar. Bazı vakalarda ise teşhis ve tedavi için yukarıda sayılan tıp dallarının iş birliği gerekmektedir.

Hareketsiz yaşayan bireyler için durum böyleyken; sporcularda ya da düzenli fiziksel aktiviteye katılan kişiler söz konusu olduğunda, problemin tespiti için bir spor hekiminin de  görüşü alınmalıdır; çünkü söz konusu kişilerde uyku problemleri, antrenmanın patolojik boyutu olan “overreaching” ya da “overtraining” den kaynaklanabilir.

Uykunun Tanımlanması

Uyku günlük yaşamın bir parçası olmakla birlikte merkezi sinir sisteminin fonksiyonları için restoratif bir süreç olarak kabul edilir (Mougin ve ark.,2001).

Uykunun Anatomisi-Bölümleri

Uykuda birbirini periyodik olarak izleyen REM ve NREM olarak adlandırılan iki değişim dönemi vardır. REM ve NREM uykusu toplam 5 aşamada gerçekleşir ki bunun 4 aşamasını NREM uykusu oluşturur. 90–120 dakikalık bu döngü her gece 4–6 kez tekrar eder ( Izac MSM,2006). Normal sağlıklı bir yetişkinin gece yaklaşık 10 dakika içinde uykuya dalması gerekir ( Izac MSM,2006).  Uyku başlangıcında hızla yüzeyel uykudan derin uykuya geçilir. Genellikle uykuya daldıktan sonra yarım saat içinde  NREM döneminin en derin basamağı olan dördüncü basamağa girilir. Daha sonra uykunun derinliği azalır ve ilk REM dönemine geçilir( Izac MSM,2006; http://uykubozuklugu.uludag.edu.tr/index.htm).

NREM  dönemi: Dört evreye ayrılır. Evre 1 ve 2 yüzeyel uyku dönemini, evre 3 ve 4 ise derin uyku dönemini oluşturur. Derin uyku döneminde göz hareketleri yoktur, kas tonusu azalmıştır, nabız ve solunum yavaşlamıştır ( http://uykubozuklugu.uludag.edu.tr/index.htm)

NREM döneminde 1. evre, uyanıklık durumundan uykuya geçiş; 2. evre, hafif veya hızlı-dalga alfa uykusu, 3.ve 4. evre derin veya yavaş-dalga delta uykusu (SWS, Slow Wave Sleep) olarak adlandırılır ( Izac MSM,2006). Artan yaşla birlikte 1.aşama uykusu ve gece uyanmaları artar, evre 3 ve 4 uykusu azalır.  Yetmiş yaş üzerindeki insanlarda evre 4 uykusu hemen hemen yoktur. Sadece az bir miktarda evre 3 uykusu vardır. 

REM döneminde ise beyin hiperaktivite gösterir; Göz kaslarında aralıklı bir biçimde hızlı kasılmalar oluşur. Başta boyun kasları olmak üzere çizgili kasların tonusu ileri derecede azalmıştır, nabız hızlanmıştır, solunum hızı ve kan basıncı değişkenlik gösterir. Rüyalar bu dönemde görülür ve bu dönemde görülen rüyalar uyanınca hatırlanır ( http://uykubozuklugu.uludag.edu.tr/index.htm). Yeni doğmuş bebekler, uykularının % 50’sini REM uykusunda geçirirler. Genç yetişkinlerde toplam uyku süresinin yaklaşık % 20-25’i REM uykusunda geçer ( Izac MSM,2006).          

Egzersiz Uyku Sağlığı Açısından Gerçekten Yararlı mıdır?

Egzersiz, Amerikan Uyku Bozuklukları Derneği tarafından nonfarmakolojik bir araç olarak tanımlanmaktadır (Driver&Taylor,2009)

Uyku üzerine yapılan epidemiyolojik ve deneysel çalışmalardan elde edilen sonuçlar birbiriyle çelişmektedir. Epidemiyolojik çalışmalar, egzersizin uyku üzerinde olumlu etkiler oluşturduğunu savunmaktadır. Bu tür çalışmalara katılan kişiler egzersizin uykuya dalma süresini kısalttığını, daha derin uyuduklarını ve sabah uyandıklarında kendilerini daha iyi hissettiklerini bildirmişlerdir.

Uyku Konusunda Egzersizden Beklenen Yararlar Nelerdir?

Kişiye uygun olarak seçilen egzersizin uyku kalitesini geliştirdiğini söyleyebilmek için şu faktörler göz önünde bulundurulmalıdır;

Uyumak üzere gözleri kapamak ile tam uykuya geçmek arasındaki döneme uykuya dalmanın “latent dönemi” adı verilir (King ve ark,1997). Bu süre sağlıklı insanlarda yaklaşık 10 dakikadır ( Izac MSM,2006).Uyku bozukluğu nedeniyle egzersiz yapan bir kişide egzersizin yararlı olduğunu söyleyebilmek için latent dönemi süresinin kısalmış olması gerekir (Driver&Taylor,2009;Vardar SA,2005).

İnsanlarda birçok metabolik sürecin düzenlenmesinde rol oynayan insan büyüme hormonunun, NREM uykusunun SWS dönemi olarak da adlandırılan 3.ve 4. evresinde salgılandığı bilinmektedir(Jill ve ark., 2001). O halde bir egzersizin uyku sağlığı açısından yararlı olduğunu söyleyebilmek için SWS süresinin artmış olması gerekmektedir (Sasazawa ve ark.,1998;Shapiro ve ark.,1981).

Vücut onarımı hipotezi gereği toplam uyku süresi artmalıdır (Shapiro ve ark.,1981).

Vardar ve arkadaşları (2005), ergen sporcu kızlarda egzersiz yoğunluğu ve öznel uyku kalitesini ilişkisini açıklamak amacıyla yaptıkları çalışmada, egzersiz yapan ergen kızların egzersiz yapmayan yaşıtlarına oranla yaklaşık 50 dakika kadar daha fazla uyuduklarını tespit etmişlerdir. Yine aynı çalışmaya göre düzenli olarak egzersize katılan ergen kızların egzersize katılmayan yaşıtlarına oranla uyuklama, konsantrasyon güçlüğü gibi gündüz işlev bozukluklarının da daha az olduğu tespit edilmiştir.

Sağlık Bir Uyku İçin Egzersiz Kriterleri

a)      Egzersizin Şiddeti Ve Tipi Ne Olmalıdır?

Montgomery’nin (1985) halterciler üzerinde yaptığı araştırmada, öğleden sonra yapılan güç antrenmanlarının uykuyu etkilemediği görülmüştür. Fakat haltercilere kıyasla, uzun mesafe koşucularının SWS uyku sürelerinin ve toplam uyku sürelerinin daha fazla, uyku dalma sürelerinin ise daha kısa olduğu görülmüştür (Driver&Taylor,2009).

Objektif verilerin incelenmesi sonucunda, fiziksel olarak fit olan bireylerin, fit olmayanlara göre toplam uyku sürelerinin ve SWS uykusunun daha uzun, uykuya dalış sürelerinin daha az olduğu görülmüştür (Driver&Taylor,2009).

Bazı çalışmalar, kronik dayanıklılık egzersizinin SWS uykusunu diğer egzersiz tiplerine oranla daha fazla uzatacağını göstermiştir. Trinder ve arkadaşlarının (1985) yaptığı bir çalışmada dayanıklılık atletleri, aerobik-anaerobik egzersiz yapan atletlerle, haltercilerle ve sedanter bireylerle kıyaslanmış; dayanıklılık atletlerinin en uzun SWS sürelerine sahip olduğu, haltercilerin ise en kısa SWS’ye sahip olduğu görülmüştür (Driver&Taylor,2009).

Bu bulgular sonucunda, orta şiddetteki dayanıklılık egzersizlerinin uyku sağlığına katkıda bulunduğu kabul edilmektedir (Sasazawa ve ark.,1998).  Özellikle gece geç saatlerde yapılan şiddetli egzersizlerin ise uyku hijyenini bozduğu bilinmektedir (Buguet ve ark.,1998; Youngsted,1999).

b) Egzersiz Günün Hangi Zaman Diliminde Yapılmalıdır?

Yapılan çalışmalar, öğleden sonraki saatlerde yapılan egzersizlerin sabah saatlerinde yapılan egzersizlere oranla daha yararlı olduğunu göstermiştir. Öğleden sonra yapılan egzersizler sabah yapılan egzersizlerle kıyaslandığında, öğleden sonra yapılan egzersizlerin uykuya dalmanın latent süresini daha fazla kısalttığı, SWS ve toplam uyku süresini daha çok arttırdığı tespit edilmiştir (Driver&Taylor,2009;Sasazawa ve ark.,1998).

a)      Uyku ile Egzersiz Arasındaki Süre Ne Olmalıdır?

Uyku hijyeni açısından, egzersiz ile uyku arasındaki sürenin 5-6 saat olması önerilmektedir. Egzersiz ile yatma saati arasındaki süre 3 saatten kısa olmamalıdır (Driver&Taylor,2009.

a)      Uyku Sağlığı Açısından Egzersize Ne Kadar Süre Devam Edilmelidir?

Egzersizin uyku sağlığını geliştirebilmesi için düzenli olarak yapılması gerekmektedir. King ve arkadaşları (1997), 16 hafta süreyle uygulanan orta şiddette egzersizin spor yapmayan sağlıklı erkek ve kadınlarda öznel uyku kalitesini artırdığını tespit etmişlerdir. Yine aynı çalışmada egzersizden beklenen yararın ancak 8. haftadan sonra ortaya çıkmaya başladığı belirtilmektedir.

Sonuç ve Öneriler

Sağlıklı bir uyku için; egzersiz tipi, egzersiz şiddeti ve egzersiz zamanının seçimi bireysel bir konudur. Egzersiz ve uyku alanında yapılan çalışmalardan çelişkili sonuçlar elde edilmesine rağmen; düzenli bir şekilde sürdürülen ve öğleden sonraki saatlerde yapılan orta şiddetli dayanıklılık egzersizlerinin uyku sağlığı açısından önemli olduğu bu konuda çalışan birçok uzman tarafından kabul edilmektedir.

KAYNAKLAR

Mougin F, Bourdin ML, Nhu NU, Kantelip JP, Davenne N. Hormonal Responses to Exercise after Partial Sleep Deprivation and after a Hypnotic Drug-Induced Sleep. Journal of Sports Sciences.2001; 19(2):89-97

Izac MSM. Basic Anatomy and Physiology of Sleep. Am J END Technol. 2006;46:18-38

http://uykubozuklugu.uludag.edu.tr/saglikliuyku.htm. Erişim:11.02.2009

Driver HS, Taylor SR. Exercise and Sleep. Sleep Med Rev. 2000; 4(4):387-402

Vardar SA. Egzersiz ve Uyku İlişkisi Tam Olarak Biliniyor mu? Genel Tıp Derg. 2005;15(4):173-177

 Sasazawa Y, Masayuki O, Tomoyuki K, Shosuke S, Dudi MIZ. Afternoon Exercise Improves the Quality of Night Sleep:A Case Study Observed by EEG and Self-Rating Scale. J Occup Health.  1998;  40(1):37-43

 Shapiro CM, Bortz R, Mitchell D, Bartel P, Jooste P. Slow-wave Sleep : A Recovery Period After Exercise. Science. 1981; 11(214):1253-4

Buguet A, Cespuglio R, Radomski WM. Sleep and  Stres in Man : An Approach through Exercise and Exposure to Extreme Environments. Can  J  Physiol  Pharmacol. 1998;76 (5) :553-561

Youngstedt SD, Kripke DF, Elliot JA. Is Sleep Dısturbed by Vigorous Late-night Exercise?. Medicine&Science in Sports&Exercise.1999;31(6):864-869

  King AC, Oman RF, Brassington GS, Bliwise DL, Haskell WL. Moderate-Intensity Exercise and Self-rated Quality of Sleep in Older Adults, A Radomized Controlled Trial. JAMA. 1997; 277 (1):32-37.

Tam Metine Ulaşım: http://www.bayar.edu.tr/besbd/folders/2010C5S2p70-76.pdf



EĞİTİM-İŞ’TEN PROJE OKULLARI UYGULAMASINA SERT TEPKİ: “BU BİR TASFİYE OPERASYONUDUR

EDİRNE LİSESİ ÖĞRENCİLERİ VE MEZUNLARINDAN SOSYAL MEDYADA #öğretmenimedokunma KAMPANYASI

İYİ PARTİ EDİRNE MİLLETVEKİLİ PROF. DR. MEHMET AKALIN; BİLİM GERİ PLANDA MI?

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. MUSTAFA HATİPLER’DEN AKADEMİK YIL DEĞERLENDİRMESİ

SADUN GÜRKAN AVUKAT OLDU

MOTOKURYELERE TRAFİK EĞİTİMİ

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ YENİ AKADEMİK KADROSU ŞEKİLLENİYOR.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK GÖREVİNİ MUSTAFA HATİPLER DEVRALDI.

PROF. DR. MUSTAFA TAN REKTÖR YARDIMCISI OLDU.

T Ü REKTÖR YARDIMCILIĞI GÖREVİNE PROF.DR. AHMET MUZAFFER DEMİR ATANDI.

EDİRNE GAZETESİ 63 YAŞINDA

İZZET AKKAN HAYATINI KAYBETTİ

TARİHİ CİĞERCİ BAHRİ BEY'İN (Dinar) ADI EDİRNE’DE  YAŞAYACAK.

İYİLİK KELİMESİNİN HAYAT BULDUĞU ADAM BAHRİ DİNAR

ALTUNHAN AİLESİNİN ACI GÜNÜ

BAKANLAR SELİMİYE ’NİN GÖLGESİNDE BULUŞTU

AGD EDİRNE'DEN BALKAN ŞEHİTLERİ VE GAZZE İÇİN ANMA PROGRAMI

TRAKYA GAZETECİLER DERNEĞİNDEN GELENEKSEL İFTAR BULUŞMASI

DÜNYAM ZİHİN ENGELLİLERİ KORUMA DERNEĞİ ÜYELERİ GELENEKSEL İFTAR YEMEĞİNDE BULUŞTU

BİRAZDA MAGAZİN KULİS YAPALIM! KİM BASILMIŞ?

ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN

EDİRNE SANAYİ VE TEKNOLOJİ İL MÜDÜRLÜĞÜNE YENİ ATAMA 

LALAPAŞA DEMİRKÖY’DE ŞİDDETLİ DOLU YAĞIŞI: TARIM ALANLARI ZARAR GÖRDÜ

6 YIL SONRA AYNI YERDE AYNI KARACA: SARICAALİ DE BİR DOĞA MUCİZESİ

EDİRNE'DE 1 MAYIS KUTLAMALARINDA  EMEKÇİLER TALEPLERİNİ HAYKIRDI

EDİRNE’DE KURBANLIK FİYATLARI BELLİ OLDU!

ETUS ARAÇLARINDA "ÖNDEN BİN, ARKADAN İN" KARMAŞASI: YOLCULAR MAĞDUR EDİLİYOR

BÖLGEMİZDE  FIRTINA ALARMI: ÇATI UÇMASI VE ULAŞIM AKSAMALARINA DİKKAT!

EDİRNE'DE  “YÜCEL TEŞKİLATI ” PANELİ DÜZENLENİYOR

“MOBBİNGÇİ MÜFTÜNÜN BAŞ DESTEKÇİSİ FAİK SEZER, ZORBA MI MÜEZZİN Mİ?”

EDİRNE'DE 10 YILLIK ERİŞİLEBİLİRLİK SINAVI: ENGELSİZ MECLİS SAHADA

KİTABINI “EDİRNE BASIN EMEKÇİLERİNE ” İTHAF ETTİ

KEŞFETTİĞİNİZ BU GENÇ DEĞERİ  BAŞOĞLU'NUN İNSAFINA TERK ETMEYİN VALİ BEY!

AİLEMİZİN ACI GÜNÜ

GAZETELERİ YAŞATMA MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

BAYRAM ÖNCESİ BÜYÜK FACİA

OTOPARKTA SİLAHLI ÇATIŞMA

SOSYETE MANAVI AYDOĞAN

KOMSER

Her İnsan Bir Hikâye“TARİHİ CİĞERCİ BAHRİ BEY ”İÇİMİZDEN BİRİ

EDİRNE'DE 10 YILLIK ERİŞİLEBİLİRLİK SINAVI: ENGELSİZ MECLİS SAHADA

ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN

EDİRNE SANAYİ VE TEKNOLOJİ İL MÜDÜRLÜĞÜNE YENİ ATAMA 

LALAPAŞA DEMİRKÖY’DE ŞİDDETLİ DOLU YAĞIŞI: TARIM ALANLARI ZARAR GÖRDÜ

6 YIL SONRA AYNI YERDE AYNI KARACA: SARICAALİ DE BİR DOĞA MUCİZESİ

SAADET PARTİSİ'NDEN ANKARA'DA STRATEJİK HAMLE

KİTABINI “EDİRNE BASIN EMEKÇİLERİNE ” İTHAF ETTİ

KAKAVA ATEŞİ EDİRNE’Yİ AYDINLATTI: DİLEKLER TUNCA’YA, UMUTLAR GÖKYÜZÜNE

KAKAVA ATEŞİ EDİRNE’DE YAKILDI, BİNLERCE KİŞİ EĞLENCEYE ORTAK OLDU

TÜRKİYE YAŞLANIYOR: EMEKLİLİKTE GEÇİM SAVAŞI DERİNLEŞİYOR

EDİRNE GAZETESİ 63 YAŞINDA

EDİRNE'DE 1 MAYIS KUTLAMALARINDA  EMEKÇİLER TALEPLERİNİ HAYKIRDI

EDİRNE'DE KAKAVA COŞKUSU BAŞLIYOR

EDİRNE’DE KURBANLIK FİYATLARI BELLİ OLDU!

Av.SİNAN TEKİN: “ÇOCUKLARIMIZIN YOKSULLUĞU, ADALETSİZ SİSTEMİN SONUCUDUR

ETUS ARAÇLARINDA "ÖNDEN BİN, ARKADAN İN" KARMAŞASI: YOLCULAR MAĞDUR EDİLİYOR

BÖLGEMİZDE  FIRTINA ALARMI: ÇATI UÇMASI VE ULAŞIM AKSAMALARINA DİKKAT!

EDİRNE'DE  “YÜCEL TEŞKİLATI ” PANELİ DÜZENLENİYOR

“MOBBİNGÇİ MÜFTÜNÜN BAŞ DESTEKÇİSİ FAİK SEZER, ZORBA MI MÜEZZİN Mİ?”

ASLİ GÖREVİ MÜEZZİNLİK, UĞRAŞISI SES SİSTEMİ TİCARETİ: BEYAZIT KÜLLİYESİ’NDE  ŞİKAYETLER BÜYÜYOR

TBMM 105 YAŞINDA: EDİRNE'NİN  MİLLİ MÜCADELE'DEKİ GURURU UNUTULMAZ!

SELÇUK HATUN CAMİİ GÖREVLİSİ GEÇTİĞİMİZ CUMA NAMAZINA'DA GELMEMİŞ!

EDİRNE ÇİLİNGİRLER ÇARŞISI'NDA  BAHARIN EN LEZZETLİ ÇİLEĞİ TEZGAHTA!

İZZET AKKAN HAYATINI KAYBETTİ

ABD'Lİ GÜREŞÇİLERLE EDİRNE'DE  DOSTLUK RÜZGARI ESTİ

TARİHİ CİĞERCİ BAHRİ BEY'İN (Dinar) ADI EDİRNE’DE  YAŞAYACAK.

EMEKLİYE ZAM DEĞİL, ZULÜM VAR!

İYİLİK KELİMESİNİN HAYAT BULDUĞU ADAM BAHRİ DİNAR

SENDİKA HAKKINA SAYGI GÖSTERİN

BELGESELCİ İSMAİL KAHRAMAN EDİRNE'DE : DİJİTAL MEDYA BULUŞMASINA KATILDI

Yükleniyor