Tarih: 09.10.2024 17:36

EDİRNE KIRMIZISI'NIN HASADI YAPILDI

Facebook Twitter Linked-in

EDİRNE KIRMIZISI'NIN HASADI YAPILDI

Uğruna çok fazla emek harcanan, sırrını çözene ödüllerin verildiği tarihsel bir renk diye konuşulan "Edirne Kırmızısı"na rengini veren bitkinin hasadı yapıldı.

Trakya Üniversitesi, Edirne Belediyesi ve Edirne Valiliğini işbirliği ile gerçekleşen “Edirne Kırmızısı Hasat Günü Etkinliği” Karaağaç Yolu üzerindeki Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün Karaağaç’taki Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde yapıldı. 

Trakya Üniversitesi tarafından tanıtımına katkı sunmak amacıyla  düzenlenen etkinlikler kapsamında Edirne Kırmızısı’na rengini veren kökboya bitkisinin hasadı ve geleneksel usullerle kazanda kumaş boyama etkinliği gerçekleştirildi.

Edirne Kırmızısı'nın Türk kültürü için büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticisi Benan Bayram,  doğal boyamanın değerini bilimsel verilerle destekleyerek çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

  Konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan ise Trakya Üniversitesinin kaybolmuş bir değer olan Edirne Kırmızısı için 2017’den beri çalışmalar yaptıklarından bahsederek bu çalışmaların ivme kazanarak devam edeceğini dile getirdi.

Hasat şenliği Karaağaç Yolu üzerindeki Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün Karaağaç’taki Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde düzenlenen etkinlikle yapıldı. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek, Edirne Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Akın Gencan ve Vali Yardımcısı Turgut Subaşı’nın katıldığı etkinlikte birer konuşma yaparak Edirne Kırmızısı’nın önemini ifade ettiler. 

Konuşmalardan sonra, Edirne Kırmızısı rengini veren kökboya bitkisinin hasadı ve geleneksel usullerle kazanda kumaş boyama gerçekleştirildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —