Tarih: 11.04.2022 15:13
AMATÖR FUTBOLU UZMANINA SORDUK 2.BÖLÜM
Röportaj: Hamza Yasa - Mert Soylu
Edirne Olay Gazetesi:Edirne Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nda göreve nasıl başladınız.
Lütfü Özkese: 1977 yılında başladığım futbol hayatımı 1998 yılında sonlandırmama rağmen 1994 – 1998 yılları arası yine futbolcu ve antrenör olarak görev yaptım. 22 yıllık futbolcuk hayatına sahip olduktan sonra antrenörlük hayatında başarılarla dolu olan Özkese, 2014 yılında Edirne Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanlığı seçimlerinde Erdoğan Öztürk, Cesur Pakarda’nın ricası ile başkan adayı İbrahim Acar’ın önderliğinde yeni bir oluşuma girişti.
Özköse¸Edirne ASKF tarihinin en çekişmeli seçimini yaşadık. Seçimleri diğer aday Ferhat Kemallarlı’ya karşı bir oy ile kazandık.İki adayda çok değerli spor adamları vardı. 188 delegasyonun olduğu bir yarışta 168 delege oy kullanmıştı. Oyların 5 tanesi geçersiz sayılmıştı. Geri kalan 163 oyun 82 tanesini İbrahim Acar, 81 oyu Ferhat Kemallarlı almıştı. ASKF Başkanı seçilen İbrahim Acar ve yönetiminin beni göreve getirmesi ile ASKF Müdürlüğü görevine başladım. Bu görevim 5 Ocak 2022’ye kadar devam etti. Bu süreçte köy ve beldelerde antrenörlük yaptığım için kulüplerin sorunlarını daha iyi bildiğimden dolayı öncellikle varoşlara, köylere ve mahalle takımlarına daha yol gösterici, bilgilendirici oldum. Görev yaptığım süre zarfında benim telefonum hiç susmazdı. Çok sabahın 5’lerinde lisans almaya çıktığımı bilirim.
Edirne Olay Gazetesi :45 yılını futbol ile geçiren Lütfü Özkese, amatör futbolu nasıl görüyor.
Lütfü Özkese: 45 yılını futbola hizmet etmek ile geçiren Lütfü Özkese, amatör futbol her geçen daha çok geriye gittiğini şu sözlerle dile getirdi. Özkese,” Bu tek Edirne’de olmadığın ve tüm Türkiye’yi kapsadığını söyleyebilirim. 1977 yılında Edirne amatör futbolu 10 takım ile oynanıyordu. Edirne’den sadece Karaağaç Arda, Tuncaspor ile beraber Havsa’dan Havsaspor, Uzunköprü’den Uzunköprüspor, Milletgücü Keşan’dan Keşanspor,Keşan Aydoğan, Keşan Gençlik ile beraber İpsalaspor vardı.Şuanda gelindiği noktada takım sayısı 55 oldu. Bunun yanında son 6-7 yıldan bu yana spor okulları oyunculara eğitim veriyorlar. Bu spor okullarının eğitim vermesini ben çok olumlu buluyorum. Gelecekte Edirne’nin amatör futbolunun destekçisi olacaktır. En büyük eğitimlerini burada alıyorlar. Buralarda hizmetlerin geçenlere teşekkür ediyorum.
Çok uzun dönemden bu yana gözlemliyorum. Yıllarca takdirle karşıladığım Tuncaspor’un alt yapısı yok. Bunun yanında Saraçhane ile beraber yıllarca Yeniimaretspor’a hizmetleri olan Muharrem Kesen yönetiminden sonra alt yapısı kalktı. Alt yaş kategorilere katılmamaları amatör takım kadrolarlına yansıyor. Dışa bağımlı bir futbolcu profili ortaya çıkıyor. Bununla alakalı olarak spor okullarının bu çabası ileriki yıllarda amatör spor kulüplerine yansıyacak. Biraz daha kulüplerimiz rahat edeceklerdir.
Her futbolcu futbola başladığın hayalinde profesyonellik var. Şuanda profesyonel takım eksikliği Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın destekleriyle devam eden ve 3.Lig’de yer alan Edirnespor, var. Bana göre Edirnespor Savaş Üner, başkanlığında çok güzel idare ediliyor. Başarılı bir sezon geçiriyorlar. Önceden oyunculara rol model ve hedef yoktu. Edirnespor’un son yıllardaki çıkışı ile beraber profesyonel lig genç oyuncular için bir teşviktir.
Ağırlaşan ekonomik zorluklar ve eğitim sistemi nedeniyle bir yaştan sonra oyuncuyu koparıyor. Eğitim devreye girdiği zaman ailelerin ilk tercih evlatlarının okumasıdır. Evet, önce okusunlar ama bunun yanında birazda spor yapmaları çok önemlidir. Telefon ve internet zamanla bu spor alanlarındaki vakitlerinden çalıyorlar. Edirne merkeze 22 kulübümüz bulunuyor. Spor okulları haricinde önem veren ve alt yapıyı oluşturmaya çalışan,çabalayan bir kulüp aklıma gelmiyor.
Edirne Olay Gazetesi : Son zamanlarda kapanan köy ve kamu kurum takımları var. Bu durum amatör futbolu nasıl etkiliyor.
Lütfü Özkese: 1977 yılından beri bu camianın içindeyim ve uzun dönemde beri araştırmalar yapıyorum. Baktığımızda ben varoş diye tabir edilen kenar köy ve mahalleleri seviyorum. Kuruldukta sonra şampiyonluk yaşayıp kapanan kulüplerimiz var. Bunların içinde Çöpköy, Köseömer, Karakasım, Çamlıca, Paşayiğit, Sultanköy, Kemalköy, Demirhanlı, Hasköy, İbriktepe, Harmanlı, Tayakadın ve Meriç Çeltikspor gibi daha da unutmuş olabileceğimiz köy ve belde kulüpleri var. Bunların en büyük kapanma sebepleri arasında köylü oynamıyor.Dışa bağımlı olduğu zamanda muhtarlığın yada köylünü bütçesi ama kendi çocuğu oynadığı zaman bu desteğini esirgemez. Köyden göçün başlaması en büyük sebeplerden biride olabilir.
PTT Spor Kulübü’nün başına Mustafa Ünal gibi çok güzel başkanlar geldi.
Bunun yanında o günden bu yana büyük hizmetleri geçmiş kurum spor kulüplerimiz vardı. PTT Spor Kulübü’nün başında çok güzel başkanlar geldi. En son başkanı Mustafa Ünal, ile beraber bunun yanında o dönem antrenörleri olan Halim Çelim, Ferhat Kemallarlı, Zeynel Selçuk’un emekleri olan PTT Spor Kulübü, kapandıktan sonra bile Edirne amatör futbolunu on sene idare etmesiyle beraber şuan takımlarda ağabeylik yapan oyuncuların yarısını araştırdığımız zaman PTT kökenli çıkar. Bunun yanında diğer kamu kurumu takımı olan Sağlıkspor, Trakya Üniversitesi, Trakya Birlik, Polisgücü ile beraber Köy Hizmetleri futbol branşlarını kapattı. Köy Hizmetleri takımının devamı niteliğinde İl Özel İdarespor, kurulmasına rağmen lige katılım göstermedi.
Edirne Olay Gazetesi:Belediyeler ve Devlet amatör futbola yeterli desteği veriyor mu?
Lütfü Özkese: Çok eski yılların sporcusu olarak gözümün önünde canlandırdığım zaman çamurlu, toprak,zımpara gibi sahalarda oynadıktan sonra şimdi devletimiz tarafından Edirne merkezde dört tane sentetik çim saha var. Devletimiz futbolun sağlıklı bir şekilde oynanması konusunda gerekli çabayı gösteriyor. Bunun yanında amatör futbol ile beklentiler daha fazla. Transfer ücretlerinde kulüplerimizin çok canını yakıyorlar. Özellikle serbest transfer,aktarma,küçük yaş ve büyük yaş grubu olarak adlandırılan gruplardan bana göre çok fazla para alıyorlar. Amatör futbola yapılacak en büyük hizmetlerden biri transfer ücretlerinde yapılacak indirimdir. Her sezon başı TFF ve TASKK amatör kulüplerimizden vize ve referans bedeli altında katılım bedeli alıyorlar. Katılım ve transfer bedelleri ciddi anlamda indirime gitmeliler.
Yerel yönetimlere gelindiğinde 2014 yılından bu yana Edirne Belediyesi Başkanı Recep Gürkan, bu konuda ASKF’ye büyük hizmetler sunmuştur. Kulüplere her sezon 2 defa yaptığı maddi yardımların yanında deplasman yolculuğunda otobüs tahsisi, bireysel sporlarda yarışmalara giden sporculara veya kulüp sporcuların maddi desteğini esirgemiyor. Bunun yanında 2015 yılında Edirne ASKF ve Edirne Belediyesi’nin ortak projesi kapsamında Kocasinan Mahallesi Vali Konağı karşısında sosyal hizmet binası ASKF’ye Recep Gürkan tarafından tahsis edildi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, üzerine düşenin fazlasını yapmaktadır.
İlçe belediyeleri de elinden fazlasını yapıyor. Şuan Keşan ve Uzunköprü’de yıkılan statların yanında yenileri yapılmaya devam ediliyor. Havsa’da bir son zamanlarda bir yapılanma görüyorum. Şuan Havsa Birlikspor’a baktığım zaman Havsalı yaşaya sporcuların yeni oluşumda olmadıklarını görüyorum. Bunu beni üzüyor. Benim futbol kuralımda hep yöresel ve yerel bir takımınız olduğu zaman yerel oyuncularınız olacak. Mahalleli ve köylü futbolcuların oynaması gerekir. Bu konulara önemle hassasiyet göstermeleri gerekir.
Edirne Olay Gazetesi: Biz gördük ki, amatör futbola ile ilgili bütün sorunların bir röportaja sığması mümkün değil. Bu konuyu daha sonra en ince detayına kadar incelemek ve yazmak üzere Lütfü Özkese ile sözleştik.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —